csalad.hu - Az 5%-os áfa feltételei
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Az 5%-os áfa feltételei

csalad.hu
2020. dec. 18. 10:50
(1) 5%-os ÁFA új lakásokra

Január 1-jétől indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja, amelynek egyik eleme, hogy ha a új építésű ingatlant vásárolnak, vagy új otthont építtetnek, akkor a mostani 27 %-ról 5%-ra csökken az áfa – közölte Novák Katalin családokért felelős miniszter a facebook-oldalán közzétett videóban.

Annak, hogy a nettó összegen felül csak 5%-nyi áfát kelljen fizetni, feltétele egyrészt az, hogy január 1-je után történjen a vásárlás, másrészt az, hogy lakás esetében maximum 150 négyzetméteres, ház esetében pedig maximum 300 négyzetméteres lehet az ingatlan.

– Így a 150 négyzetméter alatti új lakások és a 300 négyzetméter alatti új házak vásárlásakor január 1-jétől csak 5 %-nyi áfát kell fizetniük – összegezte Novák Katalin. Hozzátette: ha ehhez igénybe veszik a CSOK lehetőségét is, akkor ezt az 5%-nyi áfát is visszaigényelhetik. Így teljesen áfamentes lesz az új építésű ingatlan január 1-jétől, ha élnek a CSOK felvételének lehetőségével is.

A miniszter bízik abban, hogy sokan választják majd ezt a lehetőséget, és sokan tudnak új, biztonságos otthont teremteni a családjuk számára.

(fotó: Shutterstock)