Június 3-tól indul a kormány új otthonfelújítási programja. Ennek keretén belül a családok egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos segítséget kaphatnak. Az összeg fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás.

A program keretén belül a nyílászárók cseréjére, a melegvizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére lesz lehetőség. Fontos kritérium, hogy a felújításnak köszönhetően 30 százalékos energiafogyasztás-csökkentést érjen el az adott ingatlan.

A pályázók számára az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. hamarosan kialakít egy online felületet.

Ott bárki végezhet majd számításokat, megadva a terveket, a várható költségeket és a program megad egy kalkulációt, hogy a beruházás hány százalékos energia-megtakarítást jelent. 

A kamatmentes hitelt nyolc év alatt kell visszafizetni, a pályázaton nyertes családok 26 és 35 ezer forint közötti törlesztőrészletre számíthatnak. A tervek szerint 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósul meg a program keretében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium közleményéből az is kiderül, hogy az egyes települések (az adott járás átlag jövedelme alapján) milyen szintű támogatásra jogosultak.

Júniustól, várhatóan három pénzintézetnél, az MHB, az OTP és a Gránit Banknál lesz elérhető a támogatás.