Annus Gábor, a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója

A Családbarát Magyarország Központ örökbefogadással kapcsolatos szakmai munkája, képzései már több mint öt éve zajlanak a Családbarát Ország projekt keretében. A 2016-os programtervezés óta történt változás az ágazati irányításban, amelyre a szervezeti átalakítás is reagált, illetve a korábbi, területi felosztáson alapuló hazai rendszert egységesítették az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatban. A struktúra végleges felállásának ismeretében készítették el a szakemberek az örökbefogadás szakmai módszertanát és új oktatási anyagokat fejlesztettek ki. Ezekről is beszélt a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója, Annus Gábor. 

– Minden képzésünk az örökbefogadó szülőket segítő szakembereknek szól – kezdte Annus Gábor. – Az örökbefogadás rendkívül érzékeny téma, mindkét oldalon egy egész életre szóló döntést kell meghozniuk a szereplőknek, az örökbefogadók életében ráadásul számtalanszor megjelenik egy nagyon komoly trauma, veszteségérzés, amelyet fel kell dolgozni. Amíg ez nem sikerült, addig nem is szabad belevágni az örökbefogadás folyamatába. 

– Az egyik új képzésünk a krízishelyzetben lévő várandósokkal foglalkozó szakembereknek nyújt támogatást. A cél minden esetben: segíteni az édesanyát a döntésben. Végigbeszélni annak minden következményét és támogatni az elhatározásában, bárhogy is dönt. Amit szem előtt kell tartani, hogy a legfontosabb a gyermek sorsa, nem pedig az örökbeadó döntése és nem is az örökbefogadó elvárása. A fő motiváció a gyermek további életének a rendezése. Ezen a szemüvegen keresztül kell végignézni a folyamaton és támogatni a szereplőket. 

– Szintén új képzésünk a nyílt örökbefogadások előkészítése teammunkában elnevezésű programunk, illetve igény mutatkozott a folytatásra az örökbefogadó szülőket képző trénerek képzése kapcsán is. Korábban 99-en már elvégezték ezt a képzést, de további 20 szakember számára is adott lesz a lehetőség a véglegesített módszertan alapján frissített tananyaggal tervezett folytatásra – hangsúlyozta a szakmai igazgató. 

Frissített módszertan 

A módszertan öt nagy fejezetből áll: a krízistanácsadásból, az örökbe fogadni szándékozók alkalmassági vizsgálatából, az örökbefogadás előkészítésének lépéssoraiból, az örökbefogadhatónak nyilvánítás szempontrendszeréből és a szakma által is üdvözölt utánkövetésből. 

– Sem a képzéseink, sem a módszertanaink nem állandóak, időről időre aktualizáljuk őket – folytatta Annus Gábor. – Hogy egy egyszerű példát mondjak, a mai általános iskolások már nem azt és nem úgy tanulják, mint amikor én voltam kisdiák. Minden tananyagnak van egy érvényességi ideje, amely után meg kell újítani szakmailag és a szabályozó környezet változásai miatt is, hiszen folyamatosan újabb kutatások, attitűdfelmérések látnak napvilágot. A szakmai megalapozottság mellett a terepen dolgozók tapasztalatai és a jó gyakorlatok adják egy értékes tananyag alapját. Örülök neki, hogy ennél a módszertannál is össze tudtuk kötni az elméleti ismereteket a gyakorlati tapasztalatokkal, mert feltétlenül ismerni kell a gyakorlatot a jó minőséghez. Ez egy gyakorlati kézikönyv, amely tényleg segít. Közérthető nyelven szól és a lehető leghasznosabb lépéssorokat tartalmazza – enélkül nem is lehet a gyakorlati tapasztalatokat becsatornázni. A módszertan egységes segítséget ad minden, a területen dolgozó kollégának. 

Örök dilemma 

– Folyamatban van egy összetett kutatásunk, amelyet a hazai örökbeadással és örökbefogadással foglalkozó szervezetek és az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat szakembereivel közösen alakítottunk ki – számolt be a szakmai igazgató. – Lezajlottak az interjúk a szakemberekkel, az örökbefogadásban érintettekkel és hamarosan indul az online kérdőíven való adatgyűjtés. Hiszek benne, hogy ennek a kutatásnak az eredményei a szakpolitika és a szakmai szervezetek számára is értékes, komoly alapot képezhetnek. 

A képzések, a módszertan frissítése és az örökbefogadással kapcsolatos kutatás is elsősorban a szakmának, a szakembereknek és a szakpolitikának szól. A Családbarát Magyarország Központ tavaly őszi kommunikációs kampánya viszont a civil lakosságot szólította meg ebben a rendkívül pozitív, felelősségteljes témában, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a társadalomban az örökbefogadás lehetőségét és az élethelyzet sajátosságait. 

– Örök dilemma: gyorsítsuk az örökbefogadás folyamatát vagy legyünk minél alaposabbak? – tette fel a kérdést Annus Gábor. – Nagyon érzékeny a téma, nincs is rá pontos válasz, de akik szeretnének örökbe fogadni egy gyermeket, azok hajlandóak áldozatot hozni. A munkánk során tapasztaljuk, hogy egy örökbefogadás során a számos kihívás mellett milyen nagyszerű, szívmelengető élményeket élnek át szülők. Szeretnénk emelni az örökbefogadás társadalmi elfogadottságát, hiszen van-e annál csodálatosabb, mint egy gyermeket szerető családban tudni?  

Kedves olvasó! 

A Családbarát Magyarország Központ megvalósításában egy országos kutatás zajlik az örökbefogadásról. 

Ennek keretében személyes interjúkat valamint egy kérdőíves felmérést is készítünk.

Szeretnénk felmérni és bemutatni az érintettek véleményeit, attitűdjeit.

Amennyiben Ön örökbefogadó szülő, kérjük, segítse munkánkat az anonim  kérdőív kitöltésével!