– A csecsemőknek még nem élmény, a szülőknek pedig nem lesz pihenés, ha az egy-két évesnél fiatalabb gyermekükkel utaznak külföldre nyaralni – vélekedik dr. Badacsonyi Szabolcs csecsemő- és gyermekgyógyász, aki maga is négy gyermek édesapja, így van személyes tapasztalata is a témában. A szakember szerint a csecsemők és a nagyon kis gyermekek rosszul viselik a meleg nyári napokon a hosszú utazást, az idegen környezetet. A nagy melegben mind az autózás, mind a repülés olyan extra terhelés és megpróbáltatás a számukra, aminek nem sok értelme van, különösen akkor, ha egyébként lenne kire hagyni őket biztonságos környezetben. 

Nagy kérdés persze az is, hogy kire és mennyi időre lehet egy csecsemőt otthagyni? Egyéves kor alatti gyermeket legfeljebb a nagyszülőkre lehet rábízni néhány napra. Ennyi időt trauma nélkül elviselnek a kicsik. De ebben az eseteben is fontos, hogy a nyaralás előtti hetekben már fokozatosan szoktassuk a babát az új helyzethez. Például a napközbeni alvás után az anya helyett a nagyszülő végezze el a pelenkázást, az etetést, a sétát. Ha ezt minden különösebb megrázkódtatás nélkül, jól viseli, úgy érdemes továbblépni és akár egy hosszabb időre, próba hétvégére odaadni a nagyszülőknek, testvérnek a babát. Amennyiben ez is zökkenőmentes, akkor a szülők mehetnek egy rövidebb időre nélküle is nyaralni. 

Előfordulhat, hogy nincs más lehetőség, mint együtt utazni a tengerhez a babával. Ez is megoldható. Ám ilyenkor mind az utazás, mind a nyaralás alaposabb felkészülést igényel. 

Fontos a folyadékpótlás

Az egyik legfontosabb feladat az úton a folyadékpótlás. Vagyis az innivaló mindig legyen kéznél.  Ha még nem zárult be a fejtetőn a kutacs, akkor annak horpadtsága egyértelműen jelzi, hogy a babának folyadékra van szüksége. Szomjazásra utalhat, ha a baba túl fáradékony, vagy aluszékonnyá válik, esetleg ellenkezőleg, túl nyugtalan lesz.   

Még az utazás előtti hónapokban érdemes utánajárni, hogy a célországnak milyen védőoltási rendje van, hogy a helyi gyerekek között fölbukkanhatnak-e olyan járványok, ami ellen a miénk még nincs beoltva. Így egy adott úticélnak az átlagosnál is nagyobb kockázata lehet a babánk számára. Badacsonyi Szabolcs példaként a kanyarót említette, ami ellen csak 9 hónapos korban adják itthon a vakcinát, így az előtt egy romániai vagy olaszországi utazás fertőzési veszélyt jelenthet, ezért nem is ajánlott.  Akár Nyugat-Európában is lehetnek olyan országok, amelyek különösen kockázatosak, mert ott nem olyan szigorúak a szabályok, kisebb az átoltottak aránya.  – Ha ilyen közegbe viszünk egy kicsi gyereket, akinek még nincsenek meg a védőoltásai, fokozott veszélynek tesszük ki – figyelmeztet a szakember.  

A folyadékpótlás mellett elengedhetetlen a bőr védelme is. Badacsonyi Szabolcs szerint nagyon fontos, hogy mindig magas faktorszámú naptejjel kenjük be a kicsiket, és még ha ez megtörtént, akkor is maradjanak árnyékban az egy év alatti babák.  Délelőtt 11 és délután 3 óra között pedig a nagyobbakkal is kizárólag árnyékos helyen tanácsos tartózkodni. Ebben az időszakban olyan erős az UV-sugárzás, hogy az fokozott veszélyt jelent, nemcsak a leégés miatt, hanem azért is, mert az rákkeltő.  

Utazás autóval

Nagyon fontos, hogy ha autóval utazunk, oda kell figyelni a baba számára összekészített ételekre is. A kocsiban ezeket érdemes olyan tárolóedényben vinni, amely tartja az étel hőmérsékletét. Az adagokat érdemes kiporciózni, a későbbre szántakat hűtőtáskában szállítani. Az autóspihenőkben van lehetőség egy kis forró vizet szerezni és azzal az ételt megfelelő hőmérsékletre melegíteni. Számolni kell azzal is, hogy a kisgyerekek szokásos pépes ételei a nagy melegben gyorsabban bomlanak.  Ezért nagyon könnyű a gyereknek ételmérgezést okozni.  

Az egzotikus országokban különösen oda kell figyelni a higiéniára. Az ázsiai, afrikai területeken egyáltalán nem biztos, hogy a csapvíz iható, fontos, hogy a babák és a gyerekek minden esetben csak palackozott vizet, vagy csak azzal készült ételeket kapjanak. Minden gyümölcsöt meg kell mosni (palackozott vízzel), és lehetőség szerint csak olyan helyen szabad ételt venni, amelyről biztosan tudjuk, hogy ellenőrzött körülmények között készítik. Utcai árusoktól vásárolt élelmiszert soha ne adjunk kisgyerekeknek.  

Jó előre készülni a nem várt eseményekre, megbetegedésekre is. Így az útipatikában legyen láz- és fájdalom-, valamint hányáscsillapító és hasmenés elleni szerek. Továbbá szükség lehet gyors folyadék-, só- és egyéb elektrolit-pótlást segítő készítményekre is. Egy kisgyerek bármikor eleshet, beleléphet valamibe, ezért jó, ha van kéznél bőrfertőtlenítő, kötszer, sebtapasz. Már az érkezéskor érdemes kideríteni a szálloda portáján, hogy hol van a legközelebbi gyermekügyelet, vagy szükség esetén egyéb orvosi ellátás. Badacsonyi Szabolcs szerint, ha gyerekkel utazunk, semmiképpen sem szabad spórolni a biztosításon, érdemes olyan csomagot választani, amely nemcsak az ellátásra vonatkozik, hanem a hazaszállítást is fedezi. Ha baj történik, és a beteg szállítható, az elsődleges ellátás után a kezelést érdemes itthon folytatni.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt.