1. Használjuk ki a délutánokat, estéket! Végtelen séták és családi biciklizések ismeretlen útvonalakon, vagy piknik vacsora a játszótéren – mindegy, mit választunk, a lényeg, hogy más legyen az este, mint év közben! Nézzük meg a naplementét elejétől a végéig a kedvenc helyünkről, közben meséljünk a gyermekeknek – a merészebbek ugyanezt a napfelkeltével is kipróbálhatják!

2. Rendezzünk otthoni családi filmezést! Friss nyári gyümölcs, pattogatott kukorica, házi szörp lehet a kísérő. De vigyázat! A családi mozizás könnyen átalakulhat „szokásos családi tévénézéssé”, ezért jó, ha ezeket az alkalmakat tényleg különlegessé tesszük.

3. Maradjunk pizsamában, ameddig jól esik! Bújjunk össze a nagyágyon mindannyian, társasozzunk egy hatalmasat!

4. Rendezzünk egy „finomságokat-sütünk-főzünk” napot! A család apraja és nagyja találja ki, mik azok a fogások, amiket nagyon szívesen ennének, és közös sütés-főzés keretében készítsük el a család kedvenc lakomáját.

5. Kerti parti vagy szalonnasütés a barátokkal – mi lehetne ennél nyáribb érzés? Ha nincs kertünk, mehetünk parkba, erdőbe, tó mellé: olyan helyet keressünk, ami alkalmas a tűzgyújtásra. Készíthetünk saját gyártmányú függődíszeket, lampionokat, asztaldekorációt vagy pohárjelölőket – a rákészülős alkotás a gyermekekkel is nagyszerű program, a vendégséget pedig színessé és vidámmá teszi.

6. Rengeteg olyan kirándulási lehetőség kínálja magát, ami nem túl költséges, és akár egy napba is belefér. Túrázzunk, látogassunk meg várromot, arborétumot, vagy keressünk fel olyan múzeumokat, ahol több órán át elszórakozhatunk.

7. Egy jó strandoláshoz nem feltétlenül szükséges a többnapos szabadság. Készüljünk össze egy egész napos távollétre, és keljünk korán, hogy kihasználhassuk a napot! Legyünk első érkezők a strandon, és utolsók közötti távozók. A szokásos fürdőfelszerelésen kívül vigyünk magunkkal családi kártyajátékot, finomságokat és rejtvényújságot, olyat, amiben a gyermekek is találnak maguknak feladványt. Fényképezkedjünk a napsütésben és a vízben, a munkás napokon jó lesz elővenni a nyári napunk emlékeit.

+1. A nyári napok bármennyire is szabadok, jó, ha előre megtervezzük, kitaláljuk őket. Beszéljük meg, ki mire vágyik, és aszerint osszuk be a programokat.