Kutyával csak olyan vízparti területet lehet igényben venni, ahol ez külön engedélyezett, illetve nem tiltott és nem kijelölt fürdési övezet. A rendelet szerint nemhogy a vízbe, de a strand szárazföldi területére sem vihető be az eb, ha ez külön nincs engedélyezve az adott partszakaszon.

Jó hír ugyanakkor, hogy az elmúlt években egyre több kutyás strand nyílt Magyarországon, és akár a horvátországi nyaralásra is elvihetjük kedvencünket, ahol a kijelölt helyeken a tengerben is megmártózhat.  

BALATON

FONYÓDI KUTYÁS STRAND

Hatalmas, gondozott területtel várja a kutyásokat a Balaton legelső kutyabarát strandja, a Fonyódi Kutyás strand, amely a fonyódi kikötő és vízirendőrség mellett található. Ezen a strandon kedvünkre fürdőzhetünk és napozhatunk kedvencünkkel együtt, a strandról gyönyörű kilátás nyílik a Badacsonyra. A kutyák vízbe jutását több lépcsős lejáró és rámpa segíti, ezekkel kedvenceink könnyedén elérhetik a part menti 60-80 cm-es mélységű vizet. A strandon szemetesek, fák, futópályaként funkcionáló füves rész, WC és stég is található. Fontos, hogy kizárólag az elkerített területen belül engedélyezett a kutyákkal való strandolás: a kerítésen kívüli terület tiltott az ebek számára. A part körül ingyenes a parkolás, a strandbelépő ára 600 Ft, gazdiknak és kutyáknak egyaránt.  

BALATONFÖLDVÁRI KUTYABARÁT FÜRDŐHELY

Balatonföldváron 2016-ban létesítették a kutyás strandot, van kutyabarát vízi rámpa és kutya illemhely is, a parton álló hatalmas fák pedig árnyékukkal védenek a tűző naptól. A part közelében a víz sekély, így nemcsak úszkálni tudunk, hanem játszani is kutyánkkal. A part körülbelül 2500 négyzetméteres, a belépés ingyenes. A közelben sok kutyabarát büfét és éttermet is találhatunk, és állatorvosi rendelő is van a környéken. A strandon külön szabályzat van érvényben, a fürdőzés csak ezek betartása mellett engedélyezett. A szabályzat itt olvasható.

KESZTHELYI KUTYÁS PARK ÉS PIKNIKKERT

Korábban itt egy normál szabadstrand működött, azonban a helyi állatbarátok javaslatára átalakult kutyabaráttá. Az árnyékos, közel fél hektáros területen agility pályát, pihenő részt is kialakítottak. De a gazdik számára napágy is rendelkezésre áll. Belépődíjak 2023-ban: 700 Ft/ember, 500 Ft/kutya.  

TIHANYI BELSŐ TÓ

A Tihanyi félsziget délkeleti sarkánál engedélyezett a kutyák fürdetése. Bár nincs kiépített kutyás strand, de a terület népszerű fürdőhely. A csónakkikötő mellett táblák jelzik, hogy hol lehet a vízbe engedni a kutyákat a számukra kialakított rámpán. Belépődíjat sem kell fizetni.  

VELENCEI-TÓ

DRÓTSZAMÁR KEMPING

A Velencei-tónál is fürdőzhetünk kedvencünkkel, de itt csak abban az esetben, ha kempingezünk is, ugyanis csak a Drótszamár kemping területére eső partszakaszon engedélyezett a kutyák fürdetése. A partszakasz több mint 600 méteres, a nyári szezonban vízimentő szolgálat biztosítja a biztonságos fürdőzést. A tónál külön tábla jelzi, hogy hol pancsolhatnak a kutyusok. A strand belépőjegyes, a felnőttjegy 1100, a kutyáknak 600 Ft.  

BUDAPEST KÖRNYÉKE

DUNAKESZI, DUNA-PART-KUTYABARÁT FÜRDŐHELY ÉS KUTYASTRAND

A Horányi Rév melletti 1,5-2 kilométer hosszú partszakaszon mind a kutyák, mind a gazdik hűsölhetnek és csobbanhatnak a vízben a forró nyári napokon. A strand használata ingyenes. A part mellett büfék is várják a gazdikat.  

GYÁL, FUNDY TÓ  

A Fundy tó kutyabarát résszel is rendelkezik. Ez a tó a sportok szerelmeseinek készült, kristálytiszta a víz, sok az árnyékos hely. Gazdinak 1500, kutyának 500 Ft a belépő.  

TAVIRÓZSA KEMPING

A Délegyházi-tavaknál található a kutyabarát Tavirózsa Kemping, amelynek területén megengedett a kutyák fürdetése. A kemping a sátor- és lakókocsihelyek mellett 18 faházzal, közös helyiséggel és büfével is rendelkezik, és egész évben nyitva tart. A kemping kis- és nagytestű kutyákkal is látogatható, néhány faházat pedig kutyabiztos kerítés véd. A kemping előtti strand külön területtel rendelkezik a kutyával érkezők számára.

VIDÉKI TAVAK, FÜRDŐHELYEK

TISZAFÜRED, MANCSOS PANCSOLÓ  

Közvetlenül a szabadstrand mellett található a Tisza-tónál egy 150 méter hosszú, elkerített partszakasz a kutyás strandolók részére. A belépés díjtalan.

ZALAEGERSZEG, GÉBÁRTI TÓ  

Az élményfürdő felől megközelíthető partszakaszon műfüves rámpa áll a kutyusok rendelkezésére. Szemetes is van, a belépés díjtalan.  

TATA, ÖREG-TÓ

A csodálatos környezetben fekvő tatai Öreg-tó egyes részein a kutyák is élvezhetik a vizet! A parton tábla jelzi azokat a szakaszokat, ahol a négylábúak kedvükre pancsolhatnak. A környék remek lehetőségeket nyújt a kirándulni és az aktívan kikapcsolódni vágyóknak is.

PÉCS, HIRDEI KUTYASTRAND

2017 óta létezik ez a lubickolási lehetőség. Teljesen körbekerített, és sekély víz áll a kis és a nagy kutyák rendelkezésére. Van árnyék és füves placc, a gazdiknak pedig fedett kerti kiülők. Belépés: 1000 Ft kutyánként.  

KŐSZEG, ABÉRT TÓ

2019-ben nyitotta meg kapuit a Kőszegi kutyastrand. Az úszás mellett a kutyák az agilityt is kipróbálhatják. A víz fokozatosan mélyül, a strand körbekerített, de kevés az árnyék, érdemes saját napernyővel készülni. Szemetes, kakizacsi és füves terület is rendelkezésre ál. A belépés ingyenes.  

NYÍRTELEK, VIZSLA-TÓ

Szabolcs vármegye egyetlen olyan tavacskája, ahol szívesen látják a kutyásokat.  A terület teljesen körbekerített, biztonságos pancsolást nyújt, rámpa nincs, de a víz nagyon lassan mélyül és kavicsos lejáratot is kiépítettek.  

HORVÁTORSZÁG

A legnépszerűbb tengerparti úti cél a magyarok körében továbbra is Horvátország. Ahol nincs kifejezetten tiltva, például táblával jelezve, hogy nem szabad, ott fürödhetnek a kutyák is. Kivételt jelentenek a szárazföldi tavak, ahol általában egyáltalán nem szabad a kutyát beengedni a vízbe. Vannak viszont kifejezetten kutyabarát strandok is, ahol szívesen várják a négylábú vendégeket.

Az Isztriai-félszigeten Fažanaban található a Bi Dog Beach, ahol szabad a bejárás, nincs kerítés, bármikor lehet csobbanni.  

Pula közelében található a Hidrobaza, ahova szintén várják a kutyásokat, de Pula és Medulin valamennyi strandján is fürödhetnek a kutyák este 8-tól reggel 8-ig.  

Perojban a többi között a Bođinka és a Portić a kiemelt kutyabarát hely, utóbbin még kutyazuhany is épült.

Rovinjban mások mellett a Lone, a Kuvi és a Borik Bays speciálisan kutyákkal is látogatható strand, sok helyen szabadon hancúrozhatnak a négylábúak.

A Kvarner-öbölben Rijekában a Brajdica és a Mikulova, míg Opatijában a Slatina és a Punta kolova strandokon csobbanhatnak a kedvencek.  

Crikvenica Podvorska nevű strandja a kutyások egyik legnagyobb kedvence, és a leghíresebb is az országban. Van külön zuhany a kutyusoknak, de az igazi sláger a Monty's Dog Beach Bar, vagyis egy tengerparti bár kutyáknak.

Rab szigetén szinte minden strandnak van kutyabarát szekciója.

SZABÁLYOK, JÓTANÁCSOK KUTYÁVAL STRANDOLÓKNAK  

  • a kutya rendelkezzen minden oltással, és legyen is ott az oltási könyv
  • nem jól szocializált, vagy agresszív kutyával ne menjünk közösségi kutyás strandra
  • ha tüzel a kutya, hagyja ki a strandolást  
  • beteg kutyát szintén nem szabad strandra vinni
  • felügyelet nélkül tilos a strandon hagyni a kedvenceket  
  • a kutyapiszkot haladéktalanul össze kell szedni, legyen nálunk higiéniai zacskó
  • ivóvíz és tálka nélkül ne induljunk el  
  • mentőmellényt is érdemes magunkkal vinni, ha kutyánk még nem próbált szerencsét a vízben.