REND A LELKE

Többnyire már annak örülünk, hogy a bőröndöket sikerült bepasszírozni a csomagtartóba, és akkor ott vannak még az út során szükséges egyéb kellékek (játékok, kifestő, kulacs, iPad stb.), amikhez először is érdemes beszerezni egy praktikus, ülésre szerelhető rendszerezőt. Erre remek alternatíva lehet egy zsebes fali tároló is, amit ugyanúgy megtömhetünk az elmaradhatatlan útravalókkal.

EGÉSZSÉGES RÁGCSÁLNIVALÓ

A gyermekek egy hosszú út során valószínűleg többet fognak enni és inni kérni unalmukban, ezért jó, ha erre egészséges, változatos és minél kevésbé maszatolós csemegékkel készülünk. Csomagoljunk nekik aszalt gyümölcsöt, almachipset/zöldségchipset, grissinit, kölesgolyót, ropit, esetleg előre feldarabolt almát és néhány banánt. Időnként egy kis nassolás belefér, főleg, ha értékes perceket (mondjuk fél órás nyugalmat) nyerhetünk vele. Érdemes egy nagyobb extra zacskót vagy papírtáskát is magunkkal vinni, amiben a szemetet gyűjthetjük.

ZENÉK, HANGOSKÖNYVEK

A nagyobbacska gyermekeket ideig-óráig leköthetjük a kedvenc dalaikat tartalmazó CD-vel vagy egy szórakoztató mesés hangoskönyvvel.

UTAZÓS LEGO KÉSZLET

Kislányoknak és kisfiúknak is kaphatók olyan lego szettek, amiket könnyedén magunkkal vihetünk egy-egy utazásra, mert kis helyet foglalnak és a kis darabkák a dobozukban tárolhatók.

MÁGNESES JÁTÉKOK

A puzzle-től elkezdve a mozaikon a kép-, szám- és szókirakósig jó pár verziót találunk mágneses játékokból is. Nagy előnyük, hogy nem hullanak szanaszét a kocsiban.

RIZS A PALACKBAN

Szenzációs ötlet kisebb gyermekeknek egy „nyomozós” palack elkészítése az útra. Ehhez nem lesz másra szükségünk, mint apró játékokra, egy műanyag, csavarós kupakú üvegre, rizsre és ragasztóra. Egyszerűen töltsük meg félig rizzsel az üveget, tegyünk bele apró színes játékokat, majd rakjunk még rá annyi rizst, hogy tele legyen a palackunk. Ezután ragasztózzuk be egy kicsit az üveg nyakát, és csavarjuk rá a kupakot jó erősen, hogy még véletlenül se tudja leszedni a csemeténk. A játék lényege, hogy a lurkónk, ahogy rázza az üveget, mi mindent fedez fel a rizsszemek között. Indulhat a móka!

VIZES SZÍNEZŐ

Kapható már olyan, utazáshoz nagyszerű többször használatos kifestőkönyv, amihez egy vízzel megtölhető toll jár. Ezzel a gyermek, ha rámegy a képekre, a színek előjönnek és olyan, mintha „színezne”. Ha azonban megszárad a rajz, a színek is eltűnnek, és kezdheti elölről a festegetést. 

AUTÓ BINGO

Minden gyermek (és felnőtt) válasszon egy autómárkát, majd az utat figyelve írjuk fel, hányat látunk belőle szembe jönni. Az nyer, aki a legtöbbet számolja össze! Meg is tippelhetjük, hogy milyen kocsi jön majd legközelebb (pl. egy fehér Opel) vagy ki fogja vezetni (néni vagy bácsi, szőke vagy barna hajú, idős vagy fiatal stb.).

ZSÁKBAMACSKA

Készíthetünk kis csomagocskákat apró meglepetésekkel, nasikkal, üzenetekkel, amiket az út bizonyos állomásain nyithatnak ki a kicsik. Ezzel garantáltan izgalmasabbá tehetjük az utat, ha többszáz kilométer áll előttünk, ráadásul a helyszíneket is jobban megjegyzik majd a gyermekeink.

MESÉLŐ GPS

Ha Magyarországon belül utazunk, mindenképp töltsük le a Plukkido GPS nevű ingyenes alkalmazást a telefonunkra. Az appban megadhatjuk, hogy melyik autópályán járunk, az alkalmazás pedig az éppen látott tájhoz kapcsolódó mesékkel, dalokkal szórakoztatja a kicsiket. Fejleszti a gyermekek képzelőerejét, kreativitását és ismereteket ad át a körülöttünk lévő világról, ráadásul mindezt képernyőmentesen.

A gyermekek fejlődésével kapcsolatos témákról bővebben a gyermekut.hu oldalon olvashat.