A kitárulkozás kockázatos

– A férfiak anatómiai felépítése jócskán különbözik a nőkétől, többek között ebből fakadnak a különbözőségek – kezdi Bedő Imre író, a Férfiak Klubjának alapítója. – Nagy többségük az érzelmeik kimutatásának egy csendesebb módját részesíti előnyben, amit a nők sok esetben nem tudnak dekódolni. Jómagam is kaptam már olyan visszajelzést egy-egy fotózás alkalmával, hogy miért vágok olyan zord arcot, amikor én úgy éreztem, hogy vidám benyomást keltek. Pedig a lelkem mosolyog, csak ez kifelé nem annyira látszik. Mi, férfiak versengő típusúak vagyunk és egy hierarchikus rendszerben létezünk. Akárcsak az ősi időkben, manapság is mustráljuk egymást, felmérjük, hogy ki hol helyezkedik el azon a bizonyos láthatatlan ranglétrán. Fontos számunkra, hogy erősnek, magabiztosnak tűnjünk, viszont érzelmeink kimutatásakor egyfajta sebezhetőséget mutatunk. A kitárulkozás ugyanis szerintünk gyengeséget jelezhet, amellyel egy adandó alkalommal visszaélhet az a személy, akinek felfedtük magunkat. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem tudatos, hanem ösztönös reakciók. Egyszerűen ilyenek vagyunk mi, férfiak.

Szükség van egy kompetens személyre

Imre szerint a mai világban a nők egy része elvárja, hogy a férfi ne csak a védelmezője, hanem legfőbb bizalmasa, úgymond a „legjobb barátnője” is legyen.

"Míg a nők szeretik kibeszélni magukból azt, ami őket bántja, addig a férfi számára egy „szerető hallgatás” adhat óriási megnyugvást."

– Nem könnyű ez a kettősség, egyszerre kell ugyanis a biztonságot adó, erős férfi szerepében érvényesülni, miközben a kitárulkozás is egy kívánalom. Ennek kivitelezése szinte lehetetlen, hadd mondjak rá egy példát. Az életben gyakran megesik, hogy a férfi munkahelyi és anyagi gondokba ütközik, ami rendkívül nyomasztja. Amennyiben részletesen elmeséli a feleségének, hogy milyen nehézségei vannak, úgy bizonytalanságot okoz benne. Nem szeretné, ha egy riadt arc nézne vissza rá, miközben sejthető, hogy a felesége fejében olyan gondolatok cikáznak, mint hogy: „Mi lesz a lakáshitelünkkel? Miből fizetjük a gyerek tandíját? Hogyan oldjuk ezt meg?” A férfi szeretné ezt a nyomasztó problémát magának megtartani, legalábbis, amíg valamilyen megoldást ki nem talál. Éppen ezért fontos, hogy legyen egy olyan bizalmi embere, aki kompetens a témában, lehet ez egy kolléga vagy barát, aki azonos nemű és akihez bátran fordulhat segítségért vállalati- és pénzügyi kérdésekben. Így később valóban megnyílik a párja előtt, viszont mindezt már némi tanáccsal a zsebében, megkönnyebbülve teszi.

Jóleső a csend

– A férfiak egy láthatatlan páncélt viselnek és mindig „harcban” állnak. Nem szívesen árulnak el belső információkat, sőt, sokan egyáltalán nem vágynak arra, hogy valakinek kiönthessék a lelküket. Míg a nők szeretik kibeszélni magukból azt, ami őket bántja, addig a férfi számára egy „szerető hallgatás” adhat óriási megnyugvást. Ledobják magukról a páncélt, megpihennek és szeretnének eltölteni egy kis időt a rájuk nehezedő súlyok nélkül, szép csöndben. Teljes bizodalmukkal átadják magukat a szeretett nőnek, aki úgy nyújthat támogatást, ha ebben a néma időszakban nem faggatja, csak gondoskodásával „bebalzsamozza” a férfit lelkét. Ilyenkor egy simogatás, ölelés olyan kötődést és meghittséget hozhat mindkét fél számára, ami tovább mélyítheti a kapcsolatot. Akár sírhat is a férfi, a nő pedig azzal tud segíteni, ha egyszerűen nem kérdez semmit.

Közösen az úton

A szakember úgy véli, hogy a gyermeknevelés szempontjából sem hátrány, ha a férfi bizonyos szituációkban érzelmesebb, de a hangsúly itt is az együttműködésen van.

– A gyermek számára az az ideális, ha a szülő mindkét oldalát látja. Előfordul ugyanis, hogy az anya a keményebb és az apuka a lágyabb, míg máskor fordul a kocka. Az a jó hajóskapitány, aki nemcsak a hajó kormányzására tud figyelni, hanem az egész legénységet szemmel tartja. Intézkedik, ha szükséges vagy éppen támogatást nyújt, ha éppen arra van szükség. A férfi lehet a Jolly Joker a családban, olyan szerepet vesz fel, ami épp abban a helyzetben segíti megteremteni az egyensúlyt és a békét.

(illusztráció: Shutterstock)