Bedő Imre: „Az az igazán gazdag ember, akinek a magánélete kiegyensúlyozott” - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Bedő Imre: „Az az igazán gazdag ember, akinek a magánélete kiegyensúlyozott”

Szöveg: Németh Szilvia, fotó: Dömötör Csaba
2020. jún. 10. 15:10
Interjúk

Bedő Imre szerencsés ember, hiszen olyan családban nevelkedhetett, ahol lehetősége volt megtapasztalni férfi és nő harmonikus együttműködésének áldásos hatásait. Édesapjától olyan mintát kapott útravalóul, amit nem akart csak magának és a gyerekeinek megtartani. Így született a Férfiak Klubja.

Közgazdászként indult a pályán, majd bankár és vállalkozó lett, de folyamatosan buzogott benne a társadalmi felelősségvállalás iránti vágy, ezért 2013-ban megalapította a Férfiak Klubja nevű civil szervezetét. Tevékenységük alapvető célja a hagyományos emberi, erkölcsi értékek mentén a férfi-nő szövetség, végső soron pedig a családok megszilárdítása.

Mit szól hozzá, hogy az Anyák napja mellett néhány éve már Magyarországon is megemlékezünk az Apák napjáról?

– Ez egy nagyon összetett dolog. Én folyamatosan azon dolgozom, hogy a „férfi ügyet” leválasszam a „női ügyről”. Az Apák napjának számomra van egy olyan üzenete is, mintha valamiféle férfi emancipációs dolog lenne, holott Amerikával ellentétben nálunk a férfiak egyenjogúsági küzdelmei egyáltalán nem divatosak. Addig, amíg az Anyák napja kistestvéreként, kvázi leágazásaként tekintünk az Apák napjára, bennem ambivalens érzéseket fog kelteni. Fontos persze az Apák teljesítményének, fontosságának a hangsúlyozása, elismerése, de ennek talán nem „egy külön nap kijelölése” a legmegfelelőbb módja. Akik jó apák, azok úgy érzik, hogy csak a dolgukat teszik, akik meg nem, azokban meg a bűntudat nő. Mondjuk manapság nem árt egy csipetnyi figyelmeztetés.

Mit üzenne most mégis ennek kapcsán a férfitársainak?

– Apák napján a legfontosabb üzenet szerintem, hogy a városi apáknak nem elég a munkahelyükön ak nem elsősorban az apa pénzére van szüksége, hanem ő rá, mint férfira, mint emberre. A férfiak számára jelentős értékeket, látásmódot fontos kifejezésre juttatni egy iskolaválasztásnál, vagy akár egy kirándulás megszervezésénél is, hisz észrevétlenül abból is sokat tanulhatnak a gyerekek. Sok apa gondolja azt, hogy a dolga alapvetően a család anyagi biztonságának a megteremtése, és nem baj, ha hiányoznak otthonról, az anya úgyis mindent elintéz. Ez hatalmas tévedés, amit tudatosítani kell a férfiakban. A munka-magánélet egyensúlyának megteremtése a férfiaknak is legalább akkora nehézség, mint a nőknek, de az apukákkal szemben „megértőbbek” vagyunk, ha a munka irányába billen a mérleg nyelve, pedig ez nem jó így. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy egy férfi számára egészségvédő faktor az apaság, az, ha családja van, és elegendő időt tölthet a szeretteivel. „Pelenkázz, tovább élsz!” Kopp Mária zseniálisan fogalmazta ezt meg. Legtöbbször arról beszélgetünk, hogy a gyerek érdeke, hogy az apuka sok minőségi időt töltsön a családjával, holott ez a férfiak számára ugyanakkora jelentőséggel bír!

A férfi-női szerepek összemosódása hogyan hat a férfiak lelkivilágára?

– A modern kor talán egyik legégetőbb kérdése ez. A férfiak nagyon sok olyan üzenetet kapnak a médiából, hogy különösebben nincs is nagyon rájuk szükség. A nők is tudnak pénzt keresni, el tudják tartani a családot. Mintha a gyerekek kis állatok lennének, akiket növelni és nem nevelni kell. Ma már igazából a nők szinte mindent meg tudnak csinálni, amit meg nem, azt meg tudják vásárolni – hirdetik sokan, persze teljesen falsul. Az egészséges fejlődés szempontjából az az optimális, ha a lány- és a fiúgyermekek egyaránt látnak követendő női és férfi mintát is maguk előtt, maguk körül, és az életük ezen korai, szenzitív időszakában pozitív tapasztalatot szereznek a két nem együttműködésével kapcsolatban. Amikor gimnáziumokban beszélgetek a fiatalokkal, nekik is azt szoktam hangsúlyozni, hogy az anyagi biztonság jó dolog, de az az igazán gazdag ember, akinek a magánélete kiegyensúlyozott. Azért, hogy férfi-nő, apa-anya harmóniában éljen, minden nap kő keményen kell dolgozni.

Nyilván előnyből indul, akinek volt értékes apa-mintája, de mi a helyzet azokkal, akiknek apa nélkül kellett felnőniük? Mi segítheti őket az apává válás során?

– Ez egy nagyon nehéz ügy, de szerencsére van remény. Véleményem szerint a mintanélküliség sokkal rosszabb, mint a rossz minta, mert akkor legalább tudja az ember, hogy milyen nem akar lenni. A mintanélküliséget csak hihetetlenül intenzív önfejlesztéssel lehet kompenzálni, hogy ne csak jó nagypapa, de már jó apuka is tudjon lenni, akinek ez a minta kimaradt az életéből.

A férfivá érés és a modern kori apaság kérdéseit járja körül a csalad.hu a közelgő Apák napja alkalmából. Június 8-21. között interjúk, szakmai cikkek és személyes vallomások, blogok és vlogok foglalkoznak a fiúk és férfiak családban betöltött pótolhatatlan szerepével és kihívásaival.

Ebből a szempontból nagyon fontos még a tágabb környezet hatása is. A jelmondatunk: Férfi. Érték. Minta. Példa. A minta ugye az, amit nap mint nap lát a gyerek a családban, a példa ezzel szemben az, amit innen-onnan, a szomszédtól, egy edzőtől, mások apukájától stb. össze tudunk szedni. Ennek is rendkívül nagy a jelentősége a jellemfejlődés szempontjából. Azt gondolom, hogy azoknak a fiataloknak, akiknek nincs apjuk, olyan közösségekbe kellene járniuk, ahol van lehetőségük férfiakkal találkozni, aztán ezekből az apró mozaikokból össze fogják tudni rakni majd a saját férfi- és apaképüket. A bölcs idősekkel való beszélgetés is nagyon hasznos lehet, hisz ők már rengeteg dolgon keresztülmentek, megértettek és átértékeltek sok mindent. Az érzelmi érést segítheti továbbá, ha színdarabokat néznek és klasszikusokat olvasnak a fiatalok, hiszen ezekben gyakorta jelennek meg olyan élethelyzetek, nehézségekre adott válaszok, amik szintén orientálhatnak.

11 és 8 évesek a gyermekei. A jó minta ellenére érezte valaha úgy, hogy nem elég jó apa?

– Nagyon igyekszem megfelelni ennek a szerepemnek. Sokszor hívnak előadást tartani, ezért például azt a korlátozó döntést hoztam tudatosan, hogy hetente kettőnél többet nem vállalok, hisz otthon szeretnék lenni a családdal. Ez a feleségemnek, a gyerekeknek és nekem is fontos. A hétvége meg természetesen szent. Rengeteget vívódok persze én is, a sok teendő nyomására hajlamos vagyok például elveszíteni a türelmemet, amit aztán azonnal megbánok. Tudatos odafigyeléssel ezen sokat lehet változtatni. Azt vallom, hogy a gyerekeim révén, a nekik való folyamatos megfelelés, mintaadás miatt a végére nemcsak jobb apa, de jobb ember is válhat belőlem, ha kellőképpen megdolgozom érte.

A „jó apaságnak” lehet házasságmegtartó szerepe?

– Persze, hisz a jó apaság egyik fokmérője, hogy a férfi hogyan bánik a gyermeke anyjával. Szereti, dicséri, támogatja, vagy folyamatosan szidja, állandóan elégedetlen vele? Egy házasság fennmaradása, jól működése szempontjából nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt keres, hanem az, hogy a közös dolgokba, a másik számára is érzékelhetően, ki mennyit tesz bele. Azt gondolom, hogy a karantén időszaka ebből a szempontból is egy komoly próbatétel volt a családoknak.

A Férfiak Klubja mivel tudja segíteni a férfiakat az „elég jó apává” válásban?

– Folyamatosan szervezünk előadásokat a témában, szerencsére idén is lesz apa-fia, apa-lánya táborunk, ahol a szervezett programok révén lehetőség nyílik minőségi időt együtt tölteni. Van egy úgynevezett „Kultúrát apától” projektünk is, ami szintén azt a célt szolgálja, hogy legyen évente egy-két olyan este, amit a gyerekek csak apával töltenek. Idén sajnos nem tudjuk eredeti formájában megrendezni, de a korábbi években nagy sikere volt a „Vállvetve apával” című programunknak is. Ez arról szól, hogy a gyerekek az Apák napját követő hétfőn bemennek az édesapjuk munkahelyére, és ott beleláthatnak abba, hogy konkrétan mit is csinál apa, amikor dolgozik. Idén, megtartva a „Vállvetve apával” nap eszmeiségét, a kapcsolódást segítve egy olyan fotópályázatot hirdettünk meg, amelyben értékes nyeremények várják a legjobb apás fotók beküldőit. Otthon kell egy munkahelyi helyzetet eljátszani és lefotózni, ahol apa kollégáit (esetleg főnökeit) gyermekei helyettesítik a képen. Hamarosan indítunk egy olyan 28 napos programot is, melynek keretében napi szinten adunk majd a férfiaknak olyan könnyen megvalósítható feladatokat, tippeket, amikkel segítjük őket a gyerekeikkel való minőségi időtöltésben. Bízunk benne, hogy akiknek eddig nem sikerült, ennek hatására talán ráéreznek annak az ízére, hogy mennyire jó dolog is a gyerekekkel foglalkozni, csak velük lenni, időt szakítani rájuk a pörgős hétköznapokban is.

A fiúk és férfiak szerepével, illetve kihívásaival kapcsolatos közös gondolkodásra hívjuk olvasóinkat június 17-18-án. Az online konferencia első napján 17.00 órától Bese Gergő atya, majd Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója osztja meg gondolatait. Június 18-án 17.00 órától Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus tart előadást az apahiányos társadalomról, majd Léder László, az Apa Akadémia alapítója beszél a modern kori apaság kihívásairól. Az online konferenciára itt regisztrálhat.