1. Az első időben a babát váró nő gyakran levert, morgós, rosszkedvű. Jóval idegesebb, feszültebb a szokásosnál, de eleinte csak ő tudja, miért. Idő és jó sok türelem szükséges, mire a férj számára is kiderül: kisbabát vár a felesége!

2. A friss terhességek a kellemetlen testi tünetek miatt valóban terhesek tudnak lenni. Támogatás, figyelmesség, elnézés - a legelső hetek ezekről kell, hogy szóljanak.

3. Segíteni, segíteni, és még annál is többet segíteni! A várandósság első harmadában a nők végtelenül fáradtak. És még annál is fáradtabbak! A leendő apuka ilyenkor megteszi, amit tud, feleség-helyettesítővé válik a konyhában, a vásárlásban, a mosásban, a takarításban. A nagy gyerekkel való gyakori együttlétek, és apás órák hamar megteszik a hatásukat: az apa-gyerek kapcsolat minden eddiginél jobb lesz. Az, hogy apa egyre kimerültebb, most nem számít…

4. Lelkileg simogatni a nőt a testi helyett, vagy legalábbis mellett – erre jó ideig különösen oda kell figyelni! Mert ami most történik a kismamával, az igen ritkán adatik meg az életében, csoda és kínok egyszerre vannak jelen a mindennapjaiban. Olyan sok mindent kell egyszerre átgondolnia, hogy ez – a testi változásokon felül – önmagában is megterhelő. Igazi érzelmi hullámvasút ez az időszak a leendő anyuka számára.

5. Beszélgetés, séta, közös teázások. A nyugalmas együttlétek alatt jó, ha alkalom adódik arra, hogy apa is megossza a babával kapcsolatos érzéseit.

6. Dicsérni az anyukát, amennyit csak lehet, mert ilyenkor bizony nemcsak a munkájával és a jövőjével kapcsolatban bizonytalan, hanem a külsejével is elégedetlen, még a szokásosnál is jobban. Biztatni kell, hogy ő lesz a világ legjobb anyukája!

7. Legyen közös a tervezés! Vagy legalábbis egy része… Mert a babaváró anyukában egészen hirtelen kialakul a fészekrakó ösztön, nehéz vele lépést tartani. A számára legfontosabb kérdéseket – hol lesz a kiságy, hol veszi a kisruhákat, milyen babakocsi lenne az ideális, mi legyen a baba neve – sokszor már az első időben tudja az anyuka. Fontos, hogy apa is bekapcsolódjon a tervezésbe. Ezt csak elkezdeni nehéz: ha megérzi a boltban a babaillatot, onnantól minden további feladat megy magától.

8. Tiszta a gyerekszoba fala? Van elég tárolóhely? Jó, ha az apuka még születés előtt elvégzi a szükséges munkákat! A tapétázás, a plusz polc felszerelése és a hálószoba átrendezése minél előbb történjen meg, hogy a mama és a baba a kórházból rendezett otthonba térhessen haza.

9. Ha egészséges a kismama, a babavárás nyugalmas időszakaiban ajánlott egy-egy „férfias napot” csapni. Kiruccanás a barátokkal, kártyázás, beszélgetés, kirándulás – érdemes minden olyan programot beiktatni, amire a baba megszületése után egy ideig nem lesz alkalom! Mert az első hetekben bizony apának is sok-sok feladata lesz…

(fotó: Shutterstock)