Az ingatlanpiac élénkülésére számít a szakértő a januártól kibővült otthonteremtési- és lakásfelújítási program hatására. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a csalad.hu-nak úgy fogalmazott: azok, akik már tervezték az otthonuk eladását, az év vége felé már nem hirdették lakásukat olyan arányban, ahogy az esztendő ebben a szakaszában az megszokott volt. Vélhetően 2021-re tartogatták az értékesítést, hiszen az új otthonuk vásárlásával is kivártak.

Újra lendületben

Néhány elem önmagában is átírta volna az ingatlanpiaci forgatókönyvet, de együtt még nagyobb hatást válthatnak ki. Az egyik legfontosabb intézkedés az 5 százalékos áfavisszatérítés. Januártól ugyanis az új építésű ingatlanok értékesítési áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent. Azok pedig, akik Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) vásárolnak ingatlant, még ezt az 5 százalék áfát is visszaigényelhetik. A szakember emlékeztetett, hogy 2016 és 2020 között érvényben volt az 5 százalékos áfakulcs, a kifutása után viszont csökkent a lakáskínálat, kevesebb építkezést terveztek a beruházók. Ez az új lehetőség azonban ismét lendületet adhat. Van még egy pozitív hatása: ha nő a kereslet és a kínálat, kevésbé emelkednek majd az ingatlanárak is.

Eltűnik a differenciálás

A szakember szerint fontos változás, hogy a januártól életbe lépett támogatások nem differenciálnak a gyerekek száma alapján, így most a nagycsaládosok mellett az egy-két gyermeket nevelők is jobb helyzetbe kerülnek. Példaként említett egy egygyermekes családot, amely úgy döntött, vásárol egy nettó 40 millió forint értékű újépítésű ingatlant. A lakás bruttó ára az 5 százalékos áfával 42 millió forint lenne. Ám, ha a szülők igénybe veszik az egy gyermek után felvehető 600 ezer forint CSOK-ot, akkor a 2 millió forint áfát visszaigényelhetik. Jár az illetékmentesség is – ami egy szintén januárban életbe lépett kedvezmény –, ez a példában szereplő 40 milliós lakás után további 1,6 millió forint értékű támogatást jelent. Vagyis így összesen 3,6 millió forint kedvezményhez, a vásárolt ingatlan értékének csaknem 10 százalékához jutnak hozzá.

Sok minden befolyásolja a választást

Azt, hogy új vagy használt lakás vásárlásában gondolkodik a család, több tényező befolyásolhatja. A használt lakás előnye, hogy akár rögtön beköltözhető. Igaz, nem biztos, hogy annyira korszerű, mint egy újépítésű ingatlan. Az idén átadható lakásoknak már nagyon szigorú energetikai követelményeknek kell megfelelniük. Csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt az ingatlan, ha minimális, csaknem 0 az energiafelhasználási igénye. Ez azt jelenti, hogy 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell fedeznie az energiaszükségletet. Tehát ezek az ingatlanok korszerűek, energiahatékonyak, ám nem biztos, hogy rögtön rendelkezésre állnak, akár fél vagy egy évet is várni kell a költözéssel.

Új támogatás, több lehetőség

"Minden felújítás valamennyire kockázatos, ezért érdemes úgy kalkulálni, hogy a tervezett költségvetésnek akár a másfélszerese, kétszerese lesz a végleges összeg."

Várhatóan nagy hatása lesz az ingatlanpiacra a lakásfelújítási támogatásnak és a hozzá kapcsolódó kölcsönnek is. A támogatás értelmében a felújítási költségek felét, de legfeljebb 3 millió forintot vállal át az állam. A szakember szerint az, aki több tízmillió forintot kifizet egy ingatlanért, szeretne jobb minőségű, újszerű, felújított ingatlant vásárolni. Így ez egy lehetőség az eladónak, hiszen értékesítés előtt korszerűsítheti ingatlanát. De hasznos lehet a vásárlónak is, aki így akár egy rosszabb állapotú, felújítandó ingatlant is megvásárolhat, majd a támogatást kihasználva a saját igényei szerint alakíthatja azt. Így a felújítandó ingatlanok iránt is nőhet a kereslet. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy minden felújítás valamennyire kockázatos, ezért érdemes úgy kalkulálni, hogy a tervezett költségvetésnek akár a másfélszerese, kétszerese lesz a végleges összeg. A várható érdeklődés miatt érdemes jó előre lekötni a szakembereket is. Egy hatmillió forintos felújítással mindenesetre egy szabad szemmel is látható fejlesztést lehet elérni az ingatlanon.

A tetőtérbeépítésekhez ezentúl nem a használt lakás felújítására, hanem az új ingatlanokra vonatkozó kedvezményeket lehet igényelni. A meglévő ingatlant bővítheti a család, így a szülők, nagyszülők közelében, de mégis külön lakhatnak a fiatalok. Azt, hogy egy ilyen élethelyzetben a nagymamák, nagypapák mennyire megkönnyíthetik a család életét, pénzben ki sem lehet fejezni.

Felváltja a drágulást a stagnálás

Szólt arról is, hogy 2015-2019 között folyamatosan nőttek, éves szinten 20-25 százalékkal drágultak, az elmúlt 5 évben megduplázódtak a lakásárak. 2020 elejétől viszont fordult ez a trend, inkább a stagnálás, vagy akár a csökkenés jellemző, amely 2021-ben is folytatódhat.