csalad.hu - Minden, amit az illetékmentességről tudni kell
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Minden, amit az illetékmentességről tudni kell

csalad.hu
2021. jan. 2. 13:32
2. CSOK-kölcsön

Január 1-jén elindult Magyarország történetének legnagyobb otthonteremtési programja, aminek az egyik elemeként a CSOK-kal vásárolt ingatlanok esetében nem kell illetéket fizetni a jövőben. Ennek részleteit ismertette Novák Katalin családokért felelős miniszter videójában.

Ez azt jelenti pontosan, hogy aki CSOK-ot vesz igénybe az új vagy használt lakása megvásárlásához, a jövőben nem kell, hogy illetéket fizessen. – Vagyis ha CSOK-ot vesznek fel akár leendő gyermekeikre, akár már megszületett gyermekeikre való hivatkozással, akkor mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól – magyarázta Novák Katalin.

Kifejtette: CSOK már azoknak is jár, akik tudják, hogy a jövőben családot szeretnének alapítani, akár egy, akár kettő, akár több gyermek vállalása mellett, és természetesen jár azoknak is, akik már gyermeket nevelnek. A CSOK jár az egyszülős családoknak, az egy gyermeket nevelő családoknak, és jár a nagycsaládoknak is. Ez a lehetőség szinte mindenki számára adott, aki gyermeket szeretne vagy már gyermeket nevel.

Ráadásul azoknak, akik a CSOK-ot a meglévő gyermekikre tekintettel veszik igénybe, életkori határ sincsen, tehát bármennyi idősek is legyenek, ha gyermeket nevelnek egyedül vagy párként, akkor felvehetik a CSOK-ot új vagy használt ingatlan vásárlásakor, és a jövőben ilyenkor nem kell illetéket fizetni. Mivel az illeték mértéke 4 %, így ezentúl 4 százalékkal kevesebbet kell fizetniük, mint korábban – részletezte a miniszter.

Példaként említette: ha az illetékmentességhez hozzávesszük az áfamentességet vagy az áfavisszaigénylés lehetőségét is, akkor ez egy nettó 40 millió forintos lakásnál vagy háznál több mint 10 millió forintos megtakarítást jelenthet.

– Mit kell tenniük ahhoz, hogy az illetékmentességgel élhessenek? Tulajdonképpen semmit. Annyit, hogy felvegyék a CSOK-ot a vásárláshoz, és ezután nem fogjuk kiszabni az önök számára az illetéket, nem kapják meg azt a határozatot, amely az illeték kiszabásáról szólna – közölte a családokért felelős miniszter.


(fotó: Shutterstock)