Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán beszélt erről.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton az M1 aktuális csatornán jelentette be: annak érdekében, hogy a családok életszínvonalát meg tudják védeni, Novák Katalin hatásköreit és lehetőségeit meg kell növelni, ezért a kormány létrehoz egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot.

Novák Katalin kedden ezzel kapcsolatban elmondta, ez a lépés nem szólhat a bürokráciáról, ezért is örül annak, hogy tárca nélküli miniszteri pozícióról van szó. „Tehát nem arról van szó, hogy most új épület kell, oda be kell költözni, meg kell duplázni a létszámot, hiszen egyrészt ezzel elmenne az elkövetkező másfél év, másrészt pedig nem ettől fogunk jó döntéseket hozni” – fogalmazott.

„Nem egyszerű a feladat, amit kaptam miniszterelnök úrtól.”

A koronavírus-járvány próbára teszi a családokat is, a kormánynak pedig ehhez a szinte napról napra változó helyzethez kell segítséget nyújtania – mondta Novák Katalin az M1-en.

– Nem egyszerű a feladat, amit kaptam miniszterelnök úrtól, hogy abban igyekezzek miniszterként is segíteni, hogy a családok az elmúlt években folyamatosan javuló életszínvonala ne zuhanjon most be a válsághelyzetnek köszönhetően, hanem igyekezzünk ezt az életszínvonalat fenntartani – fogalmazott a leendő családügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Eredmények

A műsorban kitért a magyar családpolitika eddigi eredményeire, az intézkedések között megemlítette a családi adókedvezményt, a Négygyermekes anyák szja-mentességét, a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK), a Babaváró támogatást, új bölcsődék létrehozását, a Jelzáloghitel-elengedést, a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a csecsemőgondozási díj emelését, az ingyenes tankönyvet, valamint a bölcsődés, óvodás, iskolás gyerekek ingyenes és kedvezményes étkeztetését.

Nők Magyarországért Díj

Kérdésre elmondta azt is, kedden indul a Nők Magyarországért Díj közönségszavazása; az elismeréssel olyan nőket szeretnének kiemelni, akik egyébként nincsenek szem előtt, de helyt álltak a koronavírus-járvány idején.

Hozzátette, négy kategóriában ötszáz jelölés érkezett; a közönségszavazáson minden kategóriából öt jelöltre lehet voksolni a nokmagyarorszagert.hu honlapon.