Bölcsődefejlesztési program - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Bölcsődefejlesztési program

csalad.hu
2021. márc. 9. 16:37
Bölcsődefejlesztési programok

A bölcsődefejlesztési program keretében 70 ezerre bővül a bölcsődei férőhelyek száma 2022-re, hogy minden kisgyermekes szülő, aki szeretné, el tudja helyezni bölcsődében a gyermekét.

A bölcsődefejlesztési program célja

A bölcsődefejlesztési program legfőbb célja, hogy a munka és a család közötti egyensúly megtalálásában segítsen a szülőknek.

A Családvédelmi Akcióterv egyik pontjaként a kormány azt vállalta, hogy 2022-re 70 ezerre növeli a bölcsődei férőhelyek számát. Ennek köszönhetően 2010-hez képest négyszer annyi, 1100 településen vihetik majd a szülők a gyermekeiket bölcsődébe.

A bölcsődefejlesztési program számokban

Az elmúlt 10 évben 60 százalékkal nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, a bölcsődei ellátást nyújtó települések száma pedig a duplájára. Míg 2010-ben 326 településen 32 ezer bölcsődei férőhely volt, jelenleg 740 településen több mint 51 ezer bölcsődés korú gyermek ellátása biztosított. A bölcsődék finanszírozására, támogatására 40 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből.

Új bölcsődék épülnek a bölcsődefejlesztési program keretében

2018 óta a kormány 7,5 milliárd forintot költött az önkormányzatok fenntartásában lévő bölcsődék fejlesztésére az ország teljes területén. 2020 márciusában 20 új bölcsőde építésének támogatásáról döntöttek 2,1 milliárd forint érékben, amellyel összes 350 új férőhely jön létre. Ezek közül 14 új bölcsőde, mini bölcsőde építésére, vagy meglévő bölcsődei épület bővítésére kap támogatást. A további 6 település egyéb, korábban más célra használt önkormányzati tulajdonú ingatlan átalakításához kap segítséget. A pályázat előző fordulójában 32 önkormányzat kapott mintegy 3,2 milliárd forint támogatást 579 bölcsődei férőhely létrehozására.

Óvodafejlesztés

A bölcsődék mellett az óvodák fejlesztése is zajlik: az elmúlt 10 évben 16 ezer új óvodai hely létesült Magyarországon.

A program része a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program is, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda és bölcsőde fejlesztési programokkal. A program két ütemében 38,5 milliárd forint forrásból újítják meg az óvodai és bölcsődei rendszert szerte a Kárpát-medencében. A programban mintegy ezer óvoda és bölcsőde felújítását, illetve 153 teljesen új intézmény megépítését vállalták.

A Magyar falu program részeként pedig két év alatt mintegy 1400 óvoda újul meg az országban.