A kormány intézkedéseinek köszönhető, hogy már nem kell annyit várniuk azoknak a pároknak, akik tudják, hogy családot szeretnének alapítani, ehhez az anyagi feltételek sokkal könnyebben elérhetőek – fogalmazott. – Egyre nő a gyermeket vállalók megbecsültsége, ami óriási változás – tette hozzá az államtitkár.

Lépések egy családközpontú Magyarországért

Az elmúlt kilenc évben a családi adókedvezmény és járulékkedvezmény folyamatos bővítése, illetve a főként a több gyermeket vállaló nagycsaládosok támogatására koncentráló Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) került a családpolitika fókuszába. A Családvédelmi Akcióterv életbelépésével tovább bővült a családpolitikai intézkedések száma: megjelent a bölcsődefejlesztési program; a közvetlen pénzbeli támogatások és az adókedvezmények kosarában pedig a Nagyszülői GYED, a személygépkocsikra járó nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a személyi jövedelemadó teljes elengedése a négy vagy több gyermeket vállaló anyák számára, a maximum tízmillió forint értékű, negyvenéves korig igénybe vehető Babaváró Támogatás, illetve bővült a jelzáloghitelhez nyújtott támogatás és a CSOK is.

Novák Katalin a Magyar Nemzetnek elmondta, a kormány célja mindezekkel az intézkedésekkel kettős: egyrészt minden vágyott gyermek megszülethessen, amikor azt a szülők szeretnék, másrészt azok, akik már gyermeket nevelnek, minél jobb körülmények között, minél könnyebben élhessenek. Természetesen a család alatt több generációt is értünk, a nagyszülőkről, dédszülőkről sem feledkezünk meg, a fő feladatunk, hogy a családok minden tagjának figyelmet szenteljünk – hangsúlyozta az államtitkár.

A családpolitika bástyáihoz tartozik a munkahelyteremtés is, amelynek jelentősége a koronavírus-járvány alatt még jobban megnőtt. – Senki ne kényszerüljön arra, hogy segélyekből próbálja eltartani a családját, hanem tisztességes munkával keresse meg a fizetését és ebből keveset kelljen az államnak visszafizetnie, erről szól a családközpontú adórendszer – idézte fel.

A járványhelyzetre kitérve Novák Katalin hangsúlyozta: ennek kezelése hatalmas anyagi forrásokat igényel, de a családtámogatásokból emiatt sem vettek el, sőt bővítették, például bevezették a GYES-en, GYED-en lévők nyelvvizsgájának és jogosítványszerzésnek a támogatását. A tizenharmadik havi nyugdíj visszavezetésének üzenete, hogy egy gazdasági válság küszöbén sem arra kell berendezkednie az időseknek, hogy csökkentjük a támogatásukat, hanem ez is növekedni fog – összegezte az államtitkár.

Javuló tendenciák

A Központi Statisztikai Hivatal 2020 februárjában közzétett adatai szerint 2019-ben a születések száma csupán 0,7 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Tavaly 82 200 gyermek jött a világra és kijelenthető, hogy egyre népszerűbb a házasság intézménye, ugyanis a tavalyi évben 65 300 pár kötött házasságot. A legfrissebb adatok szerint 2020 első két hónapjában 15 148 gyermek jött világra, ami 1230-cal, vagyis 8,8 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest.