Nő az érdeklődés a négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége iránt - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nő az érdeklődés a négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége iránt

Magyar Nemzet
2020. ápr. 23. 11:27
Támogatások, kedvezmények

Egyre több négy- vagy többgyermekes anya él a Családvédelmi Akcióterv idén életbe lépett újításával: februárban már több mint 42 ezer nagycsaládos anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem – közölte Tállai András.

A pénzügyminiszter-helyettes a Magyar Nemzetnek elmondta: a gyermekek után igénybe vehető kedvezmények összességében idén akár 380 milliárd forintot is hagynak a szülőknél.

– A tavalyi Családvédelmi Akcióterv idén életbe lépett eleme szerint az állam nem kér szja-t azoktól az anyáktól, akik legalább négy gyermeket szültek, neveltek fel. Az első hónapban, vagyis januárban 38 ezer anya élt a mentességet kínáló szabállyal, amely az érintetteknek abban a hónapban 1,4 milliárd forintot takarított meg. Februárban már 42 ezer anya érvényesítette a kedvezményt, a nagycsaládoknál újabb másfél milliárd forint maradt – ismertette a számokat az államtitkár, megemlítve két fontos gyakorlati szempontot is.

– Egyrészt lényeges – magyarázta –, hogy a mentesség nemcsak a vér szerinti gyermek után jár, ahogy fontos az is, hogy a már felnőtt gyerekeket is figyelembe kell venni. A másik mozzanat, hogy az SZJA-mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét. Az anya vagy a saját munkavállalói járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek után járó gyermekkedvezményt – emlékeztetett Tállai András.