Nyuszit, kiscsibét, kiskacsát vásárolnék – egyre több ilyen témájú poszttal találkozni a közösségi médiában. Eközben nem győzik évről évre felhívni az állatvédők a kisgyermekes szülők figyelmét, hogy ne vásároljanak élő állatot húsvétra.

Csak játéknak akarták

Egyik évben a NOÉ Állatotthon megkérdezte a vásárlás körülményeiről azokat, akik állatotthonukban adták le a húsvétra vett kisállatokat. Kiderült, a vásárlók tudatában voltak annak, hogy húsvétra állatot venni nem helyes, többségük azzal is tisztában volt, hogy az állatot csak ideiglenesen veszi magához, és eleve úgy tervezte, hogy nem kíván róla élete végéig gondoskodni.

Szenvednek a felelőtlen gazdi mellett

Csak abban az esetben kapjon a kisgyerek élő állatot, ha a család élete végéig megfelelően gondoskodik róla. Egy nyuszi is lehet tökéletes házikedvenc, de tartásáról érdemes informálódni. A nyúlmentő alapítvány is a felelős gondolkodásra, és arra kéri a szülőket, ne vegyenek állatot húsvétra. – A nyúl lélegző csodálatos lény, aki végtelenül tud szeretni, ugyanakkor szenvedni is a felelőtlen gazditól – fogalmaznak.

A kutyabarahelyek.hu pedig azt kéri, hogy ne dőljünk be gyerkőcünk könyörgésének elsőre, nekünk, felnőtteknek kell felelősen dönteniük. Az állattartás felelősség: több éven keresztül gondoskodni kell az alom tisztításáról, oltásokról, chipről, sétáltatásról, élősködők elleni védelemről, karomvágásról, fogreszelésről, vagy épp kozmetikáról, betegség esetén állatorvosról, gyógyszerekről. Ez mind idő és pénz. Mindkettőből sok kell – akár több mint egy évtizeden át.

Felelősen kell dönteni

Gondoljuk tehát végig, biztosan rá tudjuk szánni a sok időt és a sok pénzt is a húsvéti ajándékunkra? Ha a kétely legapróbb jele is felmerül bennünk, akkor nagyon rossz ötlet az állatkát beszerezni húsvétra. Egy élettel, egy lélekkel játszunk, ha úgy döntünk, állatot ajándékozunk bármilyen ünnepen. Vagy úgy egyébként. Egy felelős tenyésztő amúgy sem ad el a nyuszijaiból, kutyáiból, ha tudja, hogy azokat húsvéti ajándéknak szánják. A felelős állatbarát pedig meg sem próbál ilyen meglepit beszerezni.

Gyorsan felnőnek a kiscsibék

Szárnyasokat – kiscsibét és kiskacsát – senki ne vásároljon ilyen célra. Bármilyen édes egy pihés apró kismadár, ezek egyrészről még annyira fiatalok, hogy a testvéreik és a mamájuk mellett van a helyük, így a húsvéti vigadalom könnyen és gyorsan tragédiába torkolhat. Másrészről ezek a madarak, ha megérik, nagyon gyorsan felnőtt, tollas jószágokká cseperednek, amelyeket nem lehet lakásban, egyke állatként tartani.

(fotó: Shutterstock)