A sorozatban hétköznapi családok különböző élethelyzeteit ismerhettünk meg, amelyekből egytől egyig levonhattunk olyan tanulságot, amelyet a saját életünkbe építve is hasznosíthatunk. A műsor fűszere, hogy a szerepcserén túl a családtagok jellemének bemutatására is nagy hangsúlyt fektet, így biztosan találhatunk olyan karaktert, akinek a nehézségeivel és érzéseivel mi magunk is tudunk azonosulni. A cél egyébként az, hogy a szereplők egy játék keretében egymás bőrébe bújva más perspektívából láthassák családjuk életét. A közös bennük, hogy változtatni és fejlődni szeretnének annak érdekében, hogy egy nyugodtabb, boldogabb légkört teremthessenek meg önmaguk és egymás számára.

Rend a lelke mindennek

Az első részben a Várnai családot ismerhettük meg. Náluk az édesanyára, Vikire hárul az „őrmester” szerepe, azaz ő tartja a frontot otthon. A rengeteg tennivaló miatt viszont kevesebbet tud foglalkozni a szeretteivel, az önmagára fordított időről pedig már álmodni sem mer. Az epizód tanulsága, hogy a közös teherviselés által a gyerekekkel karöltve, együtt teremthetnek egy rendezettebb, békésebb családi életet.

A legjobb közösen dönteni

A Bánki család három gyermekéből kettő hatalmas ambíciókkal rendelkezik, Beni és Csani is videókészítéssel foglalkozik, az influenszer világban tevékenykedő gyerekeket pedig az édesapjuk, Károly menedzseli. Az előző családdal ellentétben itt a férj hozza meg a döntések oroszlánrészét, ezért a szerepcserében ezúttal apa és anya vesz részt. A második epizód üzenete, hogy bármennyire is fontosak a személyes sikerek, a családi összetartásnál nincsen előbbre való.

Jó szülő vagyok?

Bizonyára sokunk fejében megfogalmazódott már ez a gondolat. Gabriella egyedülálló anyaként több szerepben igyekszik egyszerre helytállni: szülőként és dolgozó nőként is a legjobbat szeretné kihozni magából. Számára a legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy a kötelezettségek tengerében úszva vajon miként lehetne jelen saját életében. Egy nap erejéig elengedi a gyeplőt, így adva gyermekei számára több önállóságot. Végül ráébred, hogy nyugodtan lehet egy kicsit engedékenyebb önmagával szemben.

Élet okostelefon nélkül

A Sipos család számára a legnagyobb próbatételt egyértelműen az ellazulás és a digitális kütyük nélkülözése jelentette. Az állandó pezsgésben lévő família rendkívül aktív életet él: a szülők saját vállalkozást üzemeltetnek, a gyermekek pedig az iskola mellett különórákra járnak, miközben a háztartásban is kiveszik a részüket. Egy nyugodtabb életvitelt folytató családdal szerepet cserélve viszont egyszer csak a Balaton közepén találják magukat, ahol távol a világ zajától megismerik a csend értékét.

Ki az első a sorban?

A nyolcfős Horváth családban mindenki az édesanya kitüntetett szerepére vágyik. Érhető, hiszen a hétéves Armand édesanyja legnagyobb rajongója, a hat kutyus pedig isteníti a gazdit. Emiatt viszont az édesapa sokszor mellőzve érzi magát. A házaspár egy nap erejéig egymás bőrébe bújik, az agility versenyző Boglárka a háttérből figyel, miközben András élvezi, hogy ezúttal ő lehet a figyelem középpontjában.

Szánjunk időt egymásra!

A Rátkay családban a művészet az élet mozgatórugója. Tímea táncosként tevékenykedik, miközben egyedül neveli négy gyermekét, akik közül kettő már tinédzser. A két csellista kamasz szeret gondoskodni a kisebb tesókról, viszont a munkamegosztásban nem értenek egyet. Erre alapozva a szerepcsere most rájuk vár, miközben az édesanya kap némi énidőt, hogy töltekezhessen. Tímea számára a legnagyobb öröm és tanulság is egyben, hogy nélküle sem áll meg az élet a családban.

A türelem tanulható

Amikor két teljesen ellentétes karakter találkozik, ott bizony meg kell tanulni kompromisszumokat kötni. Nincs ez másként a Hartl családnál sem, ahol a türelmes és a türelmetlen izgalmas „csatáját” láthatjuk. A dinamikus, vidám famíliában az édesapa, József testesíti meg a „lassú víz partot mos” elvét, míg az édesanya, Edit tempósabban szeret haladni a mindennapokban. Lányuk, a kiskamasz Szonja pedig igyekszik lavírozni a két világ között, miközben a szerepcserének hála mindannyian új színben kezdik el látni a világot.

Nem kell mindennek tökéletesnek lennie

Az Orenstein család esetében is a különbözőségekben rejlik a titok, amire persze csak a nap végén derül fény. A szabályokhoz ragaszkodó Réka és az önmagát is lustának tartó, spontaneitást kedvelő József számára is nagy felismeréseket hozott ez a szituációs játék. A legnagyobb kihívás számukra, hogy az édesanya átengedje a kontrollt a férjének, még úgy is, hogy tudja: biztosan felborul a családi rend. Az epizód tanulsága mégis az, hogy néha igenis belefér egy kis lazaság!

Önnek melyik volt a kedvenc része?