Valószínűleg még egy ideig nem tér vissza az életünk a megszokott kerékvágásba, így a gyermekek fejlesztő tornái is korlátozott számban érhetők el, a szülők pedig kénytelenek otthon tornáztatni a kicsit. Ugyan a lúdtalpat hatékonyan lehet ebben a formában is kezelni, ám ehhez speciális tüskés szőnyegekre és labdákra van szükség. Ezért sok szülő dönt a csoportos foglalkozások mellett, esetleg gyógytornászhoz viszi gyermekét, ahol a felszerelés már adott. Ám addig is sokat tehetünk a lúdtalp ellen, amíg nem jutunk újra profi segítséghez. Mutatunk néhány olyan gyakorlatot, amihez nem szükséges extra kellék, és ha rendszeresen végezzük, nem esik vissza a fejlődésben a gyerkőc lába.

1. A homok

A legjobb megoldás a mezítláb rohangálás a homokban. Ha van kertünk, akkor egyszerűbb a helyzet, elég 1-2 zsák homokot elteríteni hosszanti formában. Helyezzünk rá különböző akadályokat, amiket kerülgethet, átugorhat a gyerkőc, hogy legalább 15 percre lekösse a játék.

Ha nincs kert, akkor érdemes beszerezni egy kisebb kagyló formájú homokozót, ami elfér a balkonon. Itt azt játszhatjuk, hogy szőlőt taposunk, vagy egy lábon, majd két lábon kell ugrálni, esetleg hosszú lábú gólyaként ki-belépegetni a homokozóba. Közben énekelhetünk, mondókázhatunk.

2. Lábhorgászat

Egy nagy műanyag lavórba szórjunk keskeny, hosszúkás tárgyakat, például filctollat, zsírkrétát, de szórhatunk bele akár kis műanyag figurákat vagy kis pattogó labdákat is. Kérjük meg a gyerkőcöt, hogy mit halásszon ki a lábujjai segítségével: piros zsírkrétát vagy épp a mini rókafigurát. Ha meleg van, akkor pancsolós játéknak sem utolsó ez a gyakorlat.

3. Akadálypálya a lakásban

A gyakorlatsorozat 3 különböző fejlesztő gyakorlatot egyesít játékos módon. Invitáljuk meg az óvodást egy igazi küldetésre, amit ha ügyesen teljesít, meglepetésben részesül (például meglephetjük a kedvenc sütijével, vagy készíthetünk egy mini kincsesládát).

Első állomás a lápvidék: tegyünk le keményebb díszpárnákat a földre, és ezeken egyensúlyozva kell áthaladni az ingoványos talajon.

Második feladat: fura járással kell átjutni az óriások és a medvék földjén, hogy elvegyüljünk köztük. Pipiskedve járjon a kicsi az óriások földjén, és külső talpélen a medvék földjén, így nem veszi majd észre őt a veszélyes ellenség.

Harmadik feladat: szórjunk színes papírgalacsinokat (a tündérek kristályai) a földre, amiket óvatosan, lábbal kell felszedegetnie a gyerkőcnek, majd egy kosárba gyűjteni az összeset. Ha minden feladatot teljesít, kiválthatja a végén a kincset.

(fotó: Shutterstock)

Ezeket a cikkeket olvasta már?