1. Ne most akarjuk megváltani a világot!

A munkahelyi feladatok adottak, azok mellett nehéz bepréselni a tanítást, a főzést, a folyamatos étkeztetést, a fokozott rendetlenséget és a nagyszülőkre való különös figyelmet. De ne akarjunk most maximumot nyújtani sem a konyhában, sem az iskolai feladatokat tekintve! Mostanában vendégjárás sincs, így az otthoni rumli sem olyan zavaró. Fogadjuk el, hogy végesek az erőink… Tegyük meg, amit feltétlenül szükséges, de annál többet ne vállaljunk magunkra!

2. Adjunk keretet a napoknak!

Amióta nincs tele a naptárunk időpontokkal, és nem kell megjelennünk mindenhol az évek óta szokásos ütemezés szerint, azóta kicsit a „levegőben lógnak” a napok. Ezért adjunk mi magunk keretet a napjainknak. Fontos, hogy legyenek általunk rögzített időpontok, amikhez az egész család tarthatja magát: ne folyjon szét a felkelés, lefekvés, étkezések, iskolai és munkahelyi feladatok, és a játék ideje sem.

3. Igyekezzünk lazán venni a százféle feladatot!

Olyan sokféle területen kell most helyt állnunk, hogy ez szinte lehetetlen küldetés. Másfél hónapja nem gondoltuk volna, hogy menni fog… Mégis bírjuk! És ez adjon erőt mindenkinek! Ha belegondolunk abba, milyen nagy felelősségek húznak minket, akkor azonnal lesokkolódunk. Ezért inkább lazán induljunk neki a napoknak, és engedjük meg magunknak, hogy nem minden lesz tökéletes.

4. Tanuljuk meg leosztani a feladatokat!

Ennek a gyerekek eleinte nyilván nem annyira örülnek… Már az elején látszott, hogy a mostani életforma nem egyemberes, de nem is kétszülős kihívás. Igenis minden családtagnak részt kell vennie a feladatokban, legyen az háztartás, rendrakás, kerti munkák, vagy az eddiginél önállóbb iskolai tanulás. Hamar kiderül, hogy a gyerekek nagyon sok mindenre képesek.

5. Használjuk ki az együttlét lehetőségeit!

Nem könnyű a nap huszonnégy órájában otthon együtt lenni, de úgy is fölfoghatjuk, hogy sosem lesz többé ilyen sok időnk a minőségi együttlétre! Gyerekek és felnőttek most együtt tudunk lelassulni, és olyan dolgokkal foglalkozni, amire a sűrű, sietős normál hétköznapokban sosem volt lehetőségünk. Sok-sok társasjáték lapul a polcokon, ezerféle beszélgetős téma várja, hogy elővegyük őket, a gyerekek pedig örülnek, mert most sokkal többet lehetnek velünk. Hihetetlenül értékes hetek ezek a családi kapcsolatok mélyülésére, használjuk ki!

6. Mozduljunk ki, ahogy tudunk!

Biciklivel, sétával, vagy hétvégi erdei kirándulással. A sokkal több szabadidő olyan lelassulást enged meg az egész családnak, amire régen csak vágytunk. Végre cél nélkül el lehet indulni, pusztán az együttmozgás öröméért szendvicset csomagolni, hátizsákot fölvenni, turistatérképet böngészni. Persze a másoktól való távolságtartásra figyeljünk!

7. A mozgás nagy segítség!

Talán sosem volt még ennyire nagy szükségünk a mozgásra, mint most. Az eddigi stresszlevezetés mellett ezekben a hetekben valóban a megmozdulást, a tagjaink felfrissítését adja, és nem mellesleg egy olyan program ez, amiben az egész család jól érezheti magát. Ötleteljünk együtt az otthoni sportolási lehetőségekről is!

8. Az alkotás plusz örömöt visz a hétköznapokba!

De semmiképpen sem nagy dolgokra kell gondolni. Alkotás minden, ami valami újat hoz létre, legyen az egy fényképes összeállítás a falra, egy újrafestett bútordarab, egy különlegesebb sütemény, vagy egy kartondobozból készített minigarázs a játékautóknak. A kreativitás kiélése olyan örömforrás, ami pluszenergiákat ad a családnak, ráadásul mindenki élvezi!

9. Végre rendezzük a dolgainkat!

A kényszerű életmódváltásban nincs lehetőségünk új dolgokat venni, kapni és szerezni. Ez az eddigiekhez képest fura, de a hiány lehetőséget is rejt magában: a meglévő dolgainkhoz úgy tudunk újra odafordulni, ahogy eddig nem volt időnk. Amikor hiányzik valami tennivaló, sorra vesszük a régóta a „javítandó!” listán várakozó tételeket, szekrényeket rendezünk, átnézzük a fiókokat, és nekiülünk az eddig folyton halogatott teendőknek. A külső történésmentesség ellenére ilyenkor azt érezzük, hogy haladtunk a dolgainkkal és hasznosan töltöttük az időt. De vigyázat, ezek is ránk tudnak ülni, ezért csak alkalomszerűen iktassunk be ilyesmit!

10. Ne foglalkozzunk a szupertöbbiekkel!

Amikor mások arról posztolnak, osztanak és fényképeznek, hogy milyen nagyszerű a tömérdek szabadidő, és hogy teraszt szépítettek, kisházat építettek, nadrágot varrtak, csodamenüt alkottak, új vállalkozásba kezdtek, akkor az ember képes egy kicsit lerogyni. Higgyük el, hogy a nagy átlagnak nem könnyű ez az időszak, a megosztott posztok gyakran nem a valóságot mutatják, inkább pillanat-kirakatképek. Bárkinél lehetne csodás alkalmakat fényképezni, csak észre kell vennünk, hogy nálunk éppen melyek azok!

+1. Szabad nemet mondani, és szabad kizökkenni a folyamatos napi rutinból!

Semmi visszafordíthatatlan nem történik, ha néha kihagyunk egy-egy kötelezettséget, vagy felrúgjuk a bevált napirendet! Sőt, ezzel éppen jót teszünk a következő napi munkakedvünknek, és valószínűleg a család is élvezni fogja, ha kicsit meglazítunk egy-egy napot.

(fotó: Shutterstock)