Habár bizonyos szempontból lelassult az életünk, egy általános, kollektív szorongásérzést valószínűleg mindenki tapasztal most. Ezért nélkülözhetetlen, hogy valamilyen számunkra tetsző módszerrel képesek legyünk elcsendesedni bármikor, amikor úgy érezzük, hogy az aggodalom és a feszültség kezd úrrá lenni rajtunk. Mutatunk is néhány nagyszerű, gyors technikát!

Lélegezzünk!

Akárhol is vagyunk, a légzésünk mindig velünk van. Megfigyelhetjük, hogy amilyen a lelkiállapotunk, olyan a légzésünk, és fordítva. Amilyen a légzésünk, olyan a lelkiállapotunk. Ebből következik, hogy csupán attól, hogy tudatosan lelassítjuk, megnyugtatjuk a légzésünket, mi is megnyugszunk. Létezik egy úgynevezett 4-7-8 légzőgyakorlat, próbáljuk ki! Helyezkedjünk el kényelmesen ülve vagy fekve. Ha ülünk, egyenesítsük ki a gerincünket, engedjük le a vállainkat és csukjuk be a szemünket. Majd indítsuk a gyakorlatot egy mély sóhajtással. Engedjünk el minden feszültséget. Ezután 4 számolásra lélegezzünk be, 7 számolásig tartsuk bent a levegőt, és 8 számolásra fújjuk ki. A fejben vagy hangosan számolás lefoglalja az agyunkat is. Ha mégis elkalandoznánk, térjünk vissza a számoláshoz. Végezzünk négy kört a légzőgyakorlatból.

Próbáljuk ki a kopogtatás technikát!

Az angolul „tapping”-ként emlegetett módszer az Érzelmi Felszabadítás Technikája (ÉFT) egyik eszköze, mely az akupresszúrás pontokkal dolgozik. Lényege, hogy szembenézünk a ténnyel és hangosan kimondjuk, hogy feszültek vagyunk, de ezzel együtt szeretjük és elfogadjuk magunkat. Mindeközben pedig a kéz, a fej és a törzs különböző pontjain kopogtatunk a mutató- és középső ujjunkkal. Mindössze 2-5 percet vesz igénybe ez a gyakorlat, de azonnal érezni fogjuk a hatását.


Végezzünk önmasszázst!

Természetesen még jobb, ha a párunkat meg tudjuk kérni arra, hogy masszírozzon meg minket, ám az sem gond, ha egyedül vagyunk. Kutatások szerint egy ötperces masszázs hatékonyan képes csökkenteni a stresszt. Lazuljunk el, engedjük le a vállunkat, egyenesítsük ki a hátunkat, majd először a jobb kezünkkel kezdjük el átmasszírozni a bal vállunkat, karunkat és nyakunkat. Végezzük el ezt a másik oldalon is. Az ujjbegyünkkel masszírozzuk át a hajas fejbőrt, majd következhet a kézfejünk. Alaposan dolgozzuk át az ujjainkat is. Végül, ha van még kedvünk, időzzünk el egy kicsit a lábfejünkön, talpunkon is. Lefekvés előtt az önmasszázs segít hamarabb mély álomba szenderülni.

Öleljük át magunkat!

Jól olvastuk. Ha nincs a közelünkben senki, akit átölelhetnénk, saját magunkat is megszeretgethetjük egy kicsit. Üljünk le a földre, húzzuk fel a térdünket, majd öleljük át a két karunkkal, a homlokunkat pedig pihentessük a térdünkön. Közben lélegezzünk mélyen, és ismételjük el néhányszor magunkban: „Szeretem magam, biztonságban vagyok.” Maradjunk így, ameddig jól esik.

Nézzük és hallgassuk a tenger morajlását!

Talán nincs ember a földön, akit a tenger látványa, a víz csobogása ne nyugtatna meg azonnal. Habár elutazni most nem tudunk, hasonló érzéseket válthat ki belőlünk egy tenger hullámzását bemutató videó is. Számtalan ilyet találunk a Youtube-on is. Tegyük teljes képernyőre, és néhány percig vagy ameddig meg nem nyugszunk, feledkezzünk bele a csodás látványba.

(fotó: Shuttersock)

A rovat további cikkei is érdekelhetik: