Pályázzunk arra, amire van kereslet

Érdemes most olyan pozíciókat megpályázni, ahol emberhiány van jelenleg. Ilyen például a futárkodás, az online értékesítés, a kertészkedés, bárminemű szállítás, a sofőrködés, és az élelmiszerláncoknál is folyamatosan keresnek új munkaerőt. Regisztráljunk az álláskereső portálokra, és iratkozzunk fel a legnépszerűbb Facebook oldalakra is: Munkalehetőségek, állások, Facebook Jobs, Részmunkaidős állások, Azonnali munkalehetőségek, Budapesti állások, Állások.

Költözzünk fel a webre

Ha olyan munkánk van, aminél van lehetőség arra, hogy online működjünk tovább, akkor ne habozzunk meglépni ezt a váltást. Ma már néhány perc alatt elindítható egy saját weboldal vagy webshop minimális befektetésből.

Reagáljunk rugalmasan, kreatívan

Gondoljuk át, milyen tudásunkat, tapasztalatunkat tudnánk kamatoztatni a jelen helyzetben. Ha régen angolt tanítottunk, esetleg jól tudunk főzni, sütni, kötni vagy értünk a lakberendezéshez, tarthatunk online workshopokat vagy tanfolyamokat is. Lehet, hogy néhányan megmosolyogják, de én is ismerek olyan festő-mázolót, akinek nagy követőbázisa van az Instagramon, Facebook-on, és aktívan tanítja a közönségét a mesterségére. Ebből a világválságból az fog nyertesként kijönni, aki nem fél változtatni, aki rugalmasan, kreatívan tud alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Tanuljunk ki egy új szakmát

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van félretett pénzünk és néhány hónapig problémamentesen eléldegélünk belőle, akkor itt az idő, hogy az előttünk álló szabadidőt kihasználjuk akár egy új szakma megtanulására. Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha otthoni tanulásra adjuk a fejünket. Sok olyan hivatás van, amit néhány hónap alatt (akár ingyen) elsajátíthatunk, utána pedig akár teljes mértékben online, otthonról végezhetjük a munkánkat. A jövőben garantáltan keresettek lesznek az IT, a webfejlesztés, a webdesign, a pénzügyi és a marketing szakmák – ezeken a területeken érdemes továbbképeznünk magunkat.

Állami segítség

Mielőbb regisztráljunk online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus ügyintézési felületén. Az államtól ugyanis álláskeresési járadékra vagyunk jogosultak, amihez a kérelmet online tudjuk benyújtani. Akinek van ügyfélkapuja, az most mindenképpen előnyt élvez. Ha ez megtörtént, akkor a területileg illetékes foglalkoztatási osztály e-mailen keresztül fogja felvenni velünk a kapcsolatot. Érdemes ezen felül a helyi önkormányzatunknál is érdeklődni, hogy milyen egyéb támogatást kaphatunk, hiszen ez kerületenként és településenként eltérő lehet.

(fotó: Shutterstock)

Ezek a cikkek is érdekelhetik: