– Jó idő lesz a következő napokban, nyugodtan biciklizzenek a családok. Egyénileg is érdemes tekerni, de csak józan hozzáállással – egyebek mellett erre hívja fel a figyelmet a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség.

Nem elnagyolható a pozitív hatás

Benyó Balázs, a szervezet elnöke a csalad.hu-nak megerősítette: van létjogosultsága a kerékpározásnak az otthonmaradással szemben, hiszen jelentős pozitív hatásai vannak a fizikai és mentális egészségre és az immunrendszer optimális működésére.

Az előírtnál is nagyobb távolság kell

A március 28-án életbe lépett kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet lehetőséget biztosít az egyéni szabadidős sporttevékenységre, így a kerékpározásra is. A szabályozás másfél méteres távolságot ír elő másoktól, biciklizés közben viszont érdemes ennél kétszer, akár háromszor nagyobb távolságot tartani. Egymás mögött haladva az izzadtság-, a könny- vagy egyéb cseppek nagy eséllyel tapadnak meg a mögöttünk haladó ruházatán. A hegyekben, erdőkben, friss levegőn gyakorlatilag nincs annak kockázata, hogy megfertőződünk. Nincs közös öltöző, közösen használt sporteszközök. Frissítő folyadékot, élelmiszert otthonról is lehet vinni. Arra viszont az elnök felhívta a figyelmet, hogy a máskor szokásos kék kutak használatát most mindenki kerülje el.

Most a kevésbé népszerű a jó

A folyadékbevitel viszont nagyon fontos, dehidratált állapotban ugyanis a száraz nyálkahártya is sérülékenyebb, könnyebben jut be a vírus.

– A gyakori folyadékfogyasztásra nem csak sportolás közben kell figyelni. Vannak más szabályok is, amelyeket érdemes betartani – hívta fel a figyelmet Benyó Balázs. – Érdemes most kerülni a gyakran látogatott és ismert helyeket, a bringázók válasszanak inkább eldugottabb, kevésbé népszerű útvonalakat. Ne üljenek le a pihenőhelyeknél a padokra, ne másszanak fel a magaslesekbe, ne érintsenek meg olyan dolgokat, amelyeket mások is használhatnak. A „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elv érvényesüljön. Az, hogy senki ne hagyjon nyomot maga után, most fokozottan érvényes. A biciklizők se piszkálják az arcunkat, és használjanak eldobható zsebkendőt, amelynek higiénikus tárolásáról, eldobásáról is gondoskodjanak. Kritikus pont a kulacs is, hiszen azt a felületet, ahol beleiszunk, gyakran megérintjük kézzel vagy kesztyűvel. Találják ki a módját, hogy ezeket a felületeket akár egy maguknál hordott fertőtlenítővel tartsák vírusmentesen. Aki használ kerékpáros kesztyűt, mossa gyakran és rendszeresen.

Minimálisra csökkentett veszélyek

– Az egyéni bringázásnak vannak veszélyei is – hívta fel a figyelmet a kerékpáros szervezet vezetője.

– Baleset, technikai vagy egyéb jellegű probléma esetén túratárs hiányában nehéz segítséget kérni. Éppen ezért a lehető legkisebbre kell csökkenteni ezek esélyét. Bármilyen típusú kerékpárról is legyen szó, fontos, hogy műszaki állapota minél jobban közelítse a tökéletest. Nem lehet készülni a defektre, bár a belső nélküli rendszerek, vagy a defektvédelemmel ellátott külsők és a defektjavító folyadékkal feltöltött belsők már ennek a kockázatát is minimálisra csökkentik. Aki útnak indul, annál legyen a javításhoz szükséges felszerelés, érdemes vinni multiszerszám készletet, lánchoz pedig tartalék patentszemet. Természetesen használni is tudni kell ezeket!

Aki beteg, maradjon otthon

A jelenlegi járványhelyzetben különösen, de egyébként is igaz, hogy nem szabad túlterhelni a szervezetet. Olyan sporttevékenységeket érdemes tervezni, amelyek a jó közérzetet szolgálják. Most nem ajánlott tartósan maximális erőkifejtéseket végezni, kiszáradt, kiürült állapotban ugyanis jóval nagyobb eséllyel jutnak át a vírusok is a védelmi vonalainkon. Betegen, lázasan senki ne vállaljon be túrákat, sőt, most egy enyhe torokkaparással sem érdemes útnak indulni.

A csalad.hu korábbi cikkei is érdekelhetik:

(fotó: Shutterstock, privát)