Egy régebb óta vizsgált összefüggés szerint a légszennyezés növeli az elhízás, és az azzal gyakran együtt járó diabétesz kialakulásának rizikóját is. E kapcsolat magyarázatát a Coloradói Egyetem kutatóinak 2020-as tanulmánya abban vélte megtalálni, hogy a légszennyezés csökkenti az emberi bélflóra változatosságát. Azon belül olyan baktériumtörzsek kerülnek túlsúlyba, amelyek megbontják az anyagcsere egyensúlyát, azzal segítik az elhízást, illetve rontják az inzulinszabályozást. Tanya Alderete és munkatársai azt találták, hogy e szempontból a jellemzően a nyári kánikulában felhalmozódó ózonszennyezés hatása volt a legkártékonyabb.

Egy másik kutatócsoport egy további kapcsolatot is feltárt a diabéteszkockázat és a beszívott levegő minősége között.  Benjamin Bowe és munkatársai 2018-ban a The Lancet folyóiratban közölt tanulmányukban egyenesen úgy becsülték, hogy az új diabéteszes esetek mintegy hetedéért a hosszú ideig fennálló finompor-szennyezés is felelős. Ők azzal érveltek, hogy a nagyon finom porszemcsék nem csupán a tüdő mélyebb régióiba jutnak el, hanem a véráramba is bekerülnek, a különböző szervekbe eljutva pedig krónikus gyulladásokat váltanak ki.

Az agyvérzés szempontjából szintén a főbűnösök közé sorolják a finompor-szennyezést. Néhány éve Gombos Katalin "A légszennyezés hatása az agyi érkatasztrófa esetek előfordulására" című szakdolgozatában rendszerezte az ide vonatkozó kutatásokat. Ő azt találta, hogy a vegyi anyagok közül a nitrogén oxidjainak – melyek jellemzően tüzelés és ipari termelés során, illetve a járművekben keletkeznek – van a legerősebb szerepe a sztrók kiváltásában. Ez a hatás ráadásul igen gyors: az efféle terhelés néhány órán belül is előidézheti az érkatasztrófát. A finompor-szennyezés is hasonlóan erős provokáló tényező lehet a sztrók szempontjából.  

Ám ezzel sem értünk a légszennyezés által nyitott frontok sorának végére. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztató oldala, az egeszsegvonal.gov.hu a fentieken túl még potenciális veszélyként említi például a mellrák növekvő kockázatát, valamint a várandósok vérnyomásának súlyos ingadozását is.

Ugyanitt arra is felhívják a figyelmet, hogy a légszennyezés korántsem csak nyári, nagyvárosi probléma. "Télen a kisebb településeken a szilárd tüzelőanyagokkal való fűtés miatt szintén komoly szennyezés tapasztalható, ahogy a vidéki autópályák, ipari létesítmények közelében is" – írják. Azt, hogy éppen hol mérgező a levegő, valamelyest követni lehet a meteorológiai szolgálat honlapján

A védekezés azonban nem könnyű. A legjobb nyilván olyan helyre költözni, ahol sosincs ilyen probléma, de ez kevesek számára valódi lehetőség. Ha időlegesen romlik a helyzet valahol, akkor a szabadtéri tevékenységek, különösen a nagyobb fizikai megterheléssel járók kerülése adhat némi védelmet. A meteorológiai szolgálat már említett oldalán a szennyezettség mértékéhez igazodó tanácsokat is találhatunk arra, miként csökkenthetjük a rizikót.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt