A szülők nem ugyanazt élik meg étterembe járás során, mint a gyermektelen párok: a kellemes, romantikus beszélgetés a félhomályban helyett sokkal inkább jellemző a kínlódás a kisgyermekek asztalnál tartásáért. Ha egy szóval kellene leírni a vendéglőben eltöltött időt, akkor az a befeszülés lenne, és véletlenül sem a kikapcsolódás. Az idegölő pillanatokban, mint egyfajta csodafegyverként kerül elő a mobil, ami valóban hathatós megoldást nyújt, ha az a cél, hogy a gyerekünk nyugton maradjon. Ugyanakkor viszont nincs sok értelme ezt a családi programot választani, ha a gyerek közben nincs is jelen, mert épp kütyüzik. Léteznek a telefonon kívül is hatásos módszerek, amivel érdekessé tehetjük a gyermekünk számára az ételre, majd a számlára várakozást. Lássuk, melyek ezek!

Szóbeli játékok

Ne a családi éttermezést válasszuk arra, hogy a párunkkal felnőtt beszélgetést folytassunk, helyette próbáljuk bevonni a gyerekeket a beszélgetésbe. Már ovis gyerkőcöknél is nagyszerűen beválik a barkochba, vagy a napi legek játék, azaz mi volt aznap a legjobb dolog, ami velünk történt, a legrosszabb, a legviccesebb. Képzeljük el, hogy fog kinézni a megrendelt étel, beszéljünk arról, hogyan, miből készült. Amellett, hogy a kisgyermek is jól érzi magát, megteremthetjük a későbbi beszélgetési szokásaink alapjait, sosem lesz kínos csönd a családi asztalnál.

Legózzunk

Készüljünk az éttermi várakozásra építőjátékokkal! Vigyünk magunkkal egy kisebb doboz legót, majd rajzoljunk le egy papírra a gyermek életkorának megfelelő formákat, amiket kirakhat a kis elemekből. Segíthetünk a keresgélésben, az építésben, ráadásul közben nyugodtan beszélgethetünk a párunkkal, amíg a kicsi a kirakásra koncentrál.

Puzzle

Ha a gyermekünk szereti a kirakóst, akkor semmiképp se hagyjuk otthon a kedvencét, ha étterembe indulunk. Szerencsére az ovis korosztály jól elvan a 12-24 darabos puzzle-lel, ami még nem foglal annyi helyet, hogy zavarná az étkezést.

Mágneses játékok

A mágneses kockáktól a rudakig bármi jól jöhet a vendéglőben. A kisgyermek úgy játszhat, hogy közben nem csap nagy zajt, hiszen a beépített mágnes elég erősen összetartja a darabokat ahhoz, hogy azok ne a földön landoljanak hangos csattanással, ha a gyerkőc elvéti a mozdulatot.

Színező, rajzolás

A gyerekbarát helyeken már van rajzoló sarok, vagy a pincérek maguktól is az asztalunkhoz hozzák a színezőket a színes ceruzákkal. Azonban, ha biztosra akarunk menni, előre nyomtassunk ki olyan tematikájú színezőket, amikkel a gyermekünk szívesen foglalkozik majd. A rajzolás azokat a gyerekeket köti le, akik egyébként is szeretnek alkotni, de rásegíthetünk kicsit a folytatásos rajzzal: mindenki rajzol valamit az előző vonalához, amiből aztán igazán mókás kreálmányok születhetnek.

Szabadabban…

Kerthelyiségekben nincs azzal gond, ha a kisgyermek nem üli végig azt a másfél órát, ehelyett nyugodtan körülnézhet. A cél ilyenkor az, hogy ne kezdjen el hangoskodni, rohangálni. Vigyünk magunkkal egy zárható tetejű dobozt, amivel a kicsi felfedezőútra indulhat: gyűjthet kavicsokat, leveleket, bogarászhat. Mondjuk el előre a szabályokat, pl. meddig mehet el, vagy nem mehet oda más asztalához.

+1 tipp

Semmiképp se induljunk el fáradt gyermekkel ebédelni vagy vacsorázni, mert akkor egyik módszer sem válik be – még a kütyük sem…

(fotó: Shutterstock)