Wessely Márta gasztronómiai szakújságíró és a mirelle.hu weboldal alapító tulajdonosa két ikerlány édesanyja. A lányok ma már serdülőkorban vannak, így könnyebb a helyzete, de amikor először étterembe vitték őket, akkor nekik is meg kellett bizonyos helyzetekkel küzdeniük, hiszen Zsófi és Anna akkor még csupán 8 hónaposak voltak. S persze azóta is, heti több alkalommal felkerekedik a család egy-egy ebédre vagy vacsorára. Márta így szakértőként és édesanyaként egyaránt rendelkezik tapasztalatokkal. Nézzük, mit javasol a csalad.hu olvasóinak, mielőtt étterembe indulnának az apróságokkal.

Hány éves legyen a kicsi, amikor először érdemes a családnak étterembe mennie?

Mi 8 hónaposan kezdtük, de ez talán korai. A teljes elválasztást követő időszak viszont már jó arra, hogy megtanítsuk őket a közös étkezésekre. Ezért ne külön etessünk a babákat, akkor is ültessük őket az asztalhoz, ha mi eszünk, és kapjon 1-1 falatot a felnőtt kosztból is. Ez a szocializációs munka később meghálálja magát, sokkal könnyebb lesz velük étterembe menni. Ha években szeretnénk mérni: kétéves gyermek már alkalmas egy családbarát étteremben való közös étkezésre.

Személyes élményei, tapasztalatai alapján mitől válhat családbaráttá egy étterem?

Elképesztően sok mindentől függött és függ ma is, hogy számomra mi a családbarát. Gyermekeim kiskorában a legfontosabb szempont az volt, van-e elég etetőszék. Ez nálunk sokszor komoly problémákat okozott, hiszen nagyobb éttermek sem készültek egynél több gyermekre. Így előfordult, hogy az ikrek egyike az ölemben ebédelt. Amelyik étterem tisztességes játszósarkkal, játszótérrel, vagy ne adj’ Isten dadussal, óvodapedagógussal is felszerelkezik, na, ott kezdődik a szülőbarát étterem. Nálunk is sokszor előfordult, hogy olyan helyre mentünk a lányokkal enni, ahol ilyen lehetőséget kínáltak. Együtt megebédeltünk, majd az asztalunktól nem túl távol lévő részen ők játszottak, mi pedig békésen kávéztunk, beszélgettünk. Így lett mind a négyünknek élmény a családi étkezés. Majd amikor nagyobbakká váltak, mások lettek a hangsúlyosabb szempontok. Nem gondolom, hogy attól családbarát egy hely, ha Csucsu bohóc lufiállatokat hajtogat, vagy élő állattal lehet barátkozni. Inkább azt tartom jó helynek, ahol otthonos a légkör, valóban gyermekközpontú a gondolkodás, van megfelelő eszközpark a különféle korú kis vendégek kiszolgálására, a személyzet kellően empatikus, azaz tudnak a gyermekek nyelvén is kommunikálni, mert egy döntéshelyzetben lévő 8-9 éves bizony tele van kérdésekkel.

Mit ajánl a szülőknek, mire figyeljenek a családbarát étterem kiválasztásakor?

A legfontosabb, hogy tisztában legyenek azzal, a gyermekük mit bír ki. Alkalmas-e már egy közös étkezésre, meddig tud velük ülni, mi az, ami biztosan leköti. Nyugodtan tudnak-e a szülők enni, ha közben a kicsi a kültéri játszótéren van, kínál-e a hely extra programokat, s nem utolsó sorban, van-e olyan ételválaszték, ami megfelel az igényeiknek.

Most pedig nézzünk néhány éttermet, ahol készen állnak a legapróbbak fogadására is.

Gasztro-színterek

HellóAnyu családbarát közösségi tér és ökokávézó

1077 Budapest, Csányi u. 7.

www.helloanyu.hu

Ez a hely az, amiről minden kisgyermekes anyuka álmodik. Hatalmas, kényelmes kanapék, kicsik szájára mosolyt csaló, kedves dekoráció, hatalmas játszósarok, kulturális programok, és persze kiváló kávé és limonádé. S hogy milyen a személyzet? Olyannyira gyermekbarát, hogy a kávézó 2016-ban elnyerte az Év Családbarát Vállalata címet is. S az már csak hab a tortán, hogy innen indult a Másállapotot a szülészetben mozgalom is, melynek központi célja, hogy a szülészeti ellátó rendszer ismét az anya és a baba testi, lelki és szociális egészségét szolgálja.

Vakvarjú étterem, Újlipótváros

1133 Budapest, Bessenyei u. 4-6.

www.vakvarju.com, https://www.facebook.com/vakvarju.ujlipot/

Minden Vakvarjú étterem gyermekbarát a városban, hiszen már a nyitástól kezdve az a küldetésük, hogy Budapest leggyermekbarátabb vendéglátóhelyei legyenek. Ezért nem csak gyermekszék, gyermekmenü, sok törődés és odafigyelés vár itt minden családot, de hétvégente 12 és 16 óra között óvónéni is, aki mindenkinek segít eligazodni a Némó kedvence, a Csibefutam vagy az Egérfogó menük között. S hogy mitől egyedi mégis az újlipótvárosi hely? Mert itt a kicsik zárt térben tudnak játszani a város egyik legkreatívabb helyén, a Bóbita Irodalmi Játszótéren.

Cucina di Raffaello

1113 Budapest, Karolina út 72.

www.cucinadiraffaello.hu

Nem is lehet kérdés, hogy egy magára valamit is adó olasz étterem családbarát legyen. Hiszen nincs olyan vacsora a taljánoknál, ahol a hangos szókavalkád közepén ne rohangálnának a gyermekek, s a mamma néha rendre intve az asztalhoz tereli őket, és egy-egy tányér pastával csitítja le a gyermeksereget. Valami ilyesmi hangulat vár a családokra, ha ellátogatnak a Raffaelloba. Ahol, ha nem is mammák, de szakképzett animátorok mindent megtesznek azért, hogy amíg a szülők egy-egy hamisítatlan olasz fogás megismerésével vannak elfoglalva, addig a csemeték a gyermeksarokban megtalálják a számukra legideálisabb elfoglaltságot.

Náncsi néni vendéglője

1029 Budapest, Ördögárok u. 80.

www.nancsineni.hu

Náncsi néninél több generáció nőtt már fel, s ahogy telik az idő, ők is visszaviszik ide a családjukat vasárnaponként ebédelni. Hiszen mindazon túl, hogy a hatalmas túrógombóc kicsinek és nagynak is egyaránt szórakoztató fogás, nyáron a kertben óvónéni tart foglalkozást a legapróbbaknak.

Vidéki hotelek, nem csak szobát foglaló családoknak

Kolping Hotel

8394 Alsópáhok, Fő u. 120.

www.kolping.hotel.hu

Már tizenhárom éve ők A Családbarát hotel Magyarországon, hiszen ők voltak e téren az elsők, és sok vonatkozásban azóta is egyedüliek. Például abban, hogy náluk a gyermek is ugyanolyan vendég, mint a felnőtt. Épp ezért valódi gyermekétlap várja a kicsiket tejbegrízzel, a legkisebbeket pedig az etetőszéken és a magasított széken kívül bébiétellel és itallal. S ha esetleg kiborul az ital? Semmi gond, az étterem közelében lévő pelenkázóban és gyermekvécében lehet korrigálni a problémát. Miután pedig a nagyobbacskák már végeztek az ebéddel, jöhet a játéksarok kifestőkkel és számos színes és szórakoztató játékkal.

Holiday Inn

2040 Budaörs, Rubik Ernő u. 2.

www.hibudhotel.hu/

Ahol szerencse, hogy a gyermekek még tényleg kicsik. Vasárnaponként a dél és fél három között lévő büféebédnél ugyanis a bébik után 10 Ft/cm áron fizetnek a szülők, akiknek még az italt is féláron számlázzák. De a hétköznapok sem rosszabbak. Külön gyermekétlap, kedvezmények és véget nem érő színvilágú színesceruza-köteg várja a legapróbbakat.