Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban ennek kapcsán azt közölte, mintegy 3500-4000 olyan gyermek él Magyaraországon, aki 1-es típusú diabéteszben szenved. Az anyagcserezavar jól kezelhető, és a megfelelő mennyiségű inzulin beadása mellett szinte szövődménymentesen lehet élni vele - jegyezte meg.

Hozzátette, jelenleg az állami támogatással szinte ingyenesen tudják a cukorbeteg gyerekek igénybe venni a legmodernebb inzulinpumpát vagy azt a szenzort, ami folyamatosan figyeli a cukorszintjüket.

Az új szabályok értelmében a tanévkezdéstől a pedagógusok külön díjazást kaphatnak, ha 1-es típusú diabéteszes gyerek ellátásában vesznek részt. Emellett szélesebb körű sportolási lehetőségeket és a köznevelési intézményekben állandó, szakszerű segítségnyújtást biztosítanak a számukra. Valamint a közétkeztetés átalakításakor figyelembe veszik az 1-es típusú diabéteszes gyerek étkezési szabályait is - részletezte a miniszter a facebook-oldalán.

A nyári táborozások terén is bővíti a kormány a lehetőségeket, részt vehetnek minden nyári Erzsébet-táborban - mondta Novák Katalin.