Az amerikai Betegség Megelőző Központ (Centers for Disease Control and Prevention) év eleji kutatása például azt igazolta, hogy a dupla maszk használata valóban jobban véd a fertőzés ellen, de nem mindegy, milyen maszkról beszélünk.

A COVID-19 vírusa főleg a kilélegzett párával terjed. Annak cseppjeivel jutnak a vírusok a levegőbe, amikor valaki köhög, tüsszent, beszél, kiabál vagy énekel. Majd a levegőből a vírusürítő közelében lévő emberek szájába vagy orrába kerülhetnek, ahol megtelepednek. A maszkot azért kell viselni, mert mérsékelheti a kockázatot, hogy az akár tünetmentes emberek átadják a fertőzést másoknak. Az új típusú koronavírus lappangási ideje mintegy 5-14 nap, így akár ennyi ideig is érezheti magát valaki egészségesnek, miközben megbetegíthetik környezetüket. A maszkok egyszerű akadályt jelentenek arra, hogy a lélegzet cseppjei eljussanak másokhoz.

Sebészi, pamut, vagy kettős maszk?

Idén januárban több maszk-kísérletet végeztek a CDC szakemberei. Arra voltak kíváncsiak, hogy a különféle kombinációk mennyire csökkentik a köhögéssel levegőbe kerülő vírus részecskék mennyiségét. Illetve azt is vizsgálták, hogy milyen maszkviselés védi meg leginkább az embereket az aeroszolok blokkolásával. A kísérletben egy egyszerű sebészi (azaz háromrétegű papír), egy háromrétegű pamut, valamint egy kettős maszk hatékonyságát vetették össze. Az utóbbi esetében egy olyan maszk-párt használtak, melyben a háromrétegű orvosira ráhúztak egy másik háromrétegű szövetmaszkot. Míg önmagában az orvosi, illetve a szövetmaszk 56 és 51 százalékban blokkolta a levegőbe kerülő vírusrészecskéket, addig az orvosi és szövetmaszk kombinációjával már sikerült ezek 85 százalékát elfogni.

Az is tanulsága volt a vizsgálatnak, hogy az arcra egyébként rosszul illeszkedő sebészi maszk hatékonyságát is könnyen lehet növelni. Amennyiben azt valaki nem csupán ráakasztotta a fülére, hanem – a zsinórjára kötött csomóval beszűkítve – a saját fejformájához is hozzáigazította, úgy a védőhatást 56 százalékról 77 százalékra növelhette.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy minél több ember használja következetesen és helyesen a maszkot, annál nagyobb az esélyük arra, hogy elkerüljék a fertőzést.

Így használjuk!

Bármily sok új vizsgálat is készül e hónapokban a maszkokról, azok a velük kapcsolatos legfőbb tudnivalókon nem változtatnak. Így például azon sem, hogy

  • a maszk is csak akkor lassítja hatékonyan a járványt, ha lehetőleg mindenki viseli.
  • a maszknak teljesen be kell fedni az orrot és a szájat, és szorosan, hézagmentesen kell illeszkednie az archoz.
  • otthon is viselniük kell azoknak, akik fertőzött beteggel élnek egy háztartásban.
  • a maszk megérintése vagy eltávolítása után ajánlott a legalább 20 másodperces szappanos kézmosás, vagy a legalább 60 százalékos alkoholos kézfertőtlenítő használata.
  • még a COVID-19 ellen beoltottak sem hagyhatnak fel a járványt lassító óvintézkedésekkel: így például továbbra is ajánlott nyilvános helyen maszkot viselniük, két méter távolságot tartaniuk mindenkitől, kerülniük a tömeget és a rosszul szellőző helyeket.

(fotó: Shutterstock)

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!