Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hibákat, amelyeket leggyakrabban követünk el a maszk mosásakor. Hasznos tippjeinkkel pedig megmutatjuk, hogyan fertőtleníthetjük a maszkot a legeredményesebben, és miként előzhetjük meg a szövet idő előtti károsodását. Tudniillik, ha elkerüljük a leggyakrabban elkövetett tisztítási hibákat, azzal biztosíthatjuk, hogy a textilmaszkunkat a lehető legbiztonságosabban és leghatékonyabb használjuk.

1. Öblítőt vagy fehérítőt használunk

Ne használjunk a szájmaszk tisztításához olyan mosószereket, amelyek irritálhatják a bőrt vagy a légzőrendszert, mint például a fehérítő, az ammónia és az öblítő. Bár a fehérítő kiválóan alkalmas a kemény felületek fertőtlenítésére vagy törölközők és ágyneműk mosására, a szájmaszk tisztításához nem ajánlják, még hígított formában sem. Mivel a maszkon keresztül kell levegőt vennünk, néha hosszabb időn keresztül, a legjobb, ha a mosásánál mellőzzük a „durva” tisztítószereket. Ezenkívül az öblítőszerek olyan kémiai maradványokat hagyhatnak maguk után, amelyeket nem kellemes belélegezni, vagy amelyek befolyásolhatják a maszk hatékonyságát. Ehelyett a gépi mosásnál használjunk kímélő mosószert.

2. Nem mossuk rendszeresen a maszkot

„Jól bevált ökölszabály, hogy minden használat után mossuk ki a maszkot.”

Jól bevált ökölszabály, hogy minden használat után mossuk ki a maszkot, még akkor is, ha szűrőbetét is van benne. A levegőben lévő káros szennyezőanyagok mellett a leheletünk páratartalma, a verejtékünk és az arcfestékünk összegyűlik a maszk belsejében, és ez a baktériumok szaporodásához vezethet, ezért ajánlatos kimosnunk a textilt minden egyes használat után.

3. Nem dobjuk el a szűrőt minden egyes használat után

A házi készítésű szájmaszk-szűrők, például papírtörlők vagy kávészűrők további védőréteget képeznek a szánkat és az orrunkat fedő textil mellett, de ezeket minden használat után el kell dobnunk és ki kell cserélnünk. A szűrő a vírust hordozó részecskék befogására szolgál, így az újrafelhasználása növelheti a szennyeződés kockázatát. A szűrőket jellemzően nem szabad átmosni, ezért a maszk mosása előtt feltétlenül távolítsuk el őket.

4. Hideg vizet használunk

Mivel a hő jó eséllyel elpusztítja a vírusokat, forró vízben hatékonyabban fertőtleníthetünk, mint hideg vízben. Ha biztosra akarunk menni, hagyatkozzunk a mosógép fertőtlenítő programjára, amely általában eléri a 70-80 fokos vízhőmérsékletet. Ha a gépünk nem rendelkezik ilyen programmal, akkor válasszuk ki az elérhető legmelegebb hőfokot.

Mivel egyetlen darab tisztításra váró maszkért nem érdemes elindítani a masinát, bátran dobjunk be mellé törölközőt, ágyneműt és konyharuhát is, mivel ezek jól bírják a magas hőfokot. Ha pedig inkább kézzel mossuk ki a maszkot, akkor ügyeljünk rá, hogy a mosdókagylóba meleg (de nem forró!) vizet engedjünk, és legalább 20 másodpercig alaposan dörzsöljük át a textilt.

5. Hagyjuk, hogy a maszk a levegőn száradjon

„Mosás és szárítás után a maszkot mindenképpen tiszta tartóban vagy tasakban tároljuk.”

A szakemberek véleménye szerint ha a lehető leghatékonyabban szeretnék kitisztítani a maszkot, akkor szárítógépben szárítsuk meg azt. Száradás után pedig vasaljuk át mindkét oldalát a szövet típusának megfelelő beállítással, hogy garantáltan elpusztítsuk az esetleg még rajtuk maradt kórokozókat, valamint, hogy a maszk megtartsa a formáját. Mosás és szárítás után a maszkot mindenképpen tiszta tartóban vagy tasakban tároljuk.

6. Egy másik személy maszkját mossuk ki

Azt megakadályozandó, hogy a maszkon lévő kórokozók átterjedjenek egy másik személyre, a szakemberek hangsúlyozzák: a szájmaszkot csak a viselője „kezelje” és tisztítsa. Ha ez az otthoni körülményeink miatt nem lehetséges, a szennyes át-/kiválogatása után mindig alaposan mossunk kezet. Csakúgy, mint a maszk felvétele előtt és rögtön azután is, hogy levettük.

7. Nem rendelkezünk több maszkkal

Ha csak akkor használunk maszkot, amikor néha lemegyünk vásárolni a boltba, a használat után azt könnyedén bedobhatjuk a szennyesbe. Ám, ha munkavállalóként mindennap viselniük kell a maszkot, érdemes több darabot beszereznünk belőle, hogy ne ugyanazt kelljen kimosnunk minden áldott nap. A gyakori mosás, különösen, ha forró vízben tesszük, gyorsabban roncsolja a szálakat és gyengíti a szövetet. Az elnyűtt szövet sokkal kevésbé fogja meg a levegőben lévő részecskéket, éppen ezért, ha lyukakat észlelünk a szövetben, vagy ha azt látjuk, hogy az anyag egyes részei megkoptak és/vagy elvékonyodtak, mindenképpen váltsunk új maszkra.

További tippek a megfelelő tisztításhoz

A mosógépben való mosás egy idő után megnyújthatja az anyagot vagy kisebb csomókat okozhat rajta. Ezt elkerülendő érdemes a maszkot egy hálós szennyestasakban betenni a mosógépbe. Ezenkívül bizonyos szövetek összemennek a magas hőmérsékleten, ami megváltoztatja a maszk formáját és a méretét, illeszkedését. Ha ezt szeretnénk megelőzni, a maszk vásárlásakor érdemes „előmosott” felirattal ellátott anyagút választanunk.

Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, sokat tehetünk a maszkviselés hatékonyságáért, de semmiképpen ne felejtsük el, hogy a szájmaszk használata önmagában nem nyújt teljes védelmet a koronavírus ellen. A járvány terjedésének megakadályozása érdekében továbbra is tartsunk biztonságos távolságot másoktól, lehetőleg minél ritkábban érjünk az arcunkhoz, és szorgalmasan mossunk kezet.

(fotó: Shutterstock)