A miniszter meglátása szerint kevesen tudják, mit is jelent 1-es diabéteszes gyermeket nevelni.

"Ez nem olyan, mint amikor a "nagymamának kicsit magas a cukra”, hanem napi szintű, folyamatos készenlétet igényel. Sok lemondással és áldozattal jár" - írta Facebook-bejegyzésében Novák Katalin.

A miniszter szerint a diabéteszes gyerekek egyik napról a másikra nőnek fel; tanulnak meg arányokat számolni, inzulint beadni, vércukrot mérni.

Azért, hogy a diabéteszes gyermeket nevelő családok élete könnyebb legyen, a következő kormányzati döntések születtek a közelmúltban.

  • A legkorszerűbb eszközök (inzulin pumpa, szenzor) szinte ingyenes, mindenki számára elérhetőek.
  • GYOD-ra is jogosultak lettek azok a családok, ahol ez indokolt.
  • Segítik a diabéteszes gyermekek táboroztatását.
  • Fejlesztik a gyermekdiabétesz központokat, és támogatják a diabéteszes gyerekekkel foglalkozó civil szervezeteket.

A további feladatokról szólva Novák Katalin közölte: garantálni kell az óvodákban és az iskolákban, hogy a diabéteszes gyerekek a többiekkel tanulhassanak, sportolhassanak, valamint biztosítani kell a megfelelő étkezés feltételeit a köznevelésben.

Az első Gyermekdiabétesz Napot 1997-ben Dr. Szabó László főorvos szervezte meg Szombathelyen annak apropóján, hogy 1922. január 11-én a 14 éves cukorbeteg Leonhardt Thompson életmentő inzulininjekciót kapott. 2006. januárjától pedig a Magyar Diabétesz Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabétesz Szekciója évente országos méretű rendezvénnyel emlékezik meg erről a napról.