Tökéletesen hoztam a papírformát az első és a második gyermekemnél is: egész jól illettek rám azok a közhelyek, amiket az első és a sokadik gyerekes anyukákról hallani. Nem vagyok rá büszke, ellenben roppant jókat derülök saját magamon is, amikor eszembe jut, mennyire hibátlanul próbáltam kivitelezni ezt az anyaság dolgot az elsőszülöttemnél, és nem is értem, hogy tudott bárki is elviselni a gyerekemen kívül az ostoba mániáimmal. Ehhez képest elképesztően laza anyuka lettem a fiam születése után. Mondjuk az első évek szupersteril, szupernapirendes, szuperbio „szuperéletünk” után nem kellett túl sokat tepernem, hogy elnyerjem a családom körében a jófej anyuka címet. Lássuk, mi mindent csinálunk másképp kezdő és tapasztalt édesanyaként!

Babakelengye

ELSŐ: Mindenből újat kell venni a gyereknek, és rendkívül fontos az is, hogy az új madárkamintás tapéta színében harmonizáljon a peluskuka nyitógombjával, amit egyébként maximum egy hónapig használunk.

MÁSODIK: A közösségi oldalak algoritmusának köszönhetően online böngészéseink során, meglepő módon, csak használt kiságy, használt babakocsi, használt babaruhák és az Aldi, Lidl babás-mamás ajánlatait dobja fel a rendszer.

Cukirucik

ELSŐ: Tervek, amikor az anyuka megtudja, kislánnyal várandós: „Azt az 56-os méretű fodros gallérú, ujjatlan blúzt és a hozzáillő tütüszoknyát muszáj megvenni, majd abban hozom haza a kórházból. Milyen tündéri lesz a fotókon!” Valóság: konkrétan egyszer sem lesz rajta. Az újszülöttet minimum két rétegbe bugyolálva hozzuk haza.

MÁSODIK: A második gyermeknél már az sem hat meg, amikor a megörökölt rózsaszín csíkos rugiban kell az oviba mennie a nagytesóért, mert a többi tisztát összebüfizte a pici fiúbaba. Vagy már nem tudjuk mibe átöltöztetni, és megállapítást nyer, hogy nem is olyan durva az a bukás, csak kicsit nedves és savanykás szagú. Kicsire nem adunk, úgyhogy teszünk a gyerekre egy száraz nyálkendőt, hogy mégse érezzük annyira rossz anyának magunkat.

Alvás, altatás

ELSŐ: Nem alszik a gyerek. Miért nem alszik? Biztos éhes. De hát egy órája evett. Nem baj, igény szerint szopizik. Miért nem kell neki a tej? Miért nem büfizik? Az vajon a büfi volt? Elaludt. Miért alszik ennyit? Fel kéne ébreszteni. Lélegzik rendesen? Jó a légzésfigyelő? Megnézem, nem mozdult-e el. A csudába, felébredt, mert megemeltem a matracot. Vagy csak éhes? Itt azt írják a neten, minden szopi előtt peluscsere, akkor is, ha csak pisis. Uhh, hajnali 4, megyek fejek egy kicsit.

MÁSODIK: Szóba sem jöhet a kiságy az elején – hacsak valami csoda folytán a pici végig nem alussza az éjszakát –, a baba mellettünk alszik vagy babaöbölben. Nincs éjszakai peluscsere, maximum, ha felébred a kakira. Öröm és boldogság, ha 5 órát alszik egyhuzamban a csecsemő, dehogy keltjük fel! A másodiknál már nem játszik a „napközben anya is alszik a babával”-könnyítés, ugyanis a baba alvásideje egyúttal a nagytesók anyaideje.

Első séta

ELSŐ: Séta előtt 3 különböző forrásból is meggyőződünk arról, milyen is a csecsemők hőérzete, majd a biztonság kedvéért felhívjuk a védőnőt, a gyermekorvost, összegezzük a hallottakat, majd ráadunk még egy plusz réteget a gyermekünkre. Megtervezzük, mikorra essen a séta, figyelembe véve a meteorológiai előrejelzéseket, az etetést, az altatást. Telepakoljuk a pelenkázótáskát pelenkával, textilpelussal, nedves törlőkendővel, cumival, pótcumival, cumitartóval, játékokkal, váltóruhával, majd röpke 2 órás rákészülés után elindulunk. Lövünk egy-két képet, majd 10 perc után rájövünk, hogy haza kell menni, mert éhes a baba. Nyári séta esetén befigyel egy kis sport is: ha süt a nap, akkor árnyéktól árnyékig futunk a babakocsival.

MÁSODIK: Az első sétára kitűnő alkalom, ha a nagytesóért elmegyünk az oviba, vagy megejtjük a napi kétszeri játszóterezés egyikét. A legnagyobb mázli, ha mindez egybeesik a kicsi alvásidejével, mert akkor pletyózhatunk végre a játszón. Pelus és nedvestörlőkendő, na meg a nagyok homokozószettje kerül a babakocsiba.

Elég steril

ELSŐ: Vajon melyik a legjobb? A sterilizáló gép vagy a mikrós, vagy csak főzzük ki? Csakis a gép, egyértelmű. Veszünk fertőtlenítő folyadékot, 3 félét, mert kell a mosáshoz, a mosogatáshoz, meg olyan is, ami a cumisüveget fertőtleníti. Ja, meg egy a felmosáshoz is. De jó, hogy klórmenteset is lehet kapni mindenből! Leesik a cumi? Apa, gyorsan vedd fel! Mosd el, de a bababarát mosogatóval. Nem az a gyerek szivacsa! Tedd be a sterilizálóba! Ó, minek törölted meg konyharuhával, azzal a mi poharainkat törlöm el. Na, jó, hol a pótcumi?

MÁSODIK: Leesett a cumi. 5 másodpercen belül felvettem, de azért lenyaltam, biztos, ami biztos.

Hozzátáplálás

ELSŐ: Csak a bio, csak mi főzünk, csakis párológépben.

MÁSODIK: A párológépet eladtuk, kedvence a káposztás tészta cukorral és borssal, mint az apjának, és nem veti meg a játszótéri homokot sem. Rájövünk, hogy az üveges bébiétel az egyik legjobb barátunk, nem pedig ördögtől való huncutság.

Délutáni alvás

ELSŐ: Kapucsengő kikapcsolva, tévé kikapcsolva, telefon lehalkítva. Imádkozunk, hogy nehogy nevetgélő oviscsoport haladjon el az ablak alatt, és a fenti szomszédnak eszébe se jusson magassarkúban végigsasszézni a lakáson. Hoppá, elaludt a csatos hordozóban! Sebaj, alszik egyet rajtunk, mi meg sorozatot nézünk addig szájról olvasással.

MÁSODIK: Alszik a kiságyban, a hordozóban, az autós hordozóban, az autóban, a kanapén. Legjobb, ha megy a tévé, a porszívó, vagy anya telefonon beszél. A nagyok gyerekzsivaja még mindig felébreszti a kicsit, de csak idő kérdése, hogy ehhez is hozzászokjon.

1. szülinap

ELSŐ: Mivel már a hónapokat is olyan elánnal ünnepeltük, mint a saját szülinapjainkat, ezért az első szülinapnak igazán nagyot kell szólnia. Jó előre, az alkalomhoz vásárolt csini ruci, meghívó a családnak, csoda-formatorta – a leglelkesebb anyukák saját kezűleg készítik el a Yodára hasonlító Mickey egér édességet, szigorúan glutén- és tejmentesen. Óriás héliumos lufi, színben harmonizáló szalvéta, tányér, pohár, terítő. Fotó- és videómontázs lágy zenei aláfestéssel a pazar 12 hónapról. Na jó, ez az első gyereknél is túlzás.

MÁSODIK: Dekoráció és gyerekzsivaj minden mennyiségben. Leginkább a nagytesóknak szól az ünnepség. Jöhet a csokitorta, hiszen a család legifjabb tagja már 10 hónaposan lenyúlta a nagytesó meghagyott uzsiját. Nem stresszelünk, nem izgulunk, egyszerűen csak élvezzük végre, hogy együtt ünnepel az egyre népesebb család.

(fotó: Shutterstock)