A kamaszok és fiatal felnőttek körében a balesetek után az öngyilkosság a leggyakoribb halálok Európában. A végzetes lépéshez vezető útnak azonban többnyire vannak jelei. Ilyen lehet például, ha hirtelen romlik a fiatal tanulmányi eredménye, nehezebben koncentrál, visszahúzódóvá válik, mind gyakrabban mondja le a barátaival tervezett programjait, sokszor szomorú, sír, tartósan örömtelen. E figyelmeztető jeleket a család mellett a kortársai, sporttársai, edzői, tanárai észlelhetik.  

– Egy, a felnőttkor küszöbén álló fiatalember nagyon ritkán lesz öngyilkos minden előzmény nélkül, és az esetek 98 százalékában valamilyen pszichés zavar áll a háttérben – állítja dr. Garas Péter gyermek- és ifjúságpszichiáter, aki szerint a megelőző jelek felismerésében óriási szerepe van a barátoknak, ismerősöknek, a családnak.  

A szakember szerint az öngyilkosságok különösen erős rizikó tényezői a depresszió, a szerhasználat, a viselkedészavar, illetve kiemelt szerepe van az úgynevezett negatív életeseményeknek.  Például okozhat a kamasz számára szinte kezelhetetlen érzelmi krízist egy konfliktusos, a serdülő számára megterhelő válás, vagy haláleset a családban, esetleg egy szakítás. További rizikófaktor a kortárs bántalmazás is, ami sokszor rejtetten történik. Ugyanakkor ezen negatív életesemények és az öngyilkosság között nincs közvetlen összefüggés, az önbántalmazás gondolatához általában valamilyen egyéb pszichiátriai, vagy mentális érintettség társul. Például, ha az említett életesemények okozta problémák feldolgozásához nincsenek jó mintái a kamasznak, és egyébként is gyenge a megküzdési képessége, genetikai hajlamot mutat pl. a depresszióra. Az is ront a helyzeten, ha nem kap a családtól, illetve a barátoktól támogatást. Például nagyon fontos, észreveszik-e a társai, hogy a barátjuk bajban van és szüksége lenne arra, hogy meghallgassák, kibeszélhesse a problémáját.

A pszichiáter szerint ugyanakkor van egy folyamata annak, amíg valaki eljut a végső lépéshez. Ez általában öngyilkossági fantáziákkal kezdődik. Például elhangozhat olyasmi, hogy "de jó lenne meghalni", vagy "megszabadulni ebből a helyzetből". Ezek a gondolatok szépen specifikálódnak, egészen addig, "hogy ha meghalnék, milyen módszerrel halnék meg."  Ha pedig ki is választ egy módszert, akkor annak vannak előkészületei, például a fiatal lány elkezd gyógyszereket gyűjteni, titokban eldugdosni a szobájában. Vagy nézegeti a menetrendet, hogy hajnalban milyen vonat jár arra, amerre ő szokott utazni. Ezekhez az előkészületekhez esetleg majd társul valamilyen plusz stressz, ami az utolsó csepp lesz a pohárban, ami elbillenti az öngyilkossági kísérlet felé.  

Garas Péter megjegyezte: még akkor is, amikor valaki erősen titkolja, hogy mire készül, a legtöbb esetben észlelhető a segítségkérés valamilyen jele. Például minimális gyógyszerbevétel, búcsúlevél írása, közösségi portálra kiírt célzott üzenet, melyet jobb magyar szó híján „cry for help”-nek (segítségért kiáltás) nevez a szakirodalom.  Sajnos az esetek egy részében ezt csak utólag azonosítja a környezet.  

A pszichiáter szerint nem ritka az, hogy az öngyilkosságot tervező, mint egy titkot elmondja a barátjának, hogy mire készül, és arra kéri, hogy semmiképpen ne árulja el. Ez súlyos terhet jelent a barátnak is.  

– Egy ilyen titokról azonban mindenképpen szólni kell a felnőtteknek, akkor is, ha a barát dühös lesz, vagy megharagszik – hívta fel a figyelmet a szakember.

Garas Péter hozzátette: természetesen, amikor a szülők meghallják, hogy gyermekük mit forgat a fejében, lefagynak, vagy ők maguk is kétségbeesnek, óriási tehetetlenséget éreznek. Az öngyilkossági gondolat, vagy az öngyilkossági veszély a sürgősségi ellátások körébe tartozik.  A legjobb soron kívüli, úgynevezett sürgősségi ellátást kérni egy gyermekpszichiátriai ellátóhelyen, kórházban. Azt ugyanis szakember tudja eldönteni, hogy az aktuális helyzetben kórházi ellátásra van-e szükség vagy járóbeteg gondozás keretében is lehet hatékonyan segíteni a bajba jutott fiatalnak és családjának.  

Következő cikkünkben részletesen foglalkozunk a gyermekek stresszoldási technikáival.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt