Egy jó szakma kitanulásának már nem lehet anyagi akadálya - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Egy jó szakma kitanulásának már nem lehet anyagi akadálya

MTI
2020. aug. 29. 9:48
Támogatások, kedvezmények

2021. áprilisától már igényelhetőek a képzési hitelek, aminek összege elérheti akár a havi 150 ezer forintot - tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A képzési hitel több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és mintegy 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak hozhat könnyebbséget - mondta az államtitkár. Tállai András hozzátette: az újfajta képzési hitelek a 18 és 55 év közötti korosztály számára lesznek elérhetők, a három hónapnál hosszabb képzésekre.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy

a gyermeket tervező édesanyáknak különösen érdemes lesz hitelből finanszírozni a kívánt képzést, mert az újfajta konstrukciókra is érvényesek lesznek a családtámogatási kedvezmények, ha a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanyának csak a hiteltartozás felét kell visszafizetnie, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedik.

Az igényléséhez sem hitelbírálatra, sem biztosítékra nem lesz szükség, csak a szak- vagy felnőttképzési jogviszonyt kell majd igazolni. Könnyebbség az is, hogy a technikumok és a szakképző iskolák által kínált új ösztöndíjrendszer nem zárja ki a hitel felvételét, a kölcsönt az iskoláktól kapott támogatás mellett is lehet igényelni - mondta Tállai András.

Az új kölcsönnek a felsőoktatási diákhitelhez hasonlóan két fajtája lesz: szabad felhasználású hitel és a képzési díjra fordítható kötött felhasználású hitel.