Babaváró támogatás

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít), maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban 2022. december 31-ig.

A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft, futamideje 20 év lehet. Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/babavaro-tamogatasNagycsaládosok autóvásárlási támogatása

Tavaly július 1. óta a három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól. A vissza nem térítendő támogatást 2022. december 31-ig igényelhetik azok a nagycsaládosok, akiknél három vagy több gyermek után jár a családi pótlék, vagy már úton van a harmadik gyermek.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/nagycsaladosok-autovasarlasi-tamogatasaCSOK-kölcsön

A vissza nem fizetendő otthonteremtési támogatáshoz kapcsolódó alacsony kamatozású, államilag támogatott hitelt július 1. óta már nemcsak az új, hanem a használt lakás vásárlásához is igénybe vehetik azok, akik élnek ezzel a lehetőséggel. Ha valaki két gyermeket tervez vagy nevel, akkor 10 millió forintos, ha nagycsaládos, akkor pedig 15 millió forintos kölcsönt vehet fel a CSOK mellé. Emellett tavaly július 1-jén megszűnt a használt lakásokra felvehető CSOK-ra vonatkozó 35 millió forintos értékhatár.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/csok-kolcsonJelzáloghitel-elengedés

A második gyermek születésekor gyermekenként 1-1 millió forinttal, a harmadik gyermek születésekor pedig 4 millió forinttal csökkenthetik a lakáshitel-tartozásukat azok a családok, akik lakáshitellel rendelkeznek. Azok a családok pedig, akik már korábban éltek ezzel a lehetőséggel, és újabb gyermeket vállalnak, újabb 1 millió forinttal csökkenthetik a fennálló tartozásukat.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/jelzaloghitel-elengedesNégy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, 2020. január 1-től életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár. Ez a lehetőség közel 43 ezer édesanyának, és rajtuk keresztül a családjuk életét könnyítheti meg.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/negy-vagy-tobbgyermekes-edesanyak-szemelyi-jovedelemado-mentessegeNagyszülői GYED

2020. január 1-től a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra, ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ekkor a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a GYED. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is felveheti a juttatást. A gyermekgondozási díj a csecsemőgondozási díj (szülési szabadság), illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig járhat a nagyszülőnek. Egy nagymama vagy nagypapa unokánként akár 225 ezer forintot is kaphat havonta nagyszülői GYED-ként, a gyermekgondozási díj összege a nagyszülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70%-a.

Bővebb információ: https://csalad.hu/tamogatasok/7-nagyszuloi-gyed-bevezeteseBölcsődefejlesztési program

Minden bölcsődés korú gyermeket nevelő család számára biztosítani szeretné a kormány azt a lehetőséget, hogy gyermeküket bölcsődébe adhassák, ha szeretnék. Ezért 2022-re 70 ezerre emelik a bölcsődei férőhelyek számát, így minden kisgyermekes szülő, aki szeretné, bölcsődébe tudja vinni a gyermekét.