Ez ugyanis csak azt jelenti, hogy igyekszik alkalmazni az úgynevezett SZEBB-protokollt.  

Ettől a célzott szakmai érdeklődéstől azt remélik, hogy az ezekből kialakuló beszélgetések segíthetnek a gyógyszerhasználat kockázatainak minimalizálásában, egyúttal a hasznai maximalizálásában.  Erre utal maga a "SZEBB" elnevezés is, miszerint a patikai program célja a szükséges, eredményes és biztonságos gyógyszerhasználat elősegítése a betegekkel együttműködve.  A program kidolgozója, dr. Somogyi Orsolya arról a reményéről is beszámolt egy korábbi nyilatkozatában, hogy "egy beteg ne csak pusztán a gyógyszer vagy a gyógyhatású termék megvásárlása céljából tekintsen a patikára, hanem mint információs bázisra" is.

A gyógyszer önmagában csupán egy "buta" eszköz: csak akkor hat az elvárt módon, ha alkalmas időben, helyes adagolással és megfelelő társaságban kerül a betegbe. Ezt a harmóniát pedig igen sok módon lehet elrontani, és ez nem is csupán a betegeken múlik. A hibázások lehetősége ugyanis már a gyógyszer felírásánál kezdődik. A különféle egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek hatásának "összeakadása", az esetleges káros kölcsönhatásuk egy ismert veszélyforrás. Néhány hete az ezzel a témával foglalkozó PharmaOnline nemzetközi adatokat is idézett. Eszerint a kórházba kerülések több mint egy százalékáért a szedett gyógyszerek közötti kölcsönhatások a felelősek. E veszély miatt szokták is a medicina-választását olyan háttérprogramokkal segíteni, amelyek kifejezetten a lehetséges kölcsönhatásokra figyelmeztetik az orvosokat. Csakhogy a már említett PharmaOnline cikk olyan kutatási eredményt is idéz, miszerint a gyógyszerfelírók e figyelmeztetések 69–91%-át figyelmen kívül hagyják, mert úgy vélik, azok következményei nem lesznek súlyosak.

A magyarországi helyzetről egy, a Semmelweis Egyetem szervezésében zajlott teszt adott képet 2021-ben. Ennek során az egyszerre több – legalább ötféle – gyógyszert szedő betegek terápiáját vizsgálták felül szakemberek. Azt találták, hogy ebben a körben már minden páciensre jutott átlagosan legalább egy (1,3) gyógyszerelési hiba. Ez leggyakrabban – az esetek 54 százalékában – a medicinák közötti interakció volt, melyek csaknem harmada ugyan nem volt veszélyes, de minden hetediknél módosítani kellett a terápiát a számottevő kockázatok miatt. Találtak ezeken felül más problémákat is: például minden tizenkettedik esetben olyan szert is felírtak a betegnek, amire egyáltalán nem volt szüksége. Hasonló arányban fordultak elő olyan alkalmak, amikor a terápia nem is próbálta enyhíteni a páciens valamely panaszát. Kisebb mértékben előfordultak adagolási problémák is, amikor vagy túl kicsi volt a dózis ahhoz, hogy hathasson, vagy éppen a túlzott nagysága tette azt veszélyessé. A Plos One folyóiratban bemutatott vizsgálat azt is megmutatta, hogy a problémák majd' kétharmadát a felülvizsgálatot végző gyógyszerészek maguk is meg tudták oldani, míg az esetek mintegy harmadában ehhez fel kellett venniük a kapcsolatot a háziorvossal, vagy szakorvossal.

A SZEBB-protokoll nem csupán a patikusokat kívánja segíteni a gyógyszerelési hibák kiszűrésében, hanem a páciensek kezébe is ad ehhez eszközöket. Ilyenek azok az ingyenes, nyomtatott segédanyagok, amelyeket mostanra eljuttattak a patikákba is. Ha ezeket az éppen az útjába eső gyógyszertárban valaki mégsem találná, akkor is letöltheti az internetről. Van közöttük egy személyes emlékeztető, amiben mindenki rögzítheti, amit feltétlenül tudnia kell (és meg is kell kérdeznie!)  az egyes gyógyszereiről. Ezt hasznos mindaddig megőrizni, amíg az adott szerből van a házipatikájában. De ez nem csupán az érintett feledékenysége ellen véd, hanem nagy segítség lehet a családtagoknak, a beteg ápolójának is, ha segíteniük kell a gyógyszerelésben. Letölthetünk egy amolyan gondolatébresztőt is, amivel megalapozhatjuk a patikussal folytatott beszélgetéseinket arról, hogy szükséges-e, eredményes-e, illetve biztonságos-e a gyógyszeres terápiánk. A protokoll fejlesztői gondoltak a képernyőfüggőkre is, így a csomaghoz tartozik még egy videóajánló, amely a gyógyszerműveltséget elmélyítő, és szakmailag is megbízható sorozatokhoz mutat elérési utat.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt!