Írtak már róla könyvet felnőtteknek, de gyerekeknek készült mesekönyv főszereplője is lett az Egyesült Államokban, idén pedig Indiában – néhány hónappal a 110. születésnapja előtt – kezdtek filmet forgatni az életéről. Faudzsa Szingh sokak hőse lett, amihez a hitvallásával is hozzájárult. Miként a cnn.com idézte szavait: "Két nemes dolog van az életben: az egyik jótékonykodni, a másik pedig vigyázni a testedre."

Ha a futóteljesítményét elérni nem is reális mindenki számára ebben a korban, az életfilozófiája korlátok nélkül követhető, a test karbantartásának legjobb módja mindenkor a mozgás. Nincs is olyan fajtája, ami idősebb korban ne hasznosulna. A kitartást igénylő mozgásformák, mint a gyaloglás, javítják a keringést, a légzést. Ami „hajladoztat”, mint a torna vagy a kerti munka, az segít fenntartani az ízületek mozgékonyságát és megőrizni az egyensúlyérzéket. Amihez némi erőkifejtés is kell, az lassítja az izomzatvesztést, erősíti a csontokat és hozzájárul a vércukorértékek jobb kontrolljához. De beszélhetünk a rossz emésztésről, a hátfájásról, a lelket nyomorító stresszről is, amelyek ellen ugyancsak hatásos a mozgás.

Minden mozgás számít

A jó hír, hogy minden erőfeszítés hasznosul: nincs olyan kevés mozgás, ami ne számítana. Néhány éve a MedicalOnline idézte azt a negyedmillió ember adatait feldolgozó amerikai kutatást, amely szerint már heti 1 óra mérsékelt fizikai aktivitás képes az 50-71 éves korosztályban 15%-kal csökkenteni a (bármilyen okból bekövetkező) halálozást. Ez egyáltalán nem látszik teljesíthetetlennek, és már elég egy lendületesebb gyaloglás is.

Még többet lehet kihozni a tempós sétából, ha fogunk hozzá két botot. A nordic walking, vagyis az északi vagy sígyaloglás hasonlóan mozgatja át szinte a teljes testet, mint az úszás. Abban is hasonlítható hozzá, hogy a botok használata nagyban csökkenti a térd- és a csípőízületek terhelését. Túlsúlyosok, bizonytalanabbul mozgók is jól boldogulhatnak vele. Nem kellenek hozzá drága eszközök és távoli pályák sem. Mindenki azt hoz ki belőle, amit akar: művelhető laza stresszoldó társasági sportként, vagy kicsit intenzívebben, akkor "égetheti a zsírt".

Krónikus betegség nem akadály

Néhány éve a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége is pártfogásába vette a sígyaloglást, és kifejezetten ajánlja a diabéteszeseknek. Ez is példa arra, hogy a krónikus betegségek nem adnak felmentést a sportolás alól, sőt! Éppen a nagyobb fizikai aktivitásra kellene, hogy ösztönözzék az érintetteket. A Magyar Életmód Orvostani Társaság készített is egy mozgásajánlást kifejezetten túlsúlyosoknak, diabéteszeseknek, szívbetegeknek, valamint hipertóniásoknak. Ez elérhető a honlapjukon.

A Magyar Szabadidősport Szövetség másfajta segítséget is kínál. Ők kifejezetten az idősebbeknek szerveznek videós közös tornákat heti órarend szerint. A foglalkozások között vannak speciális célúak is, mint a tartás-, illetve az egyensúlyjavítás, vagy az önmasszázs-tanítás. Az aktuális távösszejövetelbe a honlapjukon lehet bekapcsolódni. A korábbi alkalmak videói pedig megtalálhatóak a YouTube-on is.

Szinte mindegy, hogy ki melyik mozgásformát választja. De ha már feláll a székből, sokat tesz az egészségéért!

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!