Miben különbözik a női jóga a többi jógafajtától?

– A női jóga úgynevezett alkalmazott jóga, kimondottan a nők egészségét, a női energiák szabad áramlását szolgálja. Lágyabb, áramlóbb, de alapvetően hatha jóga gyakorlatokat végzünk, melyek a medence, a női szervek öngyógyító folyamatait, egészséges működését segítik. A gyakorlás fontos részét képezik a légzőgyakorlatok, a relaxáció, a stressz és energiablokkok oldása, valamint a záróizom gyakorlatok is. A női kör támogató, örömhozó ereje, a tudatos figyelem, a foglalkozás a nőiségünkkel hozzájárul a női létünk kiteljesedéséhez, a boldog párkapcsolathoz, a termékenységhez vagy akár a változókori tünetek megelőzéséhez, mérsékléséhez. Én egyébként az óráimon mindig figyelmet fordítok az izmok erősítésére is, hiszen a kiegyensúlyozott, egészséges test és lélek támogatása a cél.

Miért fontos a záróizmok edzése? Hogyan támogatja ez a női egészséget?

– A záróizom gyakorlatok fontos részét képezik a női jógának. A záróizmok egészsége, rugalmasságának megtartása rendkívül fontos női életünk, női jóllétünk során. Ezek az izmok nagyon komoly igénybevételnek vannak kitéve a szexuális élet, a várandósság, majd a változókori hormonális változások miatt. Rendszeres gyakorlással sok problémát, betegséget megelőzhetünk és a kisebbeket gyógyítani, visszafordítani is tudjuk, mint pl. az aranyér, tágabb hüvely vagy vizeletvisszatartási gondok, de az örömtelibb szexuális életünkhöz is hozzájárulhat alkalmazása. E gyakorlatok segítik a medence, a női szervek friss vérkeringését, öngyógyító folyamatokat indítanak el, támogatják az emésztést és nyugtató, paraszimpatikus hatásúak.

A női jóga segíthet a termékenység fokozásában is? Volt olyan tanítványod, aki a női jógának köszönhetően esett teherbe?

– Egyértelműen segít a termékenység fokozásában, hiszen a női szervek egészségének fenntartása, a nőiségünkkel való tudatos foglalkozás minden értelemben hozzájárul, hogy megéljük a női lét minden aspektusát. A fiatal nőt, a már kiteljesedett, boldog párkapcsolatban élő nőt, az anyaságot és a nagyanya bölcs minőségét. A kérdésre válaszolva, igen, több tanítványom is várandós lett rövid időn belül, így abszolút pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni.

"a család boldogságában, a lelki biztonság megteremtésében döntő szerepe van az anyának, hogy ő jól érezze magát testileg, lelkileg"

Milyen korosztály jár az órákra?

– Minden korosztály megtalálható a tanítványaim között. Gyakori az anya-lánya közös gyakorlás, ahol az anyai minta, a jó példa és a jó anya-lánya kapcsolat csodálatosan kiteljesedik. Tudjuk, hogy a család boldogságában, a lelki biztonság megteremtésében döntő szerepe van az anyának, hogy ő jól érezze magát testileg, lelkileg. Kikapcsolódva, feltöltődve a női jógán több energiával, több figyelemmel tud fordulni a párja, gyermekei felé. Idősebb nők is járnak hozzám, számukra is sokat jelent, hogy nőként jól érezzék magukat a bőrükben. Az órákon beszélgetések is kialakulnak, és a több generáció jelenléte további támogató erőt ad a női körben.

Ha csak egy női jógagyakorlatot ajánlhatnál, melyik lenne az és miért?

– Amit mindenkinek, minden helyzetben jó szívvel ajánlok, az a marjari gyakorlat (macskapóz – a szerk.), ahol négykézlábas pozícióban finom áramlásban domborítjuk, homorítjuk a hátunkat, a medencénket együtt mozdítva. A légzéssel együtt lassan végezzük a gyakorlatot, belégzésre finoman homorítsunk, kilégzésre pedig domborítsuk a hátunkat, húzzuk magunk alá a medencénket. Ismételjünk 4-5 alkalommal, majd üljünk a sarkunkra, tegyük a homlokunkat a talajon a fejünk előtt összefűzött alkarunkra. Így pihenjünk egy kis ideig, figyeljük a légzésünket és a finom testérzeteket. Ha a lábfejünk nagyon nyomódik, tegyünk összehajtogatott takarót alá, vagy ha nem tudunk a sarkunkra ülni, a vádlinkra, az ülőgumók alá is tehetünk plédet, párnát. Sőt, ha a fejünket nem tudjuk az összefűzött alkarokra tenni, itt is tehetünk a fejünk alá párnát.

Ez a gyakorlat felfrissíti a medence, a női szervek vérkeringését, finoman a záróizmokat is tonizálja, mobilizálja a gerincet és megelőzi a derékfájást. Jó hatással van mindenféle menstruációs problémára. Ha esetleg mióma, ciszta betegségünk van, zárt helyett nyitott térdekkel a talajon üljünk a gyakorlat végén a sarkunkra, hogy ne érje nyomás az alhasat.

Ámulatba ejtő, hogy 60 éves elmúltál és intenzíven szinte minden nap gyakorolsz, a jógát sem fiatalon kezdted. Neked mit ad a női jóga?

– Igen, nagyon hálás és boldog vagyok, hogy 15 évvel ezelőtt rátaláltam a női jógára és nemcsak gyakorolhatom, hanem taníthatom is. Sokat jelent nekem, ezért minden nap szakítok időt a jógázásra, elcsendesedésre, meditációra. Hozzájárul az egészségemhez, testi-lelki jóllétemhez, örömmel tölt el maga a gyakorlás is. Fiatalon, mozgékonyan és kiegyensúlyozottan tart. Kívánom minden nőnek, hogy legalább egyszer megtapasztalhassa a női körben végzett, közös energiával feltöltő mozgás örömét. Hiszen ezáltal jobban megismerhetjük a saját testünket, közelebb kerülhetünk annak finom jelzéseihez, amikre, ha megtanulunk hallgatni, rengeteg problémától kímélhetjük meg magunkat.

(fotó: privát)