A jelzáloghitel-elengedés 2018. január elseje óta igényelhető, mégis viszonylag kevesen ismerik, pedig akár 5-6 millió forint pluszt is jelenthet a család hosszú távú költségvetésében - emlékeztettek az Index által idézett szakértők.

A jelzáloghitel-elengedést akkor lehet kérni, ha egy párnak van lakáshitele, és a hiteltörlesztés ideje alatt érkezik a családba egy második gyermek. Ekkor az állam a hiteltartozásukból 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor további 4 millió forintot, ezt követően pedig minden további gyermeknél 1-1 millió forintot elenged. Így a háromgyermekes családok 5 millió forintot, négy- vagy ötgyermekes családok pedig 6-7 millió forintot is kaphatnak – fejtette ki az Indexnek Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ez a családtámogatási forma egy hitelengedés típusú támogatás, vagyis közvetlenül nem kapunk pénzt, de a tartozásunk több millió forinttal csökkenhet. A hitel törlesztőrészlete innentől kezdve kevesebb lesz, és mivel az összeg támogatásként érkezik a bankba, előtörlesztési díjat sem kell érte fizetni.

A támogatás mértéke attól függ, hogy a hitelt mikor vettük fel, és mikor születtek a gyerekek. A 2018. január 1. előtt született gyerekekre nem lehet kérni a támogatást. A 2018. január 1. és 2019. június 30. között született második gyerekre nem, a harmadik és többedik gyerekre 1-1 millió forint jár. A 2019. július 1. után született második gyerekre 1 millió forint, a harmadikra 4 millió forint, és minden további gyerekre 1-1 millió forint kérhető - összegezte az Index.

A jelzáloghitel-elengedés igényléséhez nem szükséges a társadalombiztosítási (tb) jogviszony igazolása, és  a kamattámogatott hitelekre is használható. Így a CSOK Plusz, a Falusi CSOK és a hozzá igényelhető hitel, illetve a Babaváró Támogatás mellett a jelzáloghitel-elengedés is jelentős segítség lehet.