A második napon Császár-Nagy Noémi klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus az Apa-seb, avagy milyen az apahiányos társadalom? és Léder László pszichológus, az Apa Akadémia megalapítója A modern kori apák kihívásairól címmel tartott előadást.

A lányok önértékelése az apán múlik

Az ötgyermekes Császár-Nagy Noémi előadásában úgy fogalmazott: az apa a tekintély a családban, aki a biztonságot adja. Jelenléte önmagában elég ahhoz, hogy megnyugodjon a lélek. A lányok önértékelése az édesapa viselkedésétől is függ, a fiúk számára pedig a mintát, az azonosulás forrását jelentik.

A férfivá válás alapja a birkózás

Mint mondta, az apa hiánya „apasebet” hoz létre. Ez azt jelenti a gyermek oldaláról, hogy nem érzi magát biztonságban, amikor egy gyenge nőtől függ. Sokszor a nő haragszik, neheztel volt párjára, démonizálja az apát. Az a fiú, aki ebben nő fel, később fél döntéseket hozni, nem mer felelősséget vállalni, elköteleződni, mert azt látta, hogy a házasság csak fájdalmat okoz. Az apa hiánya a válások számának növekedéséhez vezet. A férfiak elnőiesedésében az apák hiánya is jelentős szerepet játszik. Az apával birkózás, a test-test elleni küzdelem, a legyőzés, identitás-töltetet ad, a szexuális identitás fontos eleme. Ha ez kimarad a gyermek életéből, az kihat a felnőttkori viselkedésére. Bátortalan lesz a párkapcsolat kialakulásakor, a nőtől várja majd a megoldást.

Ha nincs, pótolni kell

Fontos, hogy egy ilyen helyzetben legyen a gyermek körül olyan személy, aki pótolhatja az apát, például egy lelkigondozó, férfiedző, egy karizmatikus személyiségű tanár. Ők életre szóló modellt jelenthetnek a fiúnak. Hasonló szerepük lehet a nagypapáké is, az életet sokkal nagyobb szeretetben látják. A szakpszichológus azt kérte: engedjék a szülők a nagymamákat és a nagypapákat a gyermekek közelébe. Beszélt arról is, hogy a globális tér nem csak előnyöket hozott. Az óvodások 70 százaléka aktív internethasználó, ott találkozik nővel, férfivel, apával és anyával.

Nem elnőiesedést jelent a gondoskodás

Léder László, az Apa Akadémia alapítója feleségével két kislányt nevel. Mint mondta, most ő van GYED-en a kisebbikkel. Szerinte annak a férfinek, aki nem éli meg az apaságot, a gondoskodást, sokkal szegényebb élete lesz, mint annak, aki mindenből kiveszi a részét. Beszélt arról, hogy 150 évvel ezelőtt az apák sokkal jelentősebb szerepet vállaltak a gyermeknevelésben, mint most. Elmondta, hogy sokan értetlenkedve néznek rá, amikor megtudják, GYES-en van, megkérdezik tőle, miért jó az, ha nőt csinálnak az apából. Ő viszont úgy véli, a gondoskodó férfiszerep nem egyenlő az elnőiesedéssel. Tévhit – mondta–, hogy egy apának illik belehalni a családfenntartásba, az anyának pedig a gyereknevelésbe.

Az első 1000 nap a kötődés alapja

Léder László úgy látja, a gyermek első éveiben sok apa kivonul a családi életből, pedig kutatások igazolják, hogy a mély érzelmi kötődés kialakulásában az első 1000 nap a legmeghatározóbb. Úgy fogalmazott: nem ilyenkor kell karriert építeni, vagy új házat vásárolni. Azt látja – mondta –, hogy a férfiak úgy gondolnak a gyermek születése körüli időre, mint egy nagyon fontos, dinamikus egzisztencia-teremtési korszakra. Ő ettől óva int, szerinte, aki gyermeket szeretne, vagy kisgyermeket vár, kövessen el mindent, hogy minél több időt lehessen párjával és gyermekével. Egy gyermeknek a szüleire van szüksége, nem a legújabb babaholmikra.

Mást szeretnének, mint amit tenniük kell

Kutatások igazolják, hogy a szoptatás kivételével ugyanolyan minőségben tudja ellátni a gyermekét egy apa, mint egy anya. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2008-as válságot követően nőtt az apákon a családfenntartói elvárás. A férfi ugyan a családjával szeretne lenni, de a társadalmi elvárás szerint neki a családfenntartás lesz a szerepe. Ez egy nehezen feloldható ellentét, amin az apaszabadság elterjedése segíthet. Úgy fogalmazott: évről évre jobb a helyzet ezen a téren, de még vannak buktatók.