A világ egyik legnépszerűbb építőjáték-gyártója, a dán LEGO cég rendszeresen versenyre hívja a legkreatívabb fanatikusait, akik előre meghatározott témakörökben beküldhetik aktuális fejlesztési ötleteiket. Legutóbb épp sport témakörben írta ki a pályázatot a játékgyár, amely a miskolci Fehérvári Donát fantáziáját is megmozgatta. 

Fehérvári Donát a csocsóasztal terveivel

– Nem sűrűn csocsózom, unokatestvéreimmel játszunk néha, de mivel éppen a sport volt a versenytéma, így az asztali focis ötletemet dolgoztam ki – meséli Donát. – Nem szeretem azokat a játékokat, amiket összerakunk, majd a polcon porosodnak, sokkal közelebb áll hozzám, ha van valami funkciója is a tárgynak, adott esetben lehet vele játszani. Több elképzelésem is volt, egy másik ötletet is beküldtem erre a pályázatra, amely a sport fejlődését mutatta be az ókortól kezdve egészen a jövőbe nyúlóan. Azt gondoltam, hogy az egyedibb, érdekesebb, így még meglepőbb, hogy a másik ötletem nyert. Csaknem 900 anyag érkezett, ahogy néztem a beadott pályamunkákat, voltak még jó ötletek, de olyat, amellyel játszani lehetett volna, nem láttam. 

Megvalósult régi álom

Folynak az egyeztetések Donát és a dán fejlesztőmérnökök között, hamarosan elindulhat a tömeggyártási folyamat, hogy aztán világhódító útjára indulhasson a magyar csocsóasztal legóelemekből összeszerelhető változata. 

– Részt vehetek a tervezési folyamatban, mutatnak prototípusokat, ha valamilyen ötletem van hozzá, elmondhatom. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz a végeredmény. Az eredeti tervet digitális tervezőprogrammal készítettem, így még én sem foghattam a kezemben az alkotást, de a megállapodás értelmében, ha elkészül a végleges verzió, tíz darabot kapunk majd belőle. 

Az elismerésen kívül a bevétel 1 százaléka is a feltalálót illeti meg, amely világviszonylatban eladható termékek esetében nem elhanyagolható. 

– Ez biztosan egy jó alap lesz az egyetemi évekre, de a presztízsnek még ennél is jobban örülök – teszi hozzá a fiatal tehetség. – Egy régi álmom válik valóra azzal, hogy a világon bárhol megvásárolhatják majd a terveim alapján gyártott asztalt és azzal játszhatnak a gyerekek. Remélem, izgalmas készlet lesz és sokaknak felkelti az érdeklődését. 

Ötletel, tervez, épít 

Négy gyermekre lehet büszke a miskolci Fehérvári család. Az édesapa, Dávid matematika-informatika szakos tanárként dolgozik egy helyi középiskolában, míg közgazdász végzettségű felesége, Réka jelenleg a Miskolci Egyetemen, gazdasági-pénzügyi területen dolgozik. Ilyen érdeklődésű szülőkkel tulajdonképpen nem is csodálkozhatunk a 16 éves Donát műszaki beállítottságán. Négy évvel fiatalabb húgát, Bogit leginkább az állatok érdeklik, most állatgondozó szeretne lenni, a 8 éves Kristóf orvos szeretne lenni, de közben tanul csellózni és festészetre jár, a legkisebb fiú, a hatéves Dani pedig még nagycsoportos óvodás, állatorvos szeretne lenni, de a barkácsolás is érdekli. A család mindegyik gyermeke más és más területen találja meg érdeklődését, igazán sokrétű, színes egyéniségek. 

– Alapvetően mi is műszaki beállítottságúak vagyunk a feleségemmel, de Donát már olyan szinten van, hogy nem is nagyon értjük, amikor a fejlesztéseiről magyaráz – jelenti ki az édesapa, Fehérvári Dávid. – Kiskora óta látjuk a kiemelkedő képességeit a reál tárgyakban, matematikában és fizikában, most már ráadásul egyre inkább kezd a gyakorlati fizika iránt is érdeklődni, ötletel, tervez, épít. Két-három éves kora óta legózik, eleinte az útmutató alapján dolgozott, aztán ahogy nőtt, egyre kreatívabb lett és már maga alkotott. Olyan mechanikákat épít, amely túlszárnyalja a tudásunkat. Az az igazán nagyszerű, hogy látjuk, mennyire érdekli és leköti őt ez a terület. Értelmes dologgal foglalkozik, így ezt a tehetségét igyekszünk a feleségemmel minél inkább támogatni. 

– A fizika és logika ismeretei sokat segítenek neki a legózásban is – meséli az édesanya, Fehérvári Réka. – Donát is az alapokkal kezdte, egészen kiskora óta építőkészleteket kért a családtól a születésnapjára, most pedig már olyan szinten van, hogy sebességváltókat, differenciálműveket alkot meg belőlük. Az utóbbi években kombinálja az elemeket és átadja az irányítást a fantáziájának, sőt, már ő kezdett összeszerelési útmutatókat gyártani, amelyeket értékesít is. A sima építőlegókkal a kisebb testvérei játszanak, a technikai elemeket azonban Donát kezeli. Érdekes, hogy a kisebbeket ennyire mélyen nem fertőzte meg ez a szenvedély. Donát még vágyott ezekre a játékokra, a testvérei előtt azonban már ott hevernek, így kevésbé lehet vonzó számukra. 

Hamar elbűvölte a műszaki világ 

– A robotok, robotkarok programozása érdekli most leginkább, de ez még változhat – teszi hozzá Dávid. – Országos matematika- és fizikaversenyeken általában dobogós, de már a nemzetközi viadalok felé is kacsintgat. Donát ráállt erre a műszaki pályára, sok lehetőség áll előtte. Ezek a tárgyalások ráadásul jót is tesznek neki, motiválják a tanulásban, mert ő is látja, hogy használható tudást kap, ami kéznél van a mindennapokban. Akár az idegen nyelvekből, akár a természettudományos tárgyakból. Kísérjük őt, de másképpen kell vele foglalkoznunk, a tanulásban nagyon önálló és kiváltképp szorgalmas. 

– Érdekes, hogy a családban tulajdonképpen sose csocsóztunk – mosolyog Réka. – A Budapest mellett élő, építőmérnökként dolgozó bátyáméknak van egy játékasztaluk, ott találkozott Donát a csocsóval. Már kétéves kora óta érdeklődik a gépek és a technika iránt, így amikor volt rá lehetőség, a testvérem lelkesen beszélt a munkájáról és mutatta a gépeket. Ő volt a Budapest-Székesfehérvár vasútvonal építésének a vezetője, így a fiunk már akkor megfertőződött. Annyira elbűvölte ez a világ, hogy folyton azt kérdezte, hol kell ahhoz tanulnia, hogy ezzel foglalkozhasson. Mondtuk neki, hogy a Műszaki Egyetemen. Azóta arra készült. 

Már 16 évesen megkereste a BME 

És milyen a sors: nyáron megkeresték Donátot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, felajánlottak számára egy mentorprogramot, amely keretében ősszel el is kezdett egy gépészmérnöki, azon belül online mechatronikai kurzust. A megszerzett kreditjeit ráadásul beszámítják majd a sikeres felvételi után. 

– Egy mentorprogram keretében kezdtem járni az egyetemre, megkaptam egy tárgy tananyagát, amelyben robotszimulációval foglalkozunk – meséli lelkesen a fiatal tehetség. – Nagyon jó lehetőséget kaptam. Örültem, amikor megkerestek, mert évek óta arra készültem, hogy oda járhassak. Néha sokat kell dolgozni ezzel is, de szerencsére azért a sok tanulás mellett belefér még az időmbe a játék is. Sokáig kézilabdáztam, szeretek biciklizni, ha csak tehetjük, kirándulunk a családdal, a barátokkal. A legózás csak egy szelete a hobbijaimnak. A testvéreimmel és a barátaimmal is szoktam legózni, de olyan nagy fanatikus, mint én, nincs közöttük. 

– Örülünk a LEGO elismerésének, de még büszkébbek vagyunk rá, hogy mennyire lelkiismeretesen, szorgalmasan készül a tudományos versenyeire és ott milyen jó eredményeket ér el – értenek egyet a szülők. – Mindketten szeretünk dolgozni, elégedettek vagyunk a munkánkkal és szívmelengető azt látnunk, hogy Donát is megtalálta azt, amiben örömét leli, amiért lelkesedni tud és ahol megleli a kihívásait. 

További érdekes cikkek: