A bújócskázás és a fogócskázás mellett számtalan olyan tevékenység létezik, ami nem fárasztja le a nagymamát, nagypapát, és mindenki jól szórakozik közben.

Társasjáték

Nem véletlenül írják rá a társasjátékokra a 99 éves korhatárt. Már a legegyszerűbb Ki nevet a végén? is képes lekötni kicsit-nagyot egyaránt, de ma, amikor hatalmas divat a társasozás, sorra jelennek meg a kreatív, vicces, gyönyörű dizájnnal megalkotott, és nem utolsósorban fejlesztő tábla-, és kártyajátékok, amelyekre érdemes beruházni. Ha nagyobb a korkülönbség az unokák között, válasszunk olyat, ami több nehézségi, bonyolultsági szinten is játszható, így mindenki számára izgalmas lehet az időtöltés.

Kincskereső séta

Adjunk egy listát a gyerekek kezébe, és induljunk kincskeresésre! Pipáljuk ki útközben azokat a dolgokat, amiket látunk! Az alapján állítsuk össze a listát, hogy mi található az otthonunk közelében. Az erdős, fás területen élő nagyszülők gyűjtsenek képet növényekről, falevelekről, bogarakról, madarakról, amiket a listára ragaszthatnak. A városban élők színes járműveket, épületeket, KRESZ-táblákat kerestethetnek az unokákkal. Ennek a játéknak nagy előnye, hogy a gyerekek lelassulnak, jobban figyelnek, miközben a szabadban mozognak. A kímélő séta jót tesz az idősebb korosztálynak is, hiszen úgy sportolhatnak, hogy közben nem terhelik az ízületeiket.

PIKNIK A PARKBAN

Ha a nagyszülők szeretnek az unokákkal tenni-venni a konyhában, akkor ez a program nekik szól. Szervezzünk pikniket a közeli parkba vagy egy játszótér mellé, de akár a kert is pompás helyszín lehet. A kicsiket vonjuk be az előkészületekbe: menjünk együtt megvenni a hozzávalókat, majd süssünk együtt kenyeret, sütit, bármit, amit szívesen ennénk a pikniken. A piknik nagyszerű alkalom mesélésre – hogy is volt, amikor nagymama, nagypapa gyerek volt –, nagy beszélgetésekre. Bónusz, ha a közelben van játszótér is, ahol a gyerekek levezethetik a fölös energiáikat.

AKADÁLYPÁLYA

Ha kertes házban élnek a nagyszülők, akkor pár ott felállíthatnak egy akadálypályát, ami aztán jó időre leköti az unokákat. Lehet kavicsokat kerülgetni, asztal alatt mászni, egy lábon ugrálni, vizet hordani, tojást kanálban A-ból B-be juttatni. Bármit kitalálhatnak, a gyerekeknek tetszeni fog az új kihívás, közben pedig a nagyszülők a teraszról szurkolhatnak a kis versenyzőknek.

AGYAGOZÁS, BARKÁCSOLÁS

Gyerekfüggő ugyan, de ha a kicsik szeretnek alkotni, akkor órákra le lehet kötni őket egy kis kézműveskedéssel. A nyári melegben jó ötlet agyagfigurákat gyártani, mert gyorsan kiszáradnak a napon, aztán közösen kifesthetjük őket, de a sóliszt gyurma is tökéletesen megteszi. Nagyszerű barkácsfüzetek is készülnek már gyermekeknek, és a neten is találunk szuper ötleteket, amikből ihletet meríthetünk. Ha a nagyszülőknél nyaralnak az unokák, akkor készíthetnek a szüleiknek valami meglepetést, így időzíthetjük ezt a programot az utolsó napokra, amikor már nagyon várják a gyerekek, hogy újra egyesüljön a család.