Így nem maradt más hátra, minthogy összegyűltek az emberek valakinek a lakásában, és előkerült egy pakli kártya, vagy egy stratégiai játék, családi játék, logikai játék, ügyességi játék, kockajáték, egyszóval valamilyen társasjáték. Szerencsére egy ideje ismét reneszánszát éli a „társasozás” világa. Újból lehet kapni a régi játékokat, sőt, kiegészült a repertoár új lehetőségekkel is.

Reneszánszukat élik a régi játékok

Nagy valószínűséggel a mai kor embere rájött arra, hogy bár izgalmas az elektromos kütyük nyomkodása, de néha igazán különleges utazás tud lenni, ha még néhány másik emberrel leülnek és játszanak egy igazán jót, sok nevetéssel, izgalommal, pillanatnyi bosszankodással. Mert a társasjáték az ember minden szervére képes hatni. S épp ezért, ahogy a felnőttek, éppúgy a gyermekek is örömüket tudják benne lelni. Sőt, ők csak igazán. Hiszen a szülőtől azt látja a kicsi, hogy milyen vidám pillanatok születnek egy-egy ilyen program alkalmával, ennek pedig ő maga is azonnal a részese akar lenni.

Ha a gyermek beleszeret a társasjátékok világába, az a szülőknek is nagy segítség lehet, ugyanis ezáltal az életre is könnyebben tudják felkészíteni a kicsiket. Hiszen egy játékos környezetben ugyanúgy, ahogy a való életben, el kell sajátítaniuk a játék szabályait, a viselkedési normákat, az alapvető etikai elveket, valamint a különféle közösségek különböző szabályrendszereit. S mindezen túl a társasjáték jótékony hatásai számos más területen is megmutatkoznak.

Miben is?

1. Egy új világ izgalmas kapuja: minden alkalommal új felfedezés egy társasjáték. Már az önmagában új és új élményt biztosít a gyermekek számára és tanulási folyamat elé állítja őket, amikor felnyitják a fedelet, s meglátják a sok apró részletet, a színes alkotóelemeket, amelyeket így vagy úgy, de rendszerbe kell tenniük. Minden alkalommal újból megtanulják, az egyes részeket hogyan lehet egymáshoz illeszteni, és mi lesz az eredménye a különböző taktikáknak és stratégiáknak.

2. Szabályok betartása és azok követése: minden társasjáték alapja a hozzá tartozó szabályzat. Ezek úgy vannak megalkotva, hogy az adott korosztály, akiknek a játék készül, könnyen meg tudja érteni. S e szabályok révén a gyermek rászocializálódik, hogy felnőtt korában is tisztában legyen azzal: a világban bizonyos szabályrendszerek működnek, amelyeket be kell tartani.

3. Hibázás kockázat nélkül: mivel a saját tapasztalat a legjobb tanár, a mai, sikerorientált világban a társasjátékok lehetőséget biztosítanak a kicsiknek arra, hogy kudarcot valljanak bizonyos dolgokban. Viszont míg az életben nem mindig van rá lehetőség, a társasok esélyt adnak új stratégiák, új taktikák kialakítására.

4. Kreativitás: a társasjáték folyamán minden a képzeletre van bízva, ezért a játékosok szárnyalhatnak egy elképzelt valóságban, ahol bárkiből lehet hős, a helyszín pedig a legpompásabb világok legszebbike lehet. S amíg tart a játék, a gyermek kreativitása folyamatosan fejlődik.

5. Társítás: kitűnő lehetőség egy társasjáték arra, hogy ismerős kontextusba kerüljenek új dolgok. Ugyanis a gyermekek akkor tanulnak a legkönnyebben, ha az új információkat egy már ismert élményhez tudják kapcsolni. Így könnyebben rávezethetők a valós életben lévő helyzetek megoldására, a problémákban való határozott helytállásra.

6. Kommunikációfejlesztés: a brit kormány kommunikációs tanácsadója, Jean Gross szerint a társasjátékok egyik legfontosabb feladata a kommunikáció fejlesztése. Minél többet játszik a gyermek, nemcsak azt fogja tudni elmondani, ami ott és akkor történik, hanem arra is képes lesz, hogy ki tudja fejezni mindazt, amire még az adott szituációban lehetőség nyílik.

7. Erősödik a versenyszellem és az empátia: mivel a játék többszereplős, így automatikusan közös élménnyé válik, melynek folyamán a résztvevők jobban odafigyelnek egymásra, empatikusabbak lesznek a társaikkal, erősödik a koncentrációs készségük és a kompromisszumra való hajlandóságuk. Ezek mind-mind olyan tulajdonságok, amelyek kiskorban alakulnak ki és elkísérik az embert élete végéig.

8. Kudarc és annak feldolgozása: ki ne látott volna már földön fetrengő, hisztiző gyermeket? Ez leginkább akkor történik, amikor az adott pillanatban nem az ő akarata érvényesül. De ha már korán elkezdünk társasozni az apróságukkal, s nem hagyjuk folyamatosan nyerni, hanem meg kell ízlelnie, milyen is a vesztes oldalon állni, megtanítjuk küzdeni azért, amit el akar érni. A kudarc lehetőséget biztosít arra, hogy a korábbi módszereket megvizsgálva változtassanak rajta, és legközelebb máshogy próbálkozzanak.

9. A győzelem íze: ez az érzés kicsinek és nagynak egyaránt felemelő. De a győzelem ízének akkor is édesnek kell lennie, ha ehhez szövetségre kell lépnie a gyermeknek valakivel. Ezért lehetőség szerint ne mindig individualista legyen a győzelem, hanem társuljon hozzá a kooperáció szükségessége is, mert akkor a gyermek megtanulja a csapatban való működést, erősíti a kommunikációt, bátrabbá teszi, s képes lesz vállalni a későbbiekben is a kockázatviselést.

10. Minőségi idő: a mai kor legnagyobb kincse. Hiszen játék közben mindenki ugyanabban a csodás világban van. Nem szakítja el a szülőktől a gyermeket a tévé, a telefon, hanem együtt, egy csapatként vívnak meg a sárkánnyal, vagy éppen gazdálkodnak okosan egy közös ügyért, egymásra hangolódva, egymásra figyelve.