1. Mikor máskor tehetjük meg, hogy órákig fekszünk a fűben? A napon vagy az árnyékban olvasni, rejtvényt fejteni, beszélgetni vagy aludni nyáron különleges töltődést jelent testnek és léleknek egyaránt.

2. Nyáron „csak úgy lenni” is jó! Ha kora reggel beleszippantunk a levegőbe, az érzés páratlan: elegyedik benne a hajnal hűvöse, a forróság, a pára, a közeli vagy távoli víz nyugalma, a virágok illata, és a vágyott nyaralás szele. Ugye, milyen finom?

3. Semmilyen más évszakról nem készült annyi sláger, mint a nyárról! Kell ennél nagyobb bizonyíték arra, hogy a pár napos nyaralások élménye milyen sokat ad nekünk?

4. Nyáron könyvet és újságot is jóval gyakrabban veszünk a kezünkbe, mint máskor. Érdemes nekiállnunk egy-két jó regénynek, mert a hosszú, napsütéses napok alatt biztosan a végére érünk.

5. Mezítláb járni a fűben, napoztatni a vállunkat egy lenge ruhában – éljen a nyár! Végre megéri belakkozni a körmöket, fölvehetjük a lábakat kihangsúlyozó pántos szandált, és megszellőztethetjük napbarnított – vagy éppen gyönyörű fehér – bőrünket!

Társasozás a teraszon, filmnézés, vagy egy esti séta

6. Nyáron hosszabbak az esték, talán ezért vagyunk mi is lazábbak a családi napirenddel kapcsolatban. Társasozás a teraszon, filmnézés, vagy egy esti séta – ilyenkor minden belefér!

7. Nyaralás, hosszú hétvégék, vendégeskedések, baráti vacsorák, rég nem látott ismerősök a strandon – nyáron a társasági életre is több idő jut, és ez igen pozitívan hat a lelkünkre, kedvünkre is!

8. Ó, azok a nyáresti vacsorák! A sajtos-tejfölös lángos, a sült hal, a csokis-habos waffel, a büfés palacsinta, a jégbehűtött italok – páratlan élvezetet adnak a naplementében!

9. Végre megállás nélkül ehetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket! Eljött a salátázás ideje, a gyümölcsös sütik, levesek és pohárkrémek időszaka – színes, változatos, és egészséges ínyencségek kerülhetnek a családi asztalra.

10. Konyhatündérnek érezhetjük magunkat, amikor lekvárt, dzsemet, befőttet vagy savanyúságot teszünk el télire. Ne féljünk nekiállni: ha kis mennyiséggel dolgozunk, akkor kevés idő alatt, akár a gyümölcsök és a zöldségek maradékából is családi kedvencek készülhetnek. Jó tanács: mindig legyen otthon befőttesüveg, cukor és ecet!

11. A nyárba minden olyan dolog belefér, amire év közben azt mondjuk: nem. Ilyenkor nem számít, ha a család később fekszik le, ha a strandon hamburgert vacsorázunk, ha a gyerekek foltos pólóban indulnak útnak. Nem baj, ha nincs időnk hajat szárítani, ha rendetlen a konyha, vagy ha elmaradtunk egy válaszlevéllel – mert nyár van!

Randevúzzunk, mint régen! Sok-sok különleges nyáresti alkalom adódik…

12. Ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy kettesben legyünk a párunkkal. Bár vidám és kalandos dolog a gyermekeinkkel lenni, a tábori jövés-menés, és a nagyszülőknél való nyaralások közepette egy-két napunk biztosan lesz kettesben. Éljünk a lehetőségekkel, és használjuk is ki ezeket az alkalmakat: randevúzzunk, mint régen! Sok-sok különleges nyáresti alkalom adódik…

(fotó: Shutterstock)

Ezek a cikkek is érdekelhetik: Ó, azok a varázslatos családi könyvtárak!; Drágám! Már megint itt az édesanyád...