Az amerikai szerző szerint a titok egészen egyszerű: szeressük a párunkat úgy, ahogy az neki jó, és ne úgy, ahogyan azt mi várnánk a másiktól. A legtöbb esetben ugyanis nem egyezik a két fél szeretetnyelve, azaz nem mindenki egyazon jelekből érzi, hogy szeretik. Kimondva vagy kimondatlanul mást várunk egymástól, érdemes ezért feltenni magunknak és a párunknak a kérdést: ismerjük egymás szeretetnyelvét? Igazán érzi a társunk, hogy szeretjük? Mire vágyunk leginkább: elismerő szavakra, minőségi időre, ajándékozásra, szívességekre, vagy testi érintésre? Íme pár, a mindennapokban is használható példa az érzelmeink ötféle szeretetnyelven való kifejezésére.

1. Mondjuk, ami jó!

A legtöbben szárnyakat kapunk, ha biztatnak, elismernek, vagy dicsérnek minket. Minél egyszerűbben és közvetlenebbül történik ez, annál kifejezőbb a gesztus. Az elismerő szavak varázsszerként hatnak, segítenek kibontakoztatni azokat a képességeinket, amelyek valamiért rejtve vannak bennünk. „Jól áll neked ez a póló!”, „Nagyon örültem, hogy elmosogattál!”, „Igazán kedves vagy, hogy gondoltál rám!”, „Nagyszerű apának tartalak!” – ezektől a mondatoktól megtáltosodik az ember. Ne tartsuk hát magunkban, ha boldogok vagyunk, ha a párunkat kedvesnek, szépnek, és segítségnek látjuk, vagy az igyekezetét tapasztaljuk – fejezzük ki, köszönjük meg, méltassuk őt! Ha a napközben rohanós is, az esti elcsendesedéskor kérdezzük meg egymástól: „Mondd, mit szerettél ma bennem?”

2. Legyünk együtt!

A társunkra szánt idő a szeretetünket közvetíti, mert pár minőségi perc is lehet ajándék. A minőségi idő lényege az együttlét, ami nem csupán fizikai közelséget jelent, kell hozzá az egymásra fordított tökéletes és aktív figyelem. Ha közösen kirándulunk, sportolunk, filmet nézünk, felújítunk, vagy akár társasjátékozunk, minőségi időről beszélünk. De lehet ez közös ücsörgés gyertya mellett a teraszon, egy jó beszélgetés, egymásra figyelős vacsora vagy fényképnézegetés is. Tegyünk próbát! A közösen eltöltött idő alatt nézzük bele a párunk szemébe! Ha a tekintetében megjelenik valami abból a bizonyos régi csillogásból és mosolyból, akkor sokat jelent neki az együttlét, és valószínűleg a minőségi idő az egyik szeretetnyelve.

3. Ajándékozzunk személyesen!

A gyerekek kicsi koruktól kezdve szívesen ajándékozzák meg a szüleiket, nincs ennél nagyobb bizonyítéka annak, hogy az adni vágyás és a szeretet szorosan összefüggenek. Az ajándékozás talán a legkönnyebben felismerhető szeretetnyelv, és egyben a legegyszerűbben megvalósítható szeretetkifejezés. Ajándékot tudunk készíteni és vásárolni is, ez lehet megfogható, élményes és érzelmi is. A mindennapokban is jó ajándékozni! Alkalmanként lépjünk túl a virágon és a csokin, és lepjük meg valami egészen személyes kedvességgel a párunkat! Nem számít az érték, a célba találás kulcsa a személyesség. Hogy a társunk biztosan érezze a szeretetünket, fontos, hogy amikor az ajándékot kitaláljuk, belőle induljunk ki, és ne magunkból. Ne azt adjuk, amit mi szeretnénk kapni, hanem azt, amiről tudjuk, hogy neki fontos.

4. Tegyünk szívességeket a párunk kedvéért!

Mosogatás a másik helyett, gyors rendrakás, teregetés, vacsorakészítés, autómosás vagy fűnyírás – a szokásos munkamegosztást néha jó megtörni egy-egy váratlan segítséggel. De ha valakinek a szívesség a szeretetnyelve, nem csupán a házimunka alóli felmentésből érezheti, hogy szeretik. Úgy, ahogy az ajándékoknál sem az érték a fontos, a szívességeknél sem a mérték számít. „Leviszem helyetted”, „elhozom neked”, „megveszem”, „elintézem”, „megmutatom” – számtalan formája annak, hogyan tehetünk szívességet a párunknak, akinek ez jól esik.

5. Érintsük meg a társunkat minél gyakrabban!

A testi érintés szeretetnyelvének jelentősége már a kisbabáknál is megfigyelhető: az a baba, akit sokszor ölbe vesznek, simogatnak és szeretgetnek, érzelmileg sokkal kiegyensúlyozottabban fejlődik, mint az a kis társa, aki ezt nem, vagy csak ritkán kapja meg. Éppígy működik ez felnőttkorban is! Nem kerül nagy erőfeszítésünkbe, hogy naponta többször megérintsük, megsimogassuk, megszeretgessük a párunkat, ha ezzel örömet szerzünk neki – ezt gyakran kipróbálni, tesztelni pedig mindenképpen a házasság javára válik

(fotó: Shutterstock)