Szalóki Ági még kismamaként is arról beszélt portálunknak, hogy a környezete, elsősorban a családja nem győzte dicsérni és álmélkodni azon, hogy különösebb problémák nélkül viselte a terhességet, ami – szavai szerint – 42 évesen igencsak szerencsének mondható, és megnyugtató. Az utolsó hetekben azért már egyre jobban érezte a kisfia súlyát, ezért különösen értékelte például azokat az online kismamajóga órákat, amelyeket hétről hétre többször is igénybe vett. Emellett részt vett egy szülésfelkészítőn is.

– Úgy érzem, szükségem volt az elmúlt nyolc hónapra ahhoz, hogy már kellően fókuszáltan tudjak bekapcsolódni mindenbe. Most sokkal közelebb vagyok szívben, lélekben és fejben is mindahhoz, amiről a szülésfelkészítőn szó esik, mint lettem volna néhány hónappal ezelőtt – fogalmazott az énekesnő.

A Covid-időszak számos, az elmúlt egy évben gyermeket váró kismama felkészülési lehetőségeit nehezítette meg, és nem lehetünk teljesen biztosak abban sem, hogy a járvány nem tér vissza. Mint az élet sok más területén, ebben a helyzetben is az online tér lehet a megoldás, hogy a várandósok otthonuk biztonságából tehessék fel kérdéseiket az orvosuknak, a szülésznőjüknek.

Mitől félnek a kismamák?

A Semmelweis Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának orvosai és egészségügyi szakemberei közösen dolgozták ki azt a több részből álló online szülésfelkészítő tanfolyamot, amelynek célja a kismamák felkészültségének és biztonságérzetének megtámogatása. Géczi András Mihály, a Nativitas ügyvezetője a csalad.hu-nak azt mondta, fontos, hogy a hozzájuk forduló kismamák a szakértelem mellett empátiával is találkozzanak.

– A szüléssel kapcsolatban az ismeretlen vagy kiszámíthatatlan állapot és a lehetséges kockázatos helyzetek idézik elő a legtöbb félelmet a kismamákban – összegezte tapasztalatait a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája Baross utcai részlegének orvosa. – Sokan az online felületekhez, a közösségi oldalakhoz fordulnak, amelyek lelki támogatásra ugyan hasznosak lehetnek, de szerintem egészségügyi kérdésekben egyedül szakember segítségére szabad támaszkodni – tette hozzá Géczi András Mihály.

Mi is az a szülésfelkészítő?

– A szülésre felkészítő tanfolyamnak nagyon fontos része volt, hogy a leendő anyukákkal bejártuk a házat, mindent megmutattunk, hogy benyomásuk legyen arról, hogyan zajlik majd a szülés – idézi fel a járvány előtti időszakot érdeklődésünkre a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szülésznője.

Szabó Ágnes szerint az által, hogy ez a lehetőség a COVID-időszakban nem állt rendelkezésre, bizonytalanabbak lettek a kismamák.

– Sok kérdést fel tudtak tenni, meghallgatták egymás kérdéseit is a tanfolyamokon, és mi szakemberek mindenre igyekeztünk válaszolni. A praktikus tanácsok mellett - hogy melyik bejáraton kell bejönni, ki hol várakozhat, melyik helyiségből melyikbe mennek a szülés folyamata alatt - a kórházban pszichológus által szervezett alkalmakon is részt vehettek a kismamák. Ezek a beszélgetések a szülés és a későbbi gyermekágyas időszak lelki folyamataihoz is segítséget nyújtottak. Bízunk benne, hogy a járvány lecsengésével újrakezdődhetnek ezek az alkalmak.

Felkészül az egész család

– Egy Svédországban végzett kutatás azt mutatta, hogy a szülésfelkészítő tanfolyamok nagyon anyacentrikusak – nyilatkozta korábban a csalad.hu-nak Léder László, az Apa Akadémia létrehozója. – A megkérdezett apák azt mondták, hogy kísérőnek érezték magukat, akik csupán végigülik a foglalkozásokat. Kolozsvárott egy pszichológus kolléganőm olyan csoportos foglalkozást tart leendő édesapáknak, ahová már gyakorló apákat hív meg, hogy mondják el, miért jó az apás szülés, mire érdemes figyelni. (..) Az Apa Akadémián van egy Apaság születése nevű kurzus, ott azt látom, hogy amikor egy apa felszólal, hogy az apás szülés a legnagyobb buli a világon, akkor az többet ér, mint az én másfél órás előadásom. Ez teszi igazán hitelessé az információt.

A Nativitas teljes családban gondolkodik. A Semmelweis Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának orvosai és egészségügyi szakemberei által létrehozott szülésfelkészítő tanfolyamban az édesanyák mellett az édesapákhoz is szólnak.

– Gyakorlati tanácsokat adunk a szülőszobai kísérőknek. Úgy véljük, hogy a kismama elsődleges támasza az édesapa, ezért az ő felkészültsége és tudatos jelenléte hasonlóan fontos – hangsúlyozta Géczi András Mihály. – A szülők ilyenkor olyan időszakot élnek meg, amelyben a kapcsolatuk különösen is elmélyülhet, miközben bővül a család.

Felkészülten, biztonságban

– Teljesen egyértelmű, hogy a szülésre tudatosan készülő kismamák és az új helyzetbe, szülésfelkészítő vagy más előzetes tapasztalat nélkül belecsöppenő leendő édesanyák másképp viselkednek, másképpen élik meg a szülés közben adódó helyzeteket. Az edukált anyukákkal lényegesen könnyebb az együttműködés – fogalmaz a szülész-nőgyógyász. – A járványhelyzet különösen megmutatta, milyen sérülékenyek, kiszolgáltatottak a mindenkori várandós nők és családjaik, így az elérhető tájékoztatásnak és a figyelemnek kulcsszerepe van. Valljuk, hogy a felkészülés lelki értelemben is fontos a megnyugtató szülésélményhez, a születés csodájának megéléséhez. Mindezek egyik előfeltétele a minél nyugodtabb várakozás.