A bántalmazott, kiszolgáltatott kapcsolatban élő nők helyzetére hívta fel a figyelmet a Tisztelet a Nőknek című, a Fiatal Családosok Klubja és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület által a Nőnap alkalmából szervezett online konferencia.

Az ünnep és az együttérzés napja

– A találkozó célja, hogy felhívja a figyelmet a női nem egyediségére, azokra az értékekre, amelyeket a nők képviselnek a családban, a munkában – mondta el megnyitójában a Fiatal Családosok Klubjának alapítója. Király Nóra szerint a Nőnap az ünnep ideje, a női nem iránti tisztelet kifejezése. De ezen a napon nem feledkezhetünk meg azokról a lányokról, nőkről sem, akiket fizikai vagy lelki bántalmazás ér. Ilyen súlyos, de megkerülhetetlen témákat is érintenek a konferencia résztvevői, hogy ráirányítsák a figyelmet azokra, akik súlyos, válságos helyzetben élik az életüket.

– Nem szabad elmenni az ilyen esetek mellett. Legyen nyitott szemünk észrevenni, nyitott szívünk segíteni a bajbajutottaknak – hangsúlyozta Király Nóra.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió alapítója hozzátette, hogy rendezvényükön most a nők védelme és a női önbecsülés kerül fókuszba. A válságban lévő kismamák segítésére és az online világban a gyermekekre leselkedő veszélyekre is felhívják a figyelmet a szakemberek.

– A civil szférában óriási ereje van a nők jelenlétének, mert a nők minden helyzetben erősek tudnak lenni – mutatott rá.

Sokan állják még a sarat

– Nőnek lenni mindig is bátor vállalkozás volt – fogalmazott előadásában az igazságügyi miniszter. Varga Judit megemlítette, hogy furcsa világban élünk, hiszen a feminizmus erőszakossá vált, a nőiesség, a klasszikus női szerepek kezdenek eltűnni.

– Ám sokan vannak, akik állják a sarat, vállalják a gyengédséget, így próbálnak jobb világot teremteni – mutatott rá. Beszélt a kapcsolati erőszak áldozatainak megsegítéséről. Azt mondta, fontos, hogy a lehető legrövidebb idődön belül el tudják érni őket. Ezért fejlesztik az áldozatsegítő központokat, 5 vidéki városban és a fővárosban is segítséget nyújtanak már a bűncselekmények áldozatainak, de a cél az, hogy ez 2025-re minden megyeszékhelyen elérhető legyen. Mindez kiegészül a térítésmentes pszichológiai segítségnyújtással, kríziskezeléssel, anyagi támogatással. Mindemellett az áldozatsegítő telefonos vonal is folyamatosan rendelkezésre áll.

Perbeszéd helyett párbeszéd legyen

Wopera Zsuzsa, aki miniszteri biztosként felel a családi jogalkotásért és azok összehangolásáért, a családok védelmének polgári peres eszközeiről beszélt. Mint mondta, fontos, hogy legyen e téren az általánostól eltérő, külön szabályozás, és felhívta a figyelmet, hogy egyes országokban külön szakbíróságok látják el a családjogi pereket.

– Legyen arra lehetőség, hogy a felek közötti konfliktust oldani tudják, esetleg vissza is lehessen azt fordítani – tette hozzá. Példaként említette, hogy lehetőség van egyezségi kísérletre, mediációra, aminek a jelenleginél nagyobb szerephez kell majd jutnia.

– Fontos, hogy a felek között a párbeszéd megmaradhasson, perbeszéd helyett párbeszéd legyen – fogalmazott. Arra is kitért, hogy komoly szabályok lépnek hatályba a kiskorú gyerekek védelme érdekében. Dolgoznak egy olyan projekten, amely a kiskorú gyermekek tartását kívánja előmozdítani, egyebek mellett azt, hogy a megítélt tartásdíjak behajtása hatékonyabb legyen. A családjogi munkacsoportban pedig most a kapcsolati erőszak kérdését járják körbe.

Karrier és család – együtt

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arról beszélt, hogy egy család nem család a női gondoskodás összetartó ereje nélkül.

– A család a társadalom alapegysége. A vezető pozícióban lévő nők aránya növekszik, ez a szám európai szinten kiemelkedő. A kormánynak az a feladata, hogy segítséget és biztonságot garantáljon akkor is, ha valaki családot vállal, akkor is, ha dolgozik – tette hozzá.

Amikor csak a gyors beavatkozás segít

Az előadások után kerekasztal-beszélgetés következett “Segítsd a nőt”: Speciális női élethelyzetek, amelyben támogatni kell a lányokat, nőket, édesanyákat címmel.

– Az egy közösségben élők bármelyik tagja által elkövetett bántalmazó viselkedést nevezzük kapcsolati erőszaknak. Minden ötödik nőt ért már kapcsolaton belüli vagy családon belüli bántalmazás – hívta fel a figyelmet Boglacsik Tímea, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai igazgatója. Hozzátette azt is, hogy a folytatólagosan elkövetett bántalmazás nemcsak fizikai, hanem szóbeli és lelki is lehet. Úgy fogalmazott: széles a spektrum.

Mint mondta, egy folyamatot kell látni, de nem biztos, hogy az áldozat ezt időben észreveszi. E helyzetek legkiszolgáltatottabb elszenvedői a gyermekek. Amikor pedig az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálathoz (OKIT) eljutnak a bántalmazó esetek, azok sokszor már nagyon gyors beavatkozást igényelnek, tragédiát kell megelőzni.

– Egy családi kapcsolatban nem létezik alá-fölé rendeltségi viszony, egyenlőnek kell lenni – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy a kapcsolati erőszak minden társadalmi réteget érintő probléma. A rendszer inkább az alacsonyabb státuszú bántalmazottakkal találkozik, mert ők nem rendelkeznek olyan kapcsolati tőkével, amely a megsegítésüket szolgálja. A középosztály tagjai gyakran a krízis ambulanciákon kérnek segítséget. Az is nehezíti a helyzetet, hogy a bántalmazónak lehet olyan kapcsolata, amely megakadályozza a bántalmazott támogatását.

– Kistelepülésekre jellemző, hogy a bántalmazó mondjuk a körzeti megbízottal horgászik, vagy jó barátként összejárnak a helyi mulatóba – fűzte hozzá.

Titkos menedékház a legnagyobb bajban

Három titkos menedékházat működtet az Ökumenikus Segélyszervezet, ide a legsúlyosabb helyzetben, életveszélyben élő emberek kerülnek. Rácsok Balázs, a szervezet szociális és fejlesztési igazgatója elmondta: itt külön lakószobában élhetnek a családok, amelynek tagjait pszichológus, jogász, szociális szakember segíti a trauma feldolgozásában. Sokan minden nélkül érkeznek, van, aki éjjel titokban menekül a szántóföldön keresztül. Sokszor a gyerekek iskolai felszerelése is hátramarad. A szervezet minden szükséges iratot beszerez, és elkezdődik a tervezés folyamata, hiszen a titkos házból hat hónap után ki kell költözni. Innen például a félutas házakba kerülhetnek a családok, ahol akár 5 évig is maradhatnak.

– Gyakran fordul elő, hogy például egy Facebook-bejelentkezés, vagy a bankkártya használata buktatja le az elmenekült családot – jegyezte meg az igazgató.

Kitért arra is, hogy a bántalmazott első kilépése, menekülése gyakran nem az utolsó, mert sokan visszamennek bántalmazójukhoz. Nehéz ugyanis megélni, hogy mindent és mindenkit elveszítenek a menekülők, a családtagokat, barátokat is hátrahagyják, a gyerekek a kortársaikat. Van, aki azt mondta közülük, hogy eddig csak bántalmazott volt, most már hajléktalan is.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a bántalmazó tárgyként kezeli a párját, amit mindenképpen vissza akar kapni. – A bántalmazók nagyon tudnak udvarolni. Egy ideig.

Férfiak is lehetnek bántalmazottak

Léder László pszichológus, az Apaakadémia alapító elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a bántalmazások férfiak ellen is irányulhatnak. Ilyenkor sokszor az édesanyja, a nagymama vagy lánytestvér kér segítséget a bajban lévők számára.

Beszélt arról is, hogy az apa jelenléte a családban, a lányok esetében védőfaktort jelent.

– Az a lány, akinek jó a kapcsolata az édesapjával, jobban választ párt, boldogabb a párkapcsolata, és ritkábban lesz bántalmazott kapcsolat szereplője. Ezt pszichológiai kutatások támasztják alá – tette hozzá. Az apa jelenléte a családban emellett csökkenti a nemi sztereotípiákat is.

A pszichológus szerint fontos lenne változtatni a magyar válási rendszeren is. Úgy fogalmazott: ma gyermekelhelyezési polgárháború dúl, a házaspárok élete azzal telik, hogy bíróságra járnak és gyűlölködnek. Már azzal is sokat javulna szerinte a helyzet, ha elterjedne a váltott elhelyezés gyakorlata.

Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Egyesület elnöke beszámolt arról, hogy szervezetük a bajbajutott kismamáknak segít. Elsősorban azok kérnek támogatást tőlük, akik nagyon fiatalon lettek kismamák, vagy házasságon kívül fogant a baba.

– Fontos, hogy a kismama önmaga is tegyen lépéseket azért, hogy kikerüljön a bajból – hangsúlyozta a civil szervezet vezetője.


Amennyiben Ön vagy valaki a környezetéből segítségre szorul, kérjük, ne habozzon! Hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot: 06-80/20-55-20. A szám a nap 24 órájában, ingyenesen, anonim hívható.