Az EndoMarch mozgalom idén ünnepli 10. évfordulóját. Minden év márciusát annak szentelik, hogy felhívják a figyelmet a mintegy 200 millió endometriózissal élő nő szenvedésére, rendkívüli fájdalmaira.

A mozgalom honlapján úgy fogalmaz: „hosszú utat tettünk meg, de még hosszú utat kell megtennünk ennek a legyengítő, egész testet érintő, krónikus gyulladásos betegségnek a kutatása, oktatása és kezelése terén.”

A bécsi orvosi egyetemi klinika endometriózis-központjának vezetője a kampány alkalmából arról számolt be, hogy általában nagyon hosszú időbe telik eljutni az első panaszoktól a diagnózisig, egy korábbi felmérés szerint Ausztriában például ez átlagosan tíz év. René Wenzl szerint a helyzet érzékelhetően javult, és a klinikai tapasztalatok alapján a diagnózisig tartó idő is lerövidült, de „lenne még mit javítani rajta".

Magyarországon a tünetek kezdete és a végleges diagnózis között átlagosan 4 év telik el.

Mi is az endometriózis?  

A betegség elsődleges jellemzője, hogy eddig még nem tisztázott okokból a méhnyálkahártya-szövet a méhen kívül is növekedésnek indul, ahol vérzést és erős fájdalmat okoz. Az elváltozás megjelenhet a bélrendszerben, a hashártyán, de akár az agyban is.  A panaszok rendszerint fokozódnak a menstruáció alatt. A meddőség vagy a rendkívül fájdalmas menstruációs görcsök hátterében is sokszor ez a betegség áll.

Fájdalom, elvesztett önbizalom

Ines Mayer, az Osztrák Endometriózis Egyesület vezetője a kampány alkalmából kiadott felhívásában arra mutatott rá, hogy a betegség rendkívüli mértékben le tudja rontani az életminőséget. „Az, hogy nagy, rendszeresen jelentkező fájdalommal jár, az még a legkevesebb”. Hozzátette, hogy az endometriózis súlyosan befolyásolja a munkaképességet és a teherbíróképességet. Véleménye szerint hasznos lenne, ha közismert személyek a közösségi médiában többet beszélnének saját tapasztalataikról.

Dr. Jekkel Gabriella etológus, újságíró korábban a csalad.hu-nak beszélt a serdülőkora óta átélt óriási fájdalmakról és arról, hogy endometriózisa miatt 10 évig küzdött az első gyermekáldásért. Fontosnak tartotta, hogy ki merjen mondani olyan dolgokat, amelyek miatt egyedül érezhetik magunkat az érintettek a betegség jellegéből adódóan. Ilyen például az endometriózis egyik tünete, a fájdalmas szexuális együttlét. 

– Nekem senki sem mondta, hogy amit érzek, az nem normális. Magamban kerestem a hibát, azt hittem, én rontok el valamit. Csak azután jöttem rá, hogy az egészséges ember számára nem ez a normális, amikor megtudtam, hogy milyen betegség okozza mindezt. Az ember önbecsülése közben egyre lejjebb és lejjebb csúszik: milyen nő az, aki nem bír elviselni egy menstruációt, aki nem képes élvezni az együttléteket, nem tud teherbe esni? – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy legbelül saját magukat ostorozzák az endometriózissal élők, de nem mernek róla senkinek sem beszélni.  

– Én sem beszéltem erről sokáig, vagy ha meg is próbáltam, akkor nem értették, miben élek.

Dr. Jekkel Gabriella fontosnak nevezte, hogy körülbelül 3-4 éve egyre több fórumon beszélnek már az endometriózisról.  

– Hírességekről derül ki, hogy ők is érintettek, valamint azt is tudni lehet már, hogy az esetek nagy részében ez a betegség áll a meddőség hátterében.

Tünetek, kezelés

Ines Mayer, az Osztrák Endometriózis Egyesület vezetője, az EndoMarch hónap egyik szakértője is a megbetegedés első jelei között említette az erős alhasi fájdalmat.

A betegséget többféle hormonális, táplálkozási és fizioterápiás eljárással is kezelhetik, de szükség esetén sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet a méhen kívül, a belső szerveken növekvő méhnyálkahártya-szövetek eltávolításához, laparoszkópos, tehát a hasüreg felnyitása nélküli eljárással.  

A közelmúltban klinikai szakértők csoportja kidolgozta az endometriózis kezelésének európai irányelveit annak érdekében, hogy javítsa az európai klinikai gyakorlatot, és ennek eredményeként az endometriózisban szenvedő nők életminőségét. Az ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) tájékoztatója magyar nyelven is elérhető.

Az endometriózismagyarorszag.hu oldalon pedig az érintettek egyebek mellett megtalálhatják azokat az orvosi centrumokat, amelyek segíthetnek a diagnózis felállításban és elkezdhetik a betegség kezelését.