Miért van ennyi hormonális probléma manapság a nők körében?

– Ennek több oka is van. Az egyik leggyakoribb a stressz, ami a mellékvesék túlterheléséhez vezet. A mellékvesék, ha kimerülnek, elveszik a progreszteront a petefészektől, így akár meddőséget is okozhatnak. A másik legfőbb ok a környezetünkben nagy számban jelenlévő ún. xeno-ösztrogénekben keresendő. Ezek olyan ösztrogén-szerű anyagok, amik látszólagos ösztrogéntöbbletet idéznek elő a szervezetben, ezáltal kibillentik a hormonháztartást az egyensúlyából.

Ilyenek például a műanyagok?

– Igen. De ilyenek a női betétekben, tamponokban használt fehérítők, az aceton, a festékek, a hígítók, a lakkok, a különböző vegyszerek vagy a kozmetikumokban megtalálható parabének, SLS és kőolajszármazékok is. Sajnos ezeket nem egyszerű teljesen kikerülni, de érdemes törekedni rá. Aztán amivel még nagyon gyakran találkozom, hogy a nők nagy részénél krónikus ásványianyag-hiány van jelen. Vitaminokat még csak-csak szednek, de az olyan alapvető mikro- és makroelemekből, mint a magnézium, a króm, a jód, a szelén vagy a cink, óriási hiány alakul ki a szervezetükben.

"A nők nagy részénél krónikus ásványianyag-hiány van jelen. Leginkább króm és magnézium hiány."

Ez minek köszönhető? Szokták mondani, hogy ma már a termőföldekben sincs annyi tápanyag, így a bennük megtermett zöldségeknek, gyümölcsöknek sem. Ezzel van összefüggésben?

– Részben igen, másrészt viszont az is igaz, hogy sokan nem étkeznek elég változatosan, nem esznek elegendő zöldséget, gyümölcsöt, halat, sovány húst, ellenben gluténből, cukorból, koffeinből, tejtermékekből túl sokat fogyasztanak. Mindemellett táplálékkiegészítőkkel sem pótolják megfelelően a hiányt. Ez a fajta életmód szép lassan, de biztosan krónikus gyulladáshoz, hormonegyensúlytalansághoz vezet.

Mi a helyzet a kávéval? Beleférhet egy egészséges étrendbe?

– Teljesen egészséges embernek néha-néha egy kávé belefér, de a rendszeres kávéfogyasztás nem. Akinek már hormonális problémája van, vagy kifáradt a mellékveséje, annak semmiképp nem tesz jót, sőt tulajdonképpen egy ördögi kört indít be, ami még több kávét igényel, még jobban kifárad a mellékvese. Ugyanilyenek a finomított szénhidrátok (fehér cukor, fehér tészta stb) is, amik stresszként hatnak a szervezetre.

Az alacsony szénhidrátbevitel lenne az ideális?

– Nem igazán. A népszerű 160 grammos diéta sem optimális, hiszen szükség van szénhidrátokra, de jófélékre, lassú felszívódású, rezisztens keményítőkre, amelyek nem dobják meg a vércukrot.

Például?

– Édesburgonyára, gyökérzöldségekre, visszahűtött rizsre (a megfőzött, majd visszahűtött rizs kevésbé emeli meg a vércukorszintet – a szerk.), babfélékre…

"Szükség van szénhidrátokra, de jófélékre, lassú felszívódású, rezisztens keményítőkre, amelyek nem dobják meg a vércukrot."

És ha valaki ezek helyett kakaós csigát eszik és kólát iszik?

– Akkor egy idő után a nagy inzulinmagasságok és mélységek hatására valószínűleg inzulinrezisztenssé válik, vagy rosszabb esetben cukorbeteggé. Egyébként az inzulinrezisztencia kialakulhat stressz és krónikus ásványianyag-hiány – leginkább króm és magnézium hiány – hatására is. Sajnos egyre több hölgyről derül ki ez, és a tévhittel ellentétben még csak súlyproblémával sem kell küzdeni ahhoz, hogy kialakuljon. Tünetei lehetnek a falási rohamok, a farkaséhség, a verejtékezés/remegés, ingerlékenység, felnőttkori pattanások, hajhullás, szőrösödés, meddőség, illetve a menstruációs zavarok. Az inzulinrezisztencia egyébként összefüggésben áll az endokrin rendszer más problémáival is, például pajzsmirigy-alulműködéssel, ösztrogéndominanciával, progeszteron hiánnyal.

Ha nincs kimutatott hormonproblémánk, de a kezdeti egyensúlytalanság már elindult, milyen tüneteket észlelhetünk, amiből arra következtethetünk, hogy érdemes lenne kivizsgáltatni magunkat?

– A legelső tünetek között van a menstruáció kimaradása, a közti vérzés, a fájdalmas menstruáció, PMS tünetek (mellfeszülés, ödéma, migrén), a nagyon bőséges vérzés, a ciklus megnyúlása vagy lerövidülése, illetve a gyakori nőgyógyászati fertőzések. Társbetegségek lehetnek a pajzsmirigy-problémák, a mellékvese kimerülése, melynek a tünetei a fáradékonyság, a pluszkilók szaporodása, fogyási képtelenség, fásultság, depresszió, hajhullás, székrekedés.

Említetted a stresszt, mint kiváltó okot. A lelki tényezők mennyire játszanak szerepet a hormonális betegségek kialakulásában?

– Nagyon is! Az, hogy megváltoztak a női, férfi szerepek, abszolút hatással van az egészségünkre. A nőknek túl sok szerepben kell helytállniuk egyszerre, aminek egyfajta „elférfiasodás” a következménye. Emellett a vállukon cipelik generációkon át a nagyanyáik lelki traumáit is. Manapság a házassággal nem szentesített párkapcsolatok is könnyebben véget érnek, ami bizonytalanságot, tudatalatti stresszt okoz. De muszáj hozzátenni, hogy sajnos a férfi oldal is fel van borulva… Sőt, a statisztikák azt mutatják, hogy a meddőségi ráta mostanra a férfiak irányába billent el: a vizsgált párok esetében a nők 38 százaléka, a férfiak 41-42 százaléka terméketlen és 20 százalék az, ahol mindkét fél meddőségi problémákkal küzd.

"A gombák, gyógygombák segítenek a káros anyagok kiürítésében, gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő hatásúak."

Mit tehetünk, ha szeretnénk megelőzni a hormonális problémákat?

– Mindenféleképpen érdemes áttérni egy egészségesebb életmódra. Odafigyelni a bőséges folyadékbevitelre, az elegendő alvásra, a stresszkezelésre/ellensúlyozásra, a rendszeres és kiegyensúlyozott étkezésre. Ez utóbbi azt jelenti, hogy minden étkezésünk tartalmazzon fehérjét, jó szénhidrátot és zsírt is. Hagyjunk fel a szélsőséges, jojó-effektushoz vezető diétákkal, koplalással, hiszen bizonyított, hogy szükség van valamennyi állati eredetű zsiradékra is a hormonok megfelelő termelődéséhez. Csökkentsük a finomított szénhidrátok, a feldolgozott- és gyorsételek fogyasztását továbbá kerüljük a nem fermentált szója termékeket (pl. tofu, szójatej, szójaburger, szójasajt). Az ásványi anyagokat pótoljuk elsősorban teljes ételekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Különösen előnyösek a hormonok szempontjából azok, amelyek ún. kalcium D-glukarátot tartalmaznak, például az alma, a narancs, a grapefruit, a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek. Emellett érdemes táplálékkiegészítőkkel is kipótolni az étrendünket. Nagyon jók a gyógygombák, gombák is, amiket viszont javaslom, hogy ne kapszulázott formában vegyünk magunkhoz. Ilyenek többek között a ganoderma, a shiitake, a süngomba vagy a laskagomba, de akár a barna csiperke, csiperke gomba is. Ezek segítenek a káros anyagok kiürítésében, gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő hatásúak és olyan poliszacharidokat rejtenek, amik jelentősen csökkentik a rák kockázatát is. Illetve említést érdemel a szárzeller, aminek a leve szintén fantasztikus mellékvese támogató. Klasztersó tartalma rendezi a só-víz háztartást és méregteleníti az egész szervezetet.

És ha jól sejtem, mindemellett a rendszeres mozgás is kulcsfontosságú…

– Így van, a túlsúly fokozza az ösztrogéndominanciát, hiszen a felesleges ösztrogén a zsírban raktározódik és ezáltal felhalmozódik a szervezetben. A sport serkenti az emésztést, az anyagcserét, csökkenti az inzulint és endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel. Azonban mindenképp azt ajánlom, hogy szakemberrel kezdjünk el mozogni! Egy kifáradt mellékvese esetében ugyanis nem biztos, hogy a kardió vagy a nagyon kemény edzés lesz a legmegfelelőbb választás. Ezek ugyanis komoly stresszt okoznak az amúgy is leterhelt szervezetnek. Ma már vannak olyan szakemberek, akik nagy tudással rendelkeznek a női hormonrendszert illetően, és hatékonyan tudják segíteni az egészségvédő mozgás beiktatását az életmódba.

(fotó: Shutterstock)