Lili 16 éves. A pattanános, aknés bőre miatt alkalmazott hosszas kozmetikai kezelés és a bőrgyógyászati kudarcok után nőgyógyászhoz fordult, ahol hidegzuhanyként érte őt és az anyukáját is a diagnózis: policisztás petefészek szindróma.  Mint a legtöbben ilyenkor, ők is azonnal a Google-t hívták segítségül. Ami az interneten a kórképről elérhető, meglehetősen ijesztő volt számukra, hiszen a betegséget a vezető meddőségi okok között tartják számon és egyelőre nem gyógyítható.    

– A PCOS-t, Policisztás Ovárium Szindrómát azért hívják szindrómának, mert nem lehet azt mondani, hogy ez egy egységes betegség. Inkább egy spektrumnak kell elképzelni, az egészen enyhe tünetektől a súlyosakig sok minden belefér.  

Ez a sokféleség az oka annak, hogy a PCOS nem gyógyítható?  

– Az érintetteknél nem „egyszerűen” az a baj, hogy beteg a petefészek, vagy az agyalapi mirigy, hanem a szervek kommunikációjában van zavar. A petefészek, az agyalapi mirigy, a mellékvesekéreg összműködése, egymással való kölcsönhatása változik meg és tolódik el egy kóros irányba. Vagyis nincs egy olyan pont, amit ha szabályozunk, akkor biztosan visszaáll a normál működés. Ennek megfelelően a diagnosztikus kritériumok sem mérvadók, nem igaz az, hogy ha megmérünk egy értéket, akkor az tuti, hogy PCOS és semmi más nem lehet. Ez okozza a nehézséget. A PCOS ráadásul egy kizárásos diagnózis, vagyis először ki kell zárni más endokrin betegségeket, amelyek hasonló tüneteket okoznak, például a Cushing- szindrómát, a  hypothyreosist (pajzsmirigy alulműködést).  

Mennyire kell utána menni a sok-sok részletnek, hogy a végén összeálljon a kép?  

– A tünetek más betegségekben is előfordulnak, például a pattanásos bőr, vagy a túlzott szőrnövekedés. A diagnózis több módon áll össze, az egyik vonal az ultrahang vizsgálat, ami megmutatja a petefészekben látható apró kis cisztákat, a besült tüszőcskéket, amelyekről végül is a nevét kapta ez a szindróma. 

Ez a biztos pont a diagnózisban?  

– Még ez sem mondható annak, mert időben ez is változik. Ha valakinek PCO szindrómája van, nem biztos, hogy mindig ott látszanak a ciszták, semmi sem biztos ebben a kórképben, de ez egy erős gyanú. A radiológia mellett van egy tüneti vonal is, a menstruációs problémák, a ciklus felborulása, a meddőség, a fokozott szőrzetnövekedés, a férfias típusú hajhullás és a pattanásosság. Ha ezek is jelentkeznek, már PCO szindróma valószínűsíthető. A harmadik vonal, amit ellenőrizni kell, hogy a hormonzavarnak, ami ezeket a tüneteket létrehozza, laboratóriumi megjelenése is van-e, tehát ki tudjuk-e mutatni. Ha a három összetevőből kettő megállapítható, és egyéb endokrin betegség nincs, akkor a PCOS diagnózisa kimondható. Van, akinek csak a tünete lesz meg, de laborral nem tudjuk igazolni a betegséget, van, akinek pedig a laboreredménye pozitív, de az ultrahangon nem ábrázolódnak a ciszták.  

Aki elkezd gyanakodni, akár csak a pattanásos bőre miatt, de akár azért, mert nem esik teherbe, hogyan induljon el? 

– Eleinte ez a betegség enyhébb tünetekkel jár, de ha nem foglalkozunk vele, nem megfelelő az életmód, akkor kialakulhatnak a súlyosabb tünetek, például a meddőség. Első körben érdemes nőgyógyászati kivizsgáláson részt venni, a petefészek más jellegű cisztáit kizárni, ultrahang vizsgálat mindenképpen javasolt. Utána jöhetnek a hormonmeghatározások, ehhez endokrinológus segítsége szükséges.  

Ha ez nem egy gyógyítható betegség, milyen módszerekkel lehet mégis javítani a páciensek állapotát?  

 – Leggyakrabban inzulinrezisztenciával, túlsúllyal együtt jelentkezik a betegség, ilyen esetekben különösen fontos az életmódkezelés. Egy szénhidrát- és energiaszegény diéta, a rendszeres sportolás, ami az anyagcserét jó irányban befolyásolja, csökkenti az inzulinszintet, javítja a petefészek működését. Az életmód teszi ki az összes lehetséges teendő 2/3-át, a gyógyszeres kezelés pedig 1/3-ot. Ha az életmód nincs rendben, akkor a gyógyszerektől sem nagyon várható javulás. Ha igazolt PCO szindrómáról beszélünk, arra egy gyógyszer van törzskönyvezve, a metformin hatóanyag az, ami ilyenkor szóba jön. Emellett a nőgyógyászok is ajánlanak hatásos készítményeket, amelyek szintén bevethetők, különösen akkor, ha a babaprojekt kisiklik a PCOS miatt.  

A PCOS a nők 8-10 százalékát érinti, beszélhetünk egy újkeletű civilizációs betegségről?  

– A PCOS jellemzően inzulinrezisztenciával párhuzamosan jelentkezik, vita van arról, hogy esetleg a kettő igazából egy, egyikből jön a másik. Az biztos, hogy az esetek nagy részében, nagyjából 90 százalékában van egy alapvető hajlam erre a problémakörre, és ha a túlsúly kialakul, akkor az inzulinszintek megemelkednek, és beindul egy önrontó kör. Ez a folyamat elállítja a petefészek működését, a női hormonok nagyobb része alakul át férfi hormonná, megbomlik az egyensúly és jönnek a panaszok. Ha nem lépünk közbe, gerjeszti magát a folyamat, és eljuthatunk a súlyos tünetekig.  Ezek a magas inzulinszintek előre jelezhetnek cukorbetegséget, de más betegségek is kialakulhatnak. Kis százalékban előfordul, hogy nem jelentkezik túlsúly, de akkor is érdemes a szénhidrátokat visszaszorítani, és a mozgást minél jobban beépíteni a mindennapokba, mert az eredményre vezet.    

Lilihez hasonlóan sok fiatal lány tapasztal magán hasonló tüneteket. Ebben a korban ráadásul különös lelki terhet jelenthet a betegség, akár a pattanásokból, a szőrnövekedésből vagy a túlsúlyból adódó testképzavar. Szorongást okozhat a meddőségtől való félelem is. Ezért nagyon fontos, hogy az anyukák, a családok legyenek tisztában a PCOS tüneteivel, és mielőbb szakszerű segítséget kapjanak a fiatal lányok. Ha pedig megvan a diagnózis, az egész családtól szemléletváltást kíván a gyógyulást jelentő életmód támogatása, mind a táplálkozás, mind a rendszeres testmozgás terén.