– Ebben az időszakban a hétköznapokon leginkább az utcai baleset – a gyalogos vagy az autós figyelmetlensége miatt elszenvedett gázolás, kerékpárbaleset – a leggyakoribb, míg hétvégén továbbra is a trambulin, illetve a különböző szabadidősportok okozzák a sérüléseket – hívta fel a figyelmet a veszélyekre a szakember.

Hozzátette: egyre gyakoribb oka mindenféle utcai balesetnek a mobiltelefon teljes kontroll nélküli használata. Idén már volt a praxisában olyan gyerek, akit azért ütött el egy autó, mert a telefonjába meredve lépett le a járdáról. Ő szerencsére megúszta enyhe agyrázkódással.

Szintén veszélyforrássá válik ilyenkor az iskola: a nyáron kissé ellustult diákok ezekben a hetekben sokkal könnyebben sérülnek. Különösen, ha a tornatanárok az első órákon akarják az erőfelméréseket elvégezni.

– Idén már két gyereket is operáltunk, akik az iskola előtti gólyatáborban sérültek meg kissé extrémebb ügyességi játék közben. Az ilyen balesetek egy kis odafigyeléssel talán elkerülhetők lennének – figyelmeztet Varga Marcell.

A játszótér veszélyei

– Kisiskolásoknál, óvodásoknál sokszor az intézmény vagy játszótér területén lévő játékok válnak veszélyforrássá. Szeptember közepén volt olyan nap, amikor négy gyereket is hoztak az ambulanciára, akik az óvodai libikókáról, mászókáról vagy az iskolai hintáról estek le. Hárman agyrázkódást, egy gyermek alkartörést szenvedett el, őt még műteni is kellett.

– Itt nem maguk az eszközök a veszélyesek, hanem az, hogy az év elején még újdonságnak számító játékokat sok gyerek lepi el, és mindenki egyszerre akarja kipróbálni azokat. Ebben a helyzetben szükség lenne a felnőttek sokkal nagyobb figyelmére. Azt kellene betartaniuk, hogy a játszótér a gyerekeknek tényleg játszótér, viszont a szülőknek nem a közösségi társalgás helye.

Járványhelyzetben

Az viszont nem szokványos az idei tanévkezdésben, hogy van egy éppen futó covid-járvány. Jelenléti oktatással indul a szezon, ami azt jelenti, hogy nagy eséllyel járnak együtt esetleg fertőző tanárok és diákok az iskolákba. Póta György házi gyermekorvos tapasztalatai szerint most mindenki attól tart, hogy az oltás pillanatában esetleg már vírus-hordozó lesz a gyereke. Ezt ugyan nem lehet egyértelműen kiszűrni, de a gyakorlatban a lázas, felső légúti hurutos gyerekeket nem javasolt oltani. Meg kell várni, amíg láztalan lesz. Viszont az egyszerű nátha nem kizáró oka az oltásnak.

A gyermekorvos beszélt arról, hogy míg a nyári hónapok alatt csak egyszer-kétszer volt szükség arra, hogy tesztet kérjenek a covid-fertőzés kizárására, az iskola kezdete óta már hetente van egy-egy ilyen esetük.

Figyeljünk a jelekre

Mind a covid-fertőzés, mind az egyéb vírusfertőzések náthás tünetekkel indulnak. Akinél ezek jelentkeznek, azok jobb, ha otthon maradnak. Egy-két napot mindenképpen érdemes várni, ugyanis ennyi idő alatt kiderülhet, hogy banális vírus- vagy koronavírus-fertőzésre kell-e gyanakodni. Az enyhe covidos tünetek gyerekkorban pontosan úgy néznek ki, mint az összes többi banális felső légúti betegségé.

– Nincs az a szakember, aki már ekkor el tudná határolni a kettőt, hacsak nem azonnal tipikus covidos tünetekkel jelentkezik a betegség. Ilyen például, ha a lázzal együtt jön az ízvesztés, illetve az erős fejfájás is. Ám ez sokkal ritkább, mint ahány lázas ember szaladgál körülöttünk – mondja Póta György. Amíg ez kiderül, addig a szülők feltétlenül tartsák otthon a gyereket. Ha a kicsi állapota rendeződik pár nap alatt, akkor nem kell arra gondolni, hogy covidos volt. De ha nem akarnak javulni a tünetek, akkor érdemes a házi gyermekorvoshoz fordulni és kérni a tesztet. A tapasztalat szerint a legtöbb szülő már az első napon tesztet akar, holott az ekkor még nem tudja kimutatni a fertőzést.

– Az idő előtt elvégzett diagnosztikai teszttel kicsit be is csapnánk magunkat, mert akár egy fertőzöttről is gondolhatnánk azt, hogy nem beteg – fogalmazott.

– A covid-fertőzött gyereket családon belül nemigen lehet elkülöníteni, de érdemes gyakran szellőztetni, fertőtleníteni a közösen használt felületeket, vigyázni arra, hogy lehetőleg ne tüsszögje össze a család többi tagját. Erre az időre érdemes a lakáson belül is maszkot viselni – ajánlja a gyermekorvos.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!

(fotó: Shutterstock)